Karl Urban is nieuwe Judge Dredd

De Nieuw-Zeelandse acteur Karl Urban is beetje bij beetje Hollywood aan het veroveren. De man kennen we uit oa. The Lord of the Rings in de rol van Eomer en The Bourne Supremacy (2004) waar hij op de hielen zat van Jason Bourne, maar speelde ook in Star Trek (2009) en The Chronicles Of Riddick (2004). Hij is trouwens binnenkort ook te zien in de shoot’em-up film Red (2010).

dredd_2012_poster02.jpg

Binnenkort zal hij in de voetsporen treden van Sylvester Stallone treden in de nieuwe comic-adaptatie Judge Dredd (2012), een remake van de miserabele versie uit 1995. Dit kan enkel maar een betere film worden. De nieuwe film zal geregisseerd worden door Pete Travis, bekend van het ietwat saaie Vantage Point (2008) en de zo goed als straight-to-dvd film Endgame (2009). Laten we onze verwachtingen dus niet al te hoog zetten, want Travis heeft nog niet bewezen dat hij mainstream-cinema aan kan.

Judge Dredd is een futuristische rechter, die de taken van zowel politie als rechter heeft. Hij en zijn mede-Judges mogen mensen ter plekke arresteren, veroordelen en zo nodig executeren voor misdaden. Judge Dredd is een van de bekendste Britse stripfiguren. De Judges patrouilleren dag en nacht de straten van de megalopolis Mega City One, een stad die zich uitstrekt langs de gehele oostkust van Amerika. Judge Dredd kan worden gezien als een personificatie van de wet. Zijn vaste uitspraak is dan ook “I am the Law!” Hij is echter niet geheel emotieloos zoals een Judge in theorie zou moeten zijn. Hij vertoon bijvoorbeeld vaak tekenen van woedde en ironie.

Net als alle Judges hanteerd Judge Dredd een groot arsenaal aan wapens. Hij heeft een gepantserd kostuum, met een helm die vrijwel zijn gehele gezicht bedekt. Derhalve krijgt men zijn gezicht vrijwel nooit goed te zien. Zijn primaire wapen is de Lawgiver handgun, welke gecodeerd is met zijn DNA zodat niemand anders het wapen kan gebruiken. Het wapen kan zes verschillende kogels afvuren. Andere wapens zijn een futuristische gummiknuppel en een mes. Dredd’s vervoermiddel is de computergestuurde en met kunstmatige intelligentie uitgeruste “Lawmaster” motorfiets. Deze motorfiets bevat een aantal kanonnen als wapens, evenals video- en communicatiesystemen.

Update 17/09/2010: Karl Urban is niet te spreken over de versie met Sylvester Stallone: “As soon as Stallone took his helmet off the enigma was blown. Our film is going to be darker in tone, and we’ve got the benefit of modern filmmaking and technology to help us. Alex Garland has done a fantastic job of writing a script that’s faithful to the world Wagner created, yet completely fresh in its execution.” Over tien weken beginnen de opnames van de film in Zuid-Afrika en de voorbereidingen zijn voor Urban al lang bezig. “You’re taught as an actor that if you take away the eyes you have to think about what you’re left with – there’s the voice; there’s body language. How a character does what he does speaks volumes. So those are the tools I will have to employ.”

***Related Posts***
06/08/2012: Dredd 3D poster en trailer
23/12/2008: Judge Dredd krijgt een nieuwe beurt

5 Comments

 1. Joris

  Het verhaal van Judge Dredd is niet veel bijzonders maar wel redelijk vermakelijk, maar natuurlijk gaat het hier om de actie. Ik ben geen Syallone fan dus een remake is zeker welkom.

  Reply
 2. johan

  Star Trek was een degelijke actiefilm. Maar Urban viel in deze film wel heel hard door de mand. Vergeleken met de overige cast die het goed deed was zijn acteerwerk tenenkrommend slecht.

  Reply
 3. Kons

  Karl Urban in star trek. Inderdaad, was niet veel soeps, maar dat lag misschien aan de rol. Eric Bana kwam ook nauwelijks uit de verf. Chris Pine daarentegen steelde de show, samen met die spock acteurs (wiens naam mij nu ontglipt).
  Judge Dredd(ful) interesseert mij niet, tenzij ze er een soort 300-achtige film van maken.

  Reply
 4. Bjorn

  Ik heb me anders wel vermaakt met Vantage Pont. De film komt qua spanning en adrenaline geen moment stil te liggen. Uiteraard is het zo dat je elke keer naar hetzelfde aan het kijken bent maar dat vergroot de intrige. Deed me trouwens wat denken aan De Palma’s Snake Eyes. Bij iedere flashback worden weer andere opvallende en belangrijke punten belicht. Judge Dredd ooit eens gezien en weet hier niets meer van. Heeft waarschijnlijk niet zo heel veel indruk op mij kunnen maken. Ik verwar de film trouwens vaak met Demolition Man, ook met Stallone en van dezelfde periode.

  Reply
 5. Stijn

  Veel duisterder dan de vorige film, hopelijk duister genoeg dat men dat belachelijk uniform van de Judges niet meer kunnen zien… :s

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *