Bad Boys (1995) **½ Blu-ray review

Het jaar 1995 is een grand-cru jaar geweest op filmgebied, met heel wat uitschieters, maar tevens ook het jaar van het debuut van blockbuster-regisseur en videoclip maker Michael Bay. Met zijn Bad Boys (1995) zette hij meteen de toon voor gladde actiefilms met veel geweld, mooie brunettes op hoge hakken, stoere mannen in zonovergoten landschappen, een flut verhaaltje die is opgespoten met testosteron en dit allemaal verpakt met afgelikte en constant bewegende slow-motion fotografie op een loeiharde soundtrack.

dvd,bad boys,michael bay,platinum dunes,will smith,mark mancina,bad boys 3,jerry bruckheimer,sony,martin lawrence,tcheky karyo,tea leoni,britney spears,transformers 3,transformers,trailer,preview

En deze buddy movie met Will Smith en Martin Lawrence was meteen een box-office hit. De man wist, met dank aan een stevige promotie-campagne van Jerry Bruckheimer , zijn productiebudget van 10 miljoen dollar te verzesvoudigen in de States en zomaar eventjes 140 miljoen in het laatje brengen wereldwijd.

Korte inhoud: Mike Lowrey (Smith) en Marcus Burnett (Lawrence) zijn partners bij de Miami politiemacht. Als er een lading drugs ter waarde van 100 miljoen dollar uit het politiebureau wordt gestolen hebben ze 72 uur om het terug te vinden, alvorens Internal Affairs zich met de zaak zal bemoeien. Het spoor leidt naar de Franse drugbaron Fouchet (Tchéky Karyo). Om ervoor te zorgen dat Julie (Téa Leoni), een getuige van een recente moord van deze gangster, mee wil werken moeten ze zich als elkaar voordoen en dat is niet zo makkelijk aangezien Lowrey een losbandige vrijgezel is en Burnett eerder een brave man met vrouw en kinderen.

Michael Bay is een creatie van Jerry Bruckheimer, net zoals Britney Spears een creatie is van het label Jive onder de vlag van Sony. In principe heb ik daar niets op tegen, maar het is wel zo dat de carrière van Bay niet veel zou voorstellen zonder de ruggensteun van deze super-producer. Michael Bay is het prototype van de videoclip maker: mooie beeldjes, weinig inhoud. Het is zelfs zo erg dat de kwaliteit van zijn films, alsook van deze gemaakt door zijn productiehuis Platinum Dunes, bergafwaarts zijn gegaan sinds de split met Bruckheimer in 2005. Uiteraard brengen de film geld op, maar dat is dan weer een verdienste van leermeester Bruckheimer die als geen ander weet hoe je een blockbuster moet maken door de pijlen te richten op de meest consumerende doelgroep – met name de teenagers. Er zit echter meer inhoud in een ‘The Simpson’-aflevering, dan in zijn twee Transformer- films. Binnenkort zit Transformers 3 (2011) er aan te komen. Ik ken echter geen enkele filmgeek die hier zit op te wachten.

Bad Boys is geen slechte buddy movie, maar ook niet van het niveau van 48 Hrs. (1982), de eerste Beverly Hills Cop (1984), en de eerste twee Lethal Weapon (1987 & 1989) films. Bad Boys is iets teveel gemaakt voor een MTV-publiek. Dit niet-coherente verhaal werd vermoedelijk geschreven op een bierviltje tussen de coke en de martini’s, terwijl een halfnaakte stripper op de tafel stond te dansen. Maar dit werd vakkundig gecamoufleerd met een hyperkinetische camera, een overvloed aan explosies, rondvliegende kogels en macho Will Smith die met zijn openstaand shirt en getrokken pistool de achtervolging inzet op stevige muziek van Mark Mancina. Maar de zo goed als onbestaande logica van het plot wordt grotendeels opgevangen door de goede dynamiek tussen de twee hoofdacteurs, die het publiek toch voldoende aan het lachen kunnen brengen. Er zijn trouwens gesprekken bezig voor een Bad Boys 3 (2012) film.

En met deze Blu-ray editie van Sony kan je nog eens genieten van de energie en de stijlvolle fotografie in High Def. Voor de liefhebbers is er ook de niet on-interessante audio-commentaar van de regisseur over de volledige film. Op de schijf vinden jullie ook making-off reportages en bijkomend bonus-materiaal om het gehele plaatje af te maken. Een crowd-pleaser met intense actie en een leuk duo. Hadden de makers nu ook nog een deftig scenario gekregen had dit een uitstekende actieprent kunnen zijn.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 11 juni 2010

***Related Posts***
23/02/2007: Bad Boys 3 komt eraan
27/09/2004: Bad Boys aan de kassa

*** Bad Boys trailer ***

2 Comments

  1. Pak-Man

    Een leuke actiefilm met een leuk duo Lawrence en Will Smith. Een zeer verschillende film in vergelijking met het tweede deel. als je de twee films gaat vergelijken heeft het eerste deel iets meer karakter-opbouw en structuur van een politiefilm , zoals die andere buddy movies… en de tweede daarentegen is meer actie.

    Reply
  2. Dirk

    Is een leuk filmpje. Will Smith en Martin Lawrence spelen idd goed. Verder is ie ook komisch en zit er nog goede actie in. Het ligt er misschien allemaal een beetje te dik op, maar je weet dat je dergelijke films met een korreltje zout moet nemen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *