Dennis Hopper (1936-2010) overleden

Acteur Dennis Hopper is een paar uur geleden overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. In januari 2010 was reeds bekend dat Hopper niet meer te behandelen was en terminaal ziek zou zijn. Hopper was 74 jaar. Volgens een vriend waren familie en vrienden aanwezig bij zijn dood in Los Angeles. Hopper was al een tijdje ernstig ziek, maar ging niettemin naar de Hollywood Walk of Fame om er zijn ster in te huldigen.

Dennis Hopper was een veelzijdige acteur en regisseur die vooral bekend stond voor zijn culthit Easy Rider (1969) die hij zowel regisseerde als in acteerde aan de zij van Peter Fonda. Fonda had net zoals Hopper geen idee waar hij aan begon. Ze hadden nog geen half miljoen dollar aan budget beschikbaar en een idee over motoren, een drugsdeal en een LSD-trip. De film bracht wereldwijd niettemin veertig miljoen dollar op en de bravoure van de twee outsiders brak het Hollywoodbastion open, iets waar een nieuwe generatie filmmakers van Martin Scorsese tot Steven Spielberg de vruchten van plukte.

Maar de filmfans zullen hem zeker ook wel kennen van zijn eigenzinnige vertolking in Apocalypse Now (1979) van Francis Ford Coppola, Speed (1994) van Jan de Bont en Blue Velvet (1986) van David Lynch. Of nog de roadmovie Red Rock West (1993), het sport-drama Hoosiers (1986), alsook zijn klein maar merkwaardig rolletje in True Romance (1993) van Quentin Tarantino.

In zijn over 5 decennia overspannende loopbaan won Hopper nooit een Oscar maar kreeg wel 2 Oscar-nominaties (Easy Rider, Hoosiers) en twee Golden Globe-nominaties (Blue Velvet, Hoosiers). Dennis Hopper heeft ook een paar misstappen begaan, waaronder deze van Waterworld (1995) van en met Kevin Costner, waarvoor hij meteen een Razzie Award kreeg. Dennis is hoe dan ook te zien in een kleine 200 films, wat toch uitzinnig veel is. Zijn vertolkingen zullen om ons netvlies blijven plakken. RIP.

*** Scene uit True Romance – Christopher Walken & Dennis Hopper ***

7 Comments

 1. yuci

  Groot acteur, we zullen hem missen. Blue Velvet zeker één van zijn beste rollen.

  Reply
 2. Bart_M

  Een groot verlies.
  Rust in vrede.

  Reply
 3. Jabba

  Je vergeet 24 te vermelden, waar hij toch ook een leuke vertoning in deed.

  Reply
 4. Thimothy

  Ik krijg nog rillingen bij het zien van die scène uit True Romance. Moet ik dringend nog eens haar herbekijken.

  Reply
 5. AKA Shifty

  Ook in “Rumble Fish”, één van mijn all time favorites…

  Reply
 6. Marc

  helemaal niet akkoord met zijn misstap Waterworld; zijn acteerprestatie was een van de beste vind ik van de film. Een beetje geflipt misschien, maar het was zo over the top dat het terug goed wordt.

  Reply
 7. Hannes

  Waterworld was inderdaad onzin. Kiemen tussen de tenen, kan er nog net door, maar achter de oren, bespottelijk. Ook de personages lijken nergens op. De slechteriken aangevoerd door Dennis Hopper leken net een stel clowns. Toch jammer dat de acteur er niet meer is, want gelukkig zullen we hem herinneren uit veel betere films.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *