Alice in Wonderland toch in Belgische zalen

De bioscoop-uitbaters gaan uiteindelijk plat op de buik nadat ze eerder een boycot hadden ingeroepen tegen Alice in Wonderland (2010) van Tim Burton met Johnny Depp in de hoofdrol. Hun beslissing kwam er nadat distributeur Disney de film al in juni van 2010 op dvd wou uitbrengen, 3 maanden na de bioscoop-release.

Maar Disney houdt het been stijf en is helemaal niet onder de indruk van de beslissing van de Federatie van Cinema’s van België (FCB), en al evenmin door de Britse, Italiaanse en Nederlandse bioscoop-uitbaters die ook al van plan waren de film te boycotten. Disney heeft hen met een kluitje in het riet gestuurd door te stellen dat het om een experiment gaat en dit niet voor herhaling vatbaar is, maar de beslissing om de film ‘later’ op DVD uit te brengen stuit op een definitieve NJET. Disney wist waarschijnlijk wel dat de FCB op de knieën zou gaan in het licht van de grote recettes die een $250,000,000 filmproductie met zich meebrengt. Alice in Wonderland komt dus vanaf 10 maart 2010 in de zalen.

Alice in Wonderland pic

De Federatie wijst nu de politiek met de vinger omdat zij zich niets van de situatie hebben aangetrokken. “De steun die wij ontvingen van het filmliefhebbend publiek voor onze actie, staat echter in schril contrast met de stilte bij de politieke verantwoordelijken, die blijkbaar weinig aandacht hebben voor de bioscoopactiviteit”, merkt de federatie op. De uitbaters blijven ervan overtuigd dat verkorte “dvd-windows” een ernstige vermindering van waarde betekenen voor de film in de bioscoopzaal. Ze zullen bijzonder waakzaam blijven.

De bioscoopuitbaters kunnen wel stellen dat ze veel sympathie kregen van het filmliefhebbend publiek, maar wie gelooft dit nu. Iedere week komen er nieuwe films in de bioscoop. Je moet al bijzonder weinig naar de bioscoop gaan om nu een 3 maand oude film te gaan zien? De overgrote meerderheid gaat toch naar de nieuwe films en in geval deze volzet is, naar de tweede nieuwste film die in aanmerking komt. Cijfers wijzen er trouwens op dat de 95% van de recette wordt gemaakt in de eerste 2 à 3 maanden.

Maar bioscoop-uitbaters hebben zeker ook wel een punt en misschien hadden ze beter niet bezweken voor de druk van Disney. Wanneer distributeurs de dvd-release opschuiven zullen heel wat mensen geneigd zijn om nog een klein beetje te wachten om dan uiteindelijk de dvd thuis met de home cinema te bekijken op hun HD-Ready flatscreen. En dat kan toch de bedoeling niet zijn. Maar in plaats van zich te bekommeren over Alice in Wonderland kunnen ze misschien ook de verschillende releasedatums op de agenda zetten, want waarom komt een film meestal een week tot een maand vroeger uit in de VS. Dit is vragen voor piraterij-praktijken. Misschien kunnen ze dat eens op de onderhandelingstafel leggen, tezamen met een herverdeling van de winsten (bioscoopuitbaters moeten in dit digitale tijdperk gewoon meer overhouden aan hun films ->zij maken trouwens alle investeringen) en de democratisering van de ticketprijs (want dit loopt echt de spuigaten uit en jaagt de mensen weg).

***Related Posts***
23/06/2009: Tim Burton’s Alice in Wonderland met Johnny Depp
11/02/2009: Kinepolis start charme-offensief bij bloggers
25/10/2007: Top 10 Besparende Tips voor Filmfans
23/10/2005: Top 10 Irritaties bij een Bioscoopbezoek

2 Comments

  1. Boris Karloff

    Wat haalt het uit om als klein landje om een Hollywood studio in de wielen te rijden. Drie maanden lijkt mij ook ruim voldoende…en al zeker voor een Tim Burton film…

    Reply
  2. Alice

    Even vermelden dat de distributeurs niet alle investeringen doen voor digitale projectie. Ook de bioscopen zelf doen een hele grote duit in het zakje. En bioscooptickets worden net duurder doordat er meer aan de distributeurs en studios moet afgegeven worden. De grote films worden meestal in Europa eerder uitgebracht dan in het grote Amerika, op een paar dagen na. Shutter Island, Alice, Avatar waren in Europa eerder te bekijken dan in Amerika. Het zijn meestal de kleinere films die eerder ginder uitkomen en bij ons soms zelf recht naar dvd gaan.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *