Michael Jackson’s This is It op dvd en Blu-ray

De laatste jaren was Michael Jackson voornamelijk bekend voor zijn afwijkende en excentrieke gedrag waarbij hij met een wit mondmaskertje en zonnebril in winkels rondliep of baby’s door het vensterraam bengelde. Hij kwam voornamelijk in de media na een zoveelste pedofilie-beschuldiging, of met berichten over een nakend faillissement. Over de muziek van de jaren ’80 werden nog nauwelijks gepraat en vele fans hadden wacko jacko eigenlijk al compleet de rug toegekeerd. En na zijn vroegtijdige dood op 50 jarige leeftijd, kon je niet zeggen dat je dit niet had kunnen voorspellen. Alles was zo ontrokken van elke gevoel van realiteit, dat zoiets wel in de kaarten lag.

En toen kwam deze documentaire, Michael Jackson’s This is It (2009), over de voorbereidingen voor zijn afscheidsconcert in de O2 in Londen. Iets wat op het eerste gezicht leek op een smakeloos marketingstunt. Een laatste poging om nog wat geld te pompen met de naam van de pas overleden ster… in de hoop die schuldenberg af te bouwen. Ik was dan ook heel sceptisch en ben de film niet gaan zien in de bioscoop. Maar nu de dvd-release in maart in de winkelrekken zal blinken, zal je er haast niet onberoerd voorbij kunnen lopen. En ja, tot mijn grote verbazing levert deze prent een totaal ander beeld van de man? Michael Jackson was OOK een man van vlees en bloed, maar met een buitengewoon talent. Hij was een geniaal artistiek talent die met een intimiderend perfectionisme te werk ging op het niveau van een Fred Astaire. We kregen hier de Michael Jackson te zien die jarenlang door de media werd verzwegen, een superster die kan dansen en zingen als de beste.

This is It werd gemonteerd aan de hand van 120 uren digitaal beeldmateriaal gefilmd van maart tot juni 2009, en gegoten in een muziekdocumentaire van 2uur. Het is een waar geschenk voor de fans en tevens een mooi aandenken, ook al voel je meteen aan dat deze film een dwingende deadline had. Verwacht dus geen kritische blik op het leven van de artiest tijdens zijn laatste dagen. Dit is duidelijk een ode aan Jackson, met de noodzakelijke interviews van familieleden, artiesten en kennissen, die allemaal deelnemen aan een soort ultieme verafgoding van de Koning der Pop. Uiteindelijk kan je al deze interventies gemakkelijk fast-forwarden want het enige interessante aan deze This is It is Michael Jackson die met de beheersing van een ervaren architect zijn concert vorm geeft.

Regisseur Kenny Ortega geeft ons een blik achter de schermen van wat het concert van de eeuw moest worden. Op zwart-wit pellicule zien we de ‘Smooth Criminal’ met machinegeweer in het gezelschap van Bogart en nadien een satijnen handschoen krijgt van Rita ‘Gilda’ Hayworth. Nadien onderdompelen we in de wereld van de gruwel met het ‘Thriller’ nummer, waarbij de set wordt omgetoverd tot een Halloween-kerkhof met akelige zombies en voldoende computer-animaties. Daarna krijgen we spijtig genoeg ook de ‘Earth Song’ over ons heen met behulp van een bulldozer.

Maar de magie zit hem niet zozeer in de verbluffende production value van de optredens, dan wel in de rustige scènes, wanneer er een sfeer van eenvoud heerst. Ondanks dat Jackson zijn stem niet wil overbelasten tijdens de repetities, voelen we toch die overheersende en tezelfdertijd kwetsbare emotie. En dat maakt van deze documentaire toch een opwindend portret. In deze bovenzinnelijke hulde over een artiest die zonder valscherm in het luchtledige sprong, is zijn dood slechts een bijkomstigheid en blijft zijn ziel voor eeuwig verder dansen.

De DVD en Blu-ray, uitgegeven door Sony, vinden jullie naast de film ook nog 2 Making-Off documentaires en 4 aparte documentaires.

*** This is It trailer ***

4 Comments

 1. arjen

  Ik vind het niet simpel om hier een waardering voor te geven. Het is geen grootse documentaire maar heb er toch van genoten. Je kunt wel gaan piekeren over wat het had moeten zijn en wat eraan ontbreekt, maar het is natuurlijk nooit gefilmd om als film gepresenteerd te worden. Hoogstens als bonusmateriaal op een dvd of bestemd voor een tv-programma.

  Reply
 2. Frederieke

  Ik ben echt benieuwd,ik heb This is it nog niet gezien,maar hoor er wisselende berichten over. Zoals Arjen ook schreef, het was natuurlijk eigenlijk niet bedoeld om er een film van te maken.

  Reply
 3. Maarten

  t waren vooral stukjes uit de repetities en van die dingen, ik dacht we krijgen een echte documentaire te zien met stukken ertussen van die repetities, maar dit is meer een making-off van het concert met michael jackson. Toch indrukwekkend om die man bezig te zien.

  Reply
 4. Mc.Stijn

  Ik denk dat je echt wel een beetje fan moet zijn van MJ om deze docu te bekijken. En als je al een dvd wil kopen is misschien deze van The Making Of Thriller een betere keuze.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *