Christopher Nolan maakt nieuwe Superman film

Ik kreeg de volgende vraag in mijn mailbox van Fabian: Hoe zit dat nu met de Superman sequel of reboot? Wel, het probleem situeert zich bij Superman Returns (2006), de filmversie van regisseur Bryan Singer.

Deze versie was niet slecht, maar allesbehalve overtuigend. Men wist niet goed hoe het personage in deze context nog kon evolueren. De zwaarmoedige ondertoon van de film, de relatie van Lois Lane met Superman én de relatie met haar man, het vermoedelijke kind van superman, …Ook zijn rivaal Lex Luthor, gespeeld door Kevin Spacey, was fout geregisseerd en compleet oncharismatisch, om dan nog maar te zwijgen over het zwak scenario dat verstrikt raakte in zijn uiteenlopende plotlijnen. Er was ook nergens een beetje humor te bespeuren en dan was toch wel iets van een teleurstelling. Zelfs in The Dark Knight zat er humor en deze film was 5 keer zo duister als Superman Returns. Was de Bryan versie wél geslaagd, dan waren we nu reeds bezig met besprekingen over Superman 3.

Maar Warner Bros probeert, samen met Legendary Pictures, nog altijd om een uitweg te vinden en dit DC Comics personage terug naar het witte doek te brengen. Het laatste wat ik heb opgevangen is dat ze nu in gesprek zijn met regisseur Christopher Nolan (Batman Begins, The Dark Knight, The Prestige). Het lijkt er wel op dat ze geen risico’s meer willen nemen, zeker na deze zware crisis die een aantal filmstudio’s in de rode cijfers joeg. Nolan heeft momenteel een godenstatus bij Warner Bros, en alles wat deze man aanraakt verandert in goud. Momenteel zijn de broer van Nolan, Jonathan, en scenarist David S. Goyer, bezig met het scenario van Batman 3 (2011). En wie weet gaan die mannen ook eens brainstormen over een nieuwe Superman-reboot.

Dus om op je vraag terug te komen, Fabian, ze zijn er mee bezig maar verwacht deze film niet in de eerste twee jaar. Nolan zal nooit willen verder bouwen op het werk van Bryan Singer (tot spijt van acteur Bradon Routh), en volgens mij zal de film nog maar eens de ontstaansgeschiedenis oprakelen – maar dan op Nolans wijze (a-synchroon, realistischer, meer gesofistikeerd en gitzwart). Warner Bros wil in ieder geval leren uit de fouten van de vorige film en deze keer wél het budget in toom houden. Het Superman Returns-project heeft volgens bepaalde bronnen meer dan 300 miljoen dollar gekost – en dat zag je toch niet meteen op het witte doek. Maar de schuld ligt niet allemaal bij Bryan Singer, die zelf Fox de rug had toegekeerd en X-Men 3 aan Brett Ratner overliet (ondertussen zijn de plooien opnieuw glad gestreken tussen Singer en Fox). Maar het probleem situeert zich ook binnen de moeilijke relatie tussen Warner Bros en DC Comics. En zo komen bepaalde filmprojecten maar niet van de grond (Wonder Woman, Green Lantern, …) En dit in tegenstelling tot Marvel projecten.

Maar er dreigt ook nog een copyright probleem op te duiken, gezien in 2013 de rechten van Superman niet meer in handen zijn van DC Comics, noch van Warner Bros. En zolang dit probleem niet van de baan is zie ik hier nog niet zo snel een film van komen. Want, neem nu dat Nolan een succesvolle film maakt. De prijs van een sequel zal enkel maar hoger worden. Hoe zou je zelf zijn als aandeelhouder. Maar de eigenaars (Siegel & Shuster) zouden ook Warner kunnen dagvaarden als er GEEN film in productie is voor 2013, en wijzen op het ontbreken van een clausule die de rechten zou moeten afstaan aan de eigenaars als in een welbepaalde periode niets met de franchise gebeurt.

Maar laten we vooral positief blijven. Wij moeten niet wakker liggen van het financiële plaatje, maar ons verheugen dat Nolan nu aan het roer zit en hij – beter dan wie dan ook – dit schip in goede banen kan leiden.

***Related Posts***
28/03/2011: Amy Adams gecast als Lois Lane
03/03/2011: Kevin Costner en Diane Lane worden pleegouders van Superman
31/01/2011: Henry Cavill gecast als nieuwe superman
08/10/2010: Zack Snyder regisseert Superman: Man of Steel
01/10/2010: Natalie Portman misschien Lois Lane in Superman: Man of Steel
25/08/2008: Warner Bros kiest voor Superman reboot
21/08/2008: Superman sequel of Superman reboot
01/09/2006: Een L ois Lane spin-off?
04/08/2006: Terugblik op Superman Returns

6 Comments

 1. Tim Vloessens

  hoe wil je een hitfilm maken met een budget die de pan uit swingt. Je moet al een 600 miljoen aan de box-office halen wil je profijt maken, geen wonder dat ze achteraf teleurgesteld waren. Ik vond de film uiteindelijk nog wel meevallen.

  Reply
 2. Koen

  fuck Lex Luthor. waarom niet gewoon rebooten met een andere villain. ik ben die kletskop beu gezien.
  ze moeten trouwens terugkeren naar de bron, de comic, en de camp laten voor wat het is.
  Warner moet trouwens dringend het project loslaten. Misschien is het wel een goede zaak dat ze de rechten verliezen, want ze weten toch niet wat ze willen en veel fans hebben op verschillende forums als boeiende ideeën voorgesteld voor de franchise.

  Reply
 3. Mike's Webs

  Ik vond Singers Superman Returns zo slecht nog niet. Ook niet super trouwens. 🙂

  Nolan is de man die de gouden eieren legt tegenwoordig. Dat begrijp ik best – een hele reeks succesvolle flicks heeft hij op zijn naam staan. Toch zit ik niet direct op zijn visie op Superman te wachten: simpelweg omdat ik niet op een Supermanfilm zit te wachten. In alle vijf de films zijn ze niet veel verder gekomen dan hem te bestrijden met cryptonite en hem heen en weer te laten slingeren tussen Lois Lane en een vrijgezellenbestaan. En Lex Luthor… pffff die heeft zijn charme ook wel verloren. Na tig seizoenen Smallville mag Superman voorlopig de ijskast in wat mij betreft.

  Reply
 4. Mechior

  Misschien moeten ze gewoon het personage in een ander tijdperk situeren. Ik vond in dat opzicht de benadering van Watchmen wel geslaagd, jaren 60-70-80.
  Superman is anders op dit ogenblik totaal verschillend van Superman, en die twee kan je volgens mij toch moeilijk in één film onderbrengen.
  Nieuwe villain => Darkseid !!!

  Reply
 5. samsung Genoa

  Dan hoop ik zelf dat Superman meer lijkt op Batman Begin dan op de Dark Knight. Laatste film vond ik beduidend minder dan het eerste deel. Begins had veel meer diepgang (Michael Caine was hier werkelijk top) en was realistischer. The Dark Knight was naar mijn idee teveel fictie en ook bloediger zonder dat dit iets toevoegde aan de film. Als Nolan Superman doet laat hem het dan op de leest van Batman Begins schoeien.

  Reply
 6. Micha

  1. ouder zijn dan 30 jaar. Hij wordt gezien als een soort vader-figuur, dus waarom hem casten als een kid van 20?? Ja, hij is een buitenaars wezen maar als hij al op korte periode van puber naar adolescent kan groeien, veronderstel ik dat hij snel volwassen kan worden. Idem voor Lois Lane. Ken jij veel Pulitzer winnaars van 20?
  2. Geen ontstaangeschiedenis meer! We kennen het ondertussen allemaal.
  3. Inderdaad, fuck Lex Luthor (niet letterlijk te nemen dus…).
  4. Geen verhaaltjes met Superman die een kind zou hebben verwekt bij Lois Lane, alstublieft dankuwel.
  5. MEER actie, MINDER emo.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *