Gaat de Oscar naar de Beste of Meest Populaire film?

Wie krijgt dit jaar de oscar voor Best Picture? Naar alle waarschijnlijkheid Avatar maar gezien The Academy dit jaar haar lijstje heeft uitgebreid met maar liefst 10 titels, koester ik de hoop dat ze ook afstand zullen nemen van hun principes en misschien voor een keertje de “enige echte beste film van het jaar” zullen uitpikken. Dat zou District 9 (2009) kunnen zijn, maar misschien ook The Hurt Locker (2009). Vorige oscar-edities kon ik zo de winners voorspellen, maar dit jaar zou ik het niet met quasi zekerheid kunnen zeggen.


AvatarThe Blinde SideThe Hurt LockerDistrict 9An Education

Een film als District 9 (2009) had vorige edities nooit de nominatie gehaald voor de Beste Films, net zoals The Dark Knight (2008) ook over het hoofd werd gezien, of andere geweldige actieprenten als The Bourne Ultimatum (2007) of thrillers als Zodiac (2007). De stap die ze hebben gezegd om meer films toe te laten tot de categorie van Best Picture zet in ieder geval de deur op een kier voor films die niet meteen een Oscar-ettiquet dragen. Nog niet voor alle soorten films, maar toch voor een pak nieuwe contenders.

Hoewel, wanneer je naar de lijst van de 10 genomineerden kijkt heb je niet meteen de indruk dat ze hebben gekozen voor de 10 beste films, dan wel voor de 10 films uit 10 verschillende genres die elk op hun manier een invloedrijke stempel hebben gezet op het voorbije jaar. Elke film moet hoe dan ook “gewichtig” blijven, ofwel met de onderwerp-keuze ofwel met de dramatische uitwerking. Een komediefilm mag dus niet enkel bestaan uit grappen en grollen, maar moet ook een bittere ondertoon hebben. Het mag ook geen genre-film zijn (vooral geen comic-adaptatie of horrorfilm), tenzij het fel afwijkt van het uiteindelijke genre en het kan ook geen sequel, reboot of prequel zijn, daarom ook de onbegrijpelijke afwezigheid van de uitstekende Star Trek (2009) reboot.


PreciousInglourious BasterdsUp in the AirA Serious ManUp

De vraag die je nu kan stellen is of de kiezers, nu er meer films in de categorie zitten, zullen kiezen voor de beste film, dan wel voor de meest populaire. De Academy Awards zijn de MTV-Awards niet, maar nu het aanbod groter is zou er wel eens een andere wind kunnen waaien doorheen de Kodak Theatre. Welke film maakt hier dan het meeste kans, Avatar. Is dat de beste film? Nope, in geen geval. Maar de kans dat er een film wordt gekozen met minder nominaties in de andere categorieën, is wel een stuk groter geworden. Er zijn negen films met 2 nominaties en een stuk of 17 films met slechts één nominatie, en in de categorie van Beste Film zitten maar liefst 5 film met minder dan 6 nominaties. Wat denken jullie, tien beter dan vijf?

5 Comments

 1. Benny

  “Is Avatar de beste film? Nope, in geen geval.”

  Dat is subjectief natuurlijk. Avatar is in mijn ogen in elk geval de beste film en verdient de ‘Best Picture’ Oscar. Maar als District 9 zou winnen, dan kan ik daar ook mee leven.

  Reply
 2. Saskia

  Avatar is uiteraard een hele bijzondere film waar veel geld in is geïnvesteerd en dat is te zien. Wat ik persoonlijk ook een erg goede film vond (dat ik van te voren niet had gedacht) was The Blindside met Sandra Bullock. Ik ben geen grote fan van haar acteerwerk, maar ik vond haar in deze film erg goed.

  Reply
 3. Fabian

  Om op je vraag te antwoorden, ik vind de lijst van 10 maar niks. The Academu maken wel eens fouten, en hiermee maken ze twee keer zoveel fouten. The Blind Side?? Als ze meer diversiteit willen moeten ze misschien eens afstappen van films als Avatar te nomineren en meer oog te hebben voor kleinere producties.

  Reply
 4. Miiki

  De filmposter is in ieder geval minder geïnteresseerd in haar acteerwerk, dan wel haar achterwerk :p

  Van mij mmag Avatar zeker winnen, maar ik blijf hopen op IB.

  Reply
 5. Murray

  Ik vraag me af of iemand mij kan uitleggen waarom The Blind Side een betere film is dan pakweg 500 Days of Summer en Moon? Gelieve met voldoende argumentatie voor de dag te komen, I dare you!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *