Universal Soldier: Regeneration (2009) *

Het is teleurstellend om onze Belgische actieheld zo te zien afglijden in het actie B-circuit. Een paar jaren geleden was er nog een sprenkeltje hoop met geruchten over een mogelijke comeback met een Bloodsport remake of Bloodsport sequel voor de aan lager wal geraakte acteur.

Maar het bleef stil rond Jean-Claude Van Damme en uiteindelijk doken er plannen op voor Universal Soldier: Regeneration (2009) in regie van een derderangs regisseur John Hyams (zoon van Peter Hyams, die met JCVD zowel Timecop als Sudden Death heeft gemaakt). Bij de eerste berichten over de film was er nog spraken van een andere derderangs regisseur, maar deze is blijkbaar nog slechter, want de film is meteen op dvd verschenen.

Korte inhoud: Terroristen dreigen Chernobyl’s nucleaire reactor op te blazen, wat duizenden levens zou kunnen kosten. Om dit tegen te houden wordt er een team soldaten op af gestuurd, maar die staan voor een grote verrassing: een nieuwe, dodelijkere UniSol (Andrei Arlovski). De enige die de terroristen nu nog kan tegenhouden is Luc Deveraux (Jean-Claude van Damme), een Universal Soldier van het eerste uur. Deze moordmachine gaat het goed af, totdat hij tegenover een verrassing komt te staan. Het blijkt dat er in het geheim nog een UniSol bij is gehaald en deze keer is het een bekende van Deveraux, namelijk Andrew Scott (Dolph Lundgren). Nu zal Luc alles op alles moeten zetten om niet alleen twee van de dodelijkste soldaten ooit te stoppen, maar ook nog de bommen te ontmantelen!

Het getuigt van enige pathetiek dat deze twee 80’ties helden blijkbaar moeten spelen in een film waar de cage-fighter kampioen Andrei Arlovski de show moet stelen en publiek aantrekken. Het heeft er alle schijn van dat zowel Lundgren als Van Damme deze film hebben gedaan voor het geld, en zich niet echt bekommerden om de zo goed als talentloze regisseur, het belachelijk idiote script van de nobele onbekende Victor Ostrovsky of nog hun ondergeschiktheid aan de non-acteur en vechtersbaas Andrei Arlovski op de affiche. Hoe seniel moet je zijn als filmmaker om niet te beseffen dat mensen (als ze al interesse hebben) in de eerste plaats naar JCVD en Dolph Lundgren komen, en geen fluit geven voor Andrei “Pitbull” Arlovski. De twee voormalige film-iconen lopen er doelloos rond en zijn slechts schimmen van hun personages. Al het geld dat in deze film is gegoten, zo’n 14.5 miljoen dollar (wat al een super low budget is voor aan actie-prent) is weggesmeten geld, want het ziet eruit alsof het gemaakt werd met 14 miljoen minder budget. De eerste Universal Soldier was smakelijk, de sequel was grappig, maar dit is om schaamrode wangen van te krijgen. Hoe kan je een sequel op een succesvolle actieprent, met de oorspronkelijke cast, zo om zeep helpen, is mij een groot mysterie.

Ik heb ergens gelezen, ik denk in het magazine Mad Movies dat Jean-Claude Van Damme contractueel verplicht was om in deze film te spelen. Dat zou meteen ook duidelijk maken waarom hij er ongeïnspireerd rondloopt en zijn desinteresse laat merken. Van Damme had trouwens eerder al te kennen gegeven dat hij afstand wou nemen van het actie-genre – en daarom een rol heeft geweigerd in The Expendables (2010) van Sylvester Stallone. Wat betreft Dolp Lundgren, wel hij duikt pas na 60 minuten op en heeft misschien maar 15 lijnen tekst. Ik denk dat dit al genoeg zegt.

Aan de makers van deze film: “als jullie geen inspiratie hebben en deze franchise niet ernstig nemen, blijf er dan met jullie pollen van af”.

*** Universal Soldier: Regeneration trailer ***

5 Comments

 1. Mathias

  heb moeten lachen met JC die ze uit de koelkast halen :))
  zeg nu eens eerlijk, zou die man er niet beter een punt achter zetten. Beloftevol, dat zeker, maar wat heeft hij de laatste 10 jaar gedaan? -inderdaad.

  Reply
 2. Jan-Pieter

  Ik had er veel van verwacht, maar dit was een barslechte film. Van Damme, net als Lundgren, komen pas héél laat in actie en je zit dus 2/3 van de film te staren op een oncharismatische pitbull. Ze hebben in ieder geval met deze film de franchise definitief begraven.

  Reply
 3. Cleo

  vond deze toch wel stukken beter dan The Return, wel mis ik de sarcastische Lundgren en een Jean-Claude Vandamme meer in vorm. Uiteraard stelt de plot weer geen reet voor, maar zeg nu zelf, dat verwacht je toch niet bij dergelijke actiefilms.

  Reply
 4. yves

  hij had in the expendables moeten zitten. Dan was er een comeback mogelijk nu niet met deze film. Zal wel voor geld zijn.

  Reply
 5. blackberry ping

  Ja, wat moet je nou met zo’n film. Dat zou ik werkelijk zonde van mijn vrije avond vinden (om hier tijd aan te besteden) de trailer van 2 minuten gaat noch net. Als Van Damme er gewoon mee had gestopt had hij in ieder geval voortgeleefd als oud actieheld (al zal hij dat sowieso wel blijven)

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *