Miramax onder de hamer

Achter gesloten deuren probeert Disney de merchandise van Miramax van de hand te doen voor een smak geld. De portefeuille heeft meer dan 700 films en meer dan 200 Oscar-nominaties, met titels als Pulp Fiction, Good Will Hunting, No Country for Old Men, The English Patient en Shakespeare in Love. Volgens The New York Times zouden er 7 tot 10 kandidaten zijn die meteen 700 miljoen dollar op tafel willen leggen voor de naam en de films. Wie er alsnog niet op de lijst van de kandidaten staat zijn de Weinsteins.

De broers, Harvey Weinstein en Robert Weinstein, hebben de onafhankelijke filmstudio in 1979 opgericht. In 1993 kwam de studio in handen van de Walt Disney Company voor een slordige 75 miljoen dollar. De broers Weinstein bleven de studio runnen, maar verlieten de onderneming in 2005 na een rel rond de film Fahrenheit 9/11 (2004) die Disney niet in Florida wou uitbrengen uit vrees voor represailles van gouverneur en republikein Jeb Bush. De oprichters richttten toen The Weinstein Company op. Walt Disney Company maakte de laatste jaren verlies met de films van Miramax, en besloot daarom tot een herstructurering van de bedrijfstak.

En in het aanbod zit ook Summit Entertainment, de kleine studio die de Twilight saga gestalte heeft gegeven, een franchise die geld in het laatje bracht. Hoewel Disney nooit met nummers voor de dag kwam, schatten analisten de DVD-inkomsten tussen 100 en 300 miljoen dollar. Maar die cijfers zijn uiterst speculatief. Neem nu dat het 100 miljoen dollar zou bedragen dan spreekt men over minstens 7 jaar alvorens er gesproken kan worden van een terug-verdien-effect. En mochten er toch geen overnemers zijn, dan zie ik de Weinstein nog wel terugkeren aan het roer van de filmstudio.

Dat de crisis ook de filmstudio’s kon raken had niemand ooit kunnen denken. De enorme recettes die de Hollywood-industrie kon maken in crisis-tijd was blijkbaar enkel schijn. Ook het faillissement van MGM was een enorme verrassing.

***Related Post***
28/09/2009 : Faillissement van MGM

1 Comment

  1. Nexus

    Erg jammer dat het zo slecht gaat in film land. De nieuwe James Bond is ook al gecancelled/delayed, enorm zonde naar mijn mening.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *