The Karate Kid met Jaden Smith

Ik had eigenlijk een horrorfilm bespreking gepland, maar gezien ik al geheel in kerststemming ben, heb ik hier de trailer van de nieuwe The Karate Kid (2010). Het is geen remake, noch sequel, maar wel een update van de filmversie uit 1984 met hier en daar een knipoogje naar het origineel.

In de hoofdrol zien we de kleine Jaden Smith (zoontje van Will) en in de rol van de sensei Mr. Han zien we niemand minder dan Jackie Chan. De regie van de film is in handen van de Nederlander Harald Zwart (The Pink Panther 2).

Korte inhoud: Dre (Jaden Smith) is een skateboardende, gameverslaafde jongen die gedwongen is naar China te verhuizen, omdat zijn moeder (Taraji P. Henson) daar voor haar werk heen moet. Dre past zich maar moeilijk aan en wordt in elkaar geslagen door de plaatselijke pestkop. Mr. Han (Jackie Chan) is een klusjesman die Dre’s blauwe oog ziet en hem aanbiedt om hem martial arts en de Chinese taal te leren. Op deze manier kan Dre zich verdedigen tegen de leerlingen van de Li Quan Ha’s Fighting Dragon School of Kung-Fu.

Het zal niemand verwonderen dat Will Smith zijn zoontje op vroege leeftijd wil lanceren in de filmwereld, en dus ook de producer is van deze prent. De vraag blijft of de jongen wel de beste keuze is voor een dergelijke rol. Hij is nog maar een snotneus, dus in hoeverre kunnen we dit verhaal van ‘vijandschap, moed en liefde’ ook serieus nemen. Ralph Macchio (toen 23 jaar oud) speelde een teenager van rond de 17. De vijandschap met de Cobra Kai was harder en zijn relatie was ook authentiek. Hier proberen ze net hetzelfde te verkopen met een 11 jarig tenger jongetje. Het accent ligt ook op de lenigheid van de jongen, maar karaté is geen taekwondo, wushu of kung fu. Karaté is zelfverdediging waar het blokkeren de belangrijkste eigenschap is. Eigenlijk hadden ze het beter Kung Fu Kid genoemd, maar dat had uiteraard minder goed verkocht.

Maar wat doen ze in hemelsnaam op de Chinese Muur? Ja, het is mooi, maar waarom. De charme van de Karate Kid films zat hem in zijn bescheidenheid. Hier is het blijkbaar overkill-troef. Ik heb ook mijn twijfels over de acteer-capaciteiten van de kleine Jaden. Zou Jackie Chan dan niet de show gaan stelen. DE knipoog-sequentie waar hij een vlieg probeert de pakken met stokjes was in ieder geval raak. Maar goed, we zullen moeten afwachten tot 7 juli 2010 alvorens deze martial art prent in de zalen draait.

*** The Karate Kid trailer ***

***Related Posts***
30/09/2007: The Karate Kid krijgt verjongingskuur
26/11/2005: Mister Myagi heeft ons verlaten
27/09/2004: Trilogies aan de kassa

6 Comments

 1. maarten

  niets te maken met de Karate Kid films. Zelfs de versie met Hilary Swank lijkt in vergelijking beter aansluiten.

  Reply
 2. Sander

  de context is wel interessant: 25 jaar geleden was Japan the place to be, nu is het China 😉

  of misschien hebben de Chinezen gewoon het geld om films te sponsoren: Hollywood, de nieuwe propaganda machine?

  nuja, “nieuw”, als je kijkt naar de militaire hardware in Transformers en Iron Man, daar zullen toch ook wat generaals op de première worden uitgenodigd 🙂

  Reply
 3. Claas

  toch grappig stukje met die vliegenmepper. Een leuk zondag-middag tv-filmpje zondermeer. Ook leuk dat veteraan Jackie Chan opnieuw in de picture is en waarschijnlijk een beetje de show zal stelen.

  Reply
 4. Depechia

  licht verteerbaar, maar dat waren de eerste films ook. Jackie Chan zal hier wel de show stelen, denk ik.

  Reply
 5. esyla

  FIJN

  Reply
 6. Mathieu

  Vond dit ook wel een ‘ok’ film, beter dan wat ik had verwacht. Toch vind ik het origineel er met kop en schouders boven steken.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.