Lethal Weapon (1987) ***½ Blu-ray review

Ik kan het bijna amper geloven dat het bijna 22 jaar geleden is dat Lethal Weapon (1987) in de zalen kwam. Deze buddy-movie van Richard Donnor en Joel Silver heeft in ieder geval heel wat brokken gemaakt zowel op het witte doek als aan de box-office, en dit met een relatief bescheiden budget. Enkel de 4de film stelde zwaar teleur ‘aan de box-office’ en was het productiebudget van 160 miljoen zwaar overschat en zag je uiteindelijk bitter weinig van dit geld in feitelijke production value. Nochtans was het op zich geen slechte film. En nu met de Warner Bros Essentials komt de eerste film op Blu-ray.

mel gibson,danny glover,dvd,blu-ray,lethal weapon,warner bros essentials,joel silver,richard donnor

Mel Gibson was al bekend door zijn acteerprestaties in de Mad Max-films en Danny Glover speelde onder andere in de Steven Spielberg`s film The Color Purple, maar deze film zou hen lanceren als Hollywood-iconen. Hun personages zijn tegenpolen van elkaar, die tegen wil en dank moeten samenwerken. Mel Gibson is de roekeloze agent Martin Riggs. Het verlies van zijn vrouw maakt hem gek van verdriet. Meerdere malen heeft hij zelfmoord willen plegen, maar het werk is het enige wat hem recht houdt. Roger Murtaugh is echter een brave huisvader, die net vijftig jaar is geworden. Hij wil het graag wat rustiger aan doen tot zijn pensioen. Maar met Riggs als partner komt daar weinig van terecht. Murtaugh kan het onvoorzichtige gedrag van Riggs in het begin totaal niet uitstaan. Samen moeten zij de zelfmoord van een aan coke-hoertje oplossen. Een ‘leuke’ bijkomstigheid: zij blijkt een dochter te zijn van een oude vriend van Roger Murtaugh. Een op het eerste gezicht eenvoudige zaak, wordt naarmate het onderzoek vordert steeds gevaarlijke voor het detective-duo.

Van de vele actiefilms die er gemaakt zijn, is deze echt wel één van de beste. Het verhaal is misschien niet bijster origineel. Onderwerpen als drugs, schietpartijen en ontvoeringen zijn al vele malen verfilmd. Maar Richard Donnor weet zijn actie goed te doseren met humor en menselijke trekjes die personages van vlees en bloed maakt. De actie is ook niet over-the-top en is steeds in functie van de personages. De film neemt zichzelf ook niet te fel au serieus en dat komt het verhaal enkel maar ten goede. Op een gegeven moment horen we één van de badguys zeggen: “There’s no more heroes left in the world,” als op dit moment Martin Riggs de deur komt binnen gevallen. Danny Glover en Mel Gibson zijn de speerpunten van deze film, die beide perfect gecast zijn en goed samenspelen. Zij vullen elkaar op efficiënte wijze aan. Daarbij komt dat de pret die zij hebben tijdens de opnames van het scherm druipt.


Lethal Weapon review animated pictureLethal Weapon review animated pictureLethal Weapon review animated picture
© Warner Home Video

Kortom, een leuke actieprent met een uitstekende chemie tussen Gibson en Glover en knappe acteerprestaties (vooral die van Mel Gibson), en genoeg humor en actie om geen moment te vervelen. En neen, het is geen zonde om hier van te houden. Lethal Weapon is één van die weinige 80’ties films die de tand des tijds heeft doorstaan. En met meer dan zeven minuten nog niet eerder uitgebrachte scènes, is de director’s cut van Lethal Weapon een geschenk voor elke filmfan.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 5 december 2009

 


*** Lethal Weapon trailer ***

2 Comments

  1. Dukka

    Van al de LW-films is dit nog altijd mijn favoriet. De rest vind ik ook om te genieten, maar deze is op gebied van actie, spanning en humor volgens mij het best in balans. Bijvoorbeeld wanneer Riggs’ suicidaliteit even in beeld wordt gebracht is een moment van brute eerlijkheid, de ernst van zijn pijn lijk je bijna te kunnen voelen. En dat afgewisseld met keiharde actie en lekkere humor is dit een film die er van mij mag wezen. De andere Lethals hebben de nadruk meer op bombastiek en humor gelegd. Ook goeie shit, maar vervoering der beleving gaat dan niet verder dan een chippie en een biertje bij de film.

    Reply
  2. Stefaan

    Ik vond de eerste twee films ijzersterk, prima acteerwerk en goed veel actie afgewisseld met humor en het was één van die films waarin ik helemaal mee leef. LW 3 vond ik dan weer minder sterk en dan vooral door het geklungel met Joe Pesci. Nadien hebben ze dit herhaal met die stand-up comedy acteur Chris Rock in LW4. Desondanks toch een geweldig vervolg op de serie. Hoop echt dat deel 5 er ook komt.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *