Invictus met Morgan Freeman is Oscar-materiaal

Acteur Jeff Bridges is ondertussen al 60 geworden, heeft maar liefst 4 Oscar-nominaties op zak (The Contender, Starman, Thunderbolt and Lightfoot, The Last Picture Show), maar heeft tot op heden nog nooit een Oscar op zijn schouw kunnen zetten. Dit zou wel eens kunnen veranderen met de oscarfilm Crazy Heart (2009) die veel weg heeft van The Wrestler (2008). De film komt dan ook net uit op de vooravond van de stemming voor de nominaties van de Oscars, die op 23 januari 2010 zal afgesloten worden (de film komt op 11 december uit in de States).

Zal Jeff Bridges zijn eerste Oscar winnen, net zoals Kate Winslet vorig jaar haar long-overdue Oscar in ontvangst mocht nemen? Wel dat zal afhangen van de acteerprestatie van Morgan Freeman in de Clint Eastwood film Invictus (2009), waar hij niemand minder dat Nelson Mandela zal vertolken. Nog een Oscar-film.

Korte inhoud: Het verhaal van Invictus speelt zich af na de val van het Apartheidregime, tijdens de periode dat Zuid-Afrika het wereldkampioenschap rugby organiseerde in 1995. Nelson Mandela (Morgan Freeman) is net bezig aan zijn eerste termijn als president en gebruikt het evenement om decennia van wantrouwen en haat tussen de blanken en zwarten in Zuid-Afrika te beëindigen. Hierbij krijgt Mandela hulp van Francois Pienaar (Matt Damon), de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugby team.

Het boek, Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game that Made a Nation, waarop de film gebaseerd is, komt van John Carlin die vreemd genoeg 2 jaar geleden een artikel schreef waarop Live Free or Die Hard gebaseerd is. Maar deze film is zoals u kon vermoeden alles behalve een actie-blockbuster, maar eerder een ingetogen drama met sterk acteerwerk en een buitengewoon verhaal. Het enige wat misschien wat stroef kan lopen is het accent van Freeman. Aan de andere kant telt de Zuid-Afrikaanse taal ontelbaar veel accenten en dus zou hij op dat punt zeker niet mogen worden afgerekend. Toch zal ik me niet laten misleiden door het Academy-Award-appeal van de film en de film beoordelen op zijn verdiensten, en ik stel voor dat jullie dat ook doen op 17 februari 2010. De oscar zelf, gehost door Steve Martin én Alec Baldwin, zullen geschieden op zondag 7 maart 2010.

*** Invictus trailer ***

1 Comment

  1. CosaNostra

    Gelijkenis met mandela op de affiche is wel treffend. Verwacht ook wel dat deze film indruk zal maken. Trailer ziet er veelbelovend uit. Die accenten zijn wel serieus tricky 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *