Corpse Bride (2005) *** Blu-ray review

Als jullie op zoek zijn naar een aantal fijne Blu-rays moeten jullie zeker uitkijken naar Warner Bros Essentials. Onder dit kwaliteitslabel treffen jullie een waaier van films aan, waar je simpelweg niet omheen kan. Maar liefst 42 titels kwamen op 15 september in de rekken, telkens voor een bijzonder gunstige prijs. In het najaar zal dit aanbod verder worden uitgebreid. De films krijgen een adviesprijs mee van 17,50 euro. Zoals de naam het al liet verstaan, zijn het ‘essentiële’ schijven die niet mogen ontbreken aan jullie collectie. Onder dit label vinden jullie o.a. Corpse Bride (2005).

johnny depp,tim burton,helena bonham carter,warner bros essentials,dvd,blu-ray,corpse bride,stop-motion,emily watson,coraline,animatie

Ik ben altijd al een grote fan geweest van Tim Burton, ook al is hij volledig verantwoordelijk voor de zwakke Planet of the Apes remake. Het is een regisseur met een grote persoonlijkheid en een uitgesproken filmstijl die heel wat filmmakers heeft geïnspireerd.

Ik kan geen andere regisseur benoemen die zoveel uiteenlopende films kan maken zoals het surreële, fantastische en komische Edward Scissorhands, Beetle Juice, Charlie and the Chocolate Factory, de sprookjesachtige griezelfilms Sleepy Hollow, Sweeney Todd, de populaire Hollywood films Planet of the Apes, Batman, het portret van Ed Wood, animatiefilms zoals Nightmare Before Christmas, en nog steeds zijn stempel kan zetten met een visuele en thematische toon. En elk project waar deze man mee bezig is, kan mij telkens boeien. Ook het animatie project, Corpse Bride wist me te boeien.

Korte inhoud: We bevinden ons in een 19e eeuws dorpje. De verlegen Victor (Johnny Depp) is nerveus voor zijn huwelijk met Victoria (Emily Watson). Hij besluit de huwelijksbeloften te oefenen op een uit de grond stekende tak. Tot zijn schrik verrijst uit de grond The Corpse Bride (Helena Bonham Carter) die claimt dat het huwelijk gegrond is. Victor belandt in ‘The Land Of The Dead’ terwijl Victoria nog altijd op hem wacht in The Land Of The Living. Vindt Victor nog wel zijn ware liefde als deze twee werelden met elkaar in aanraking komen?

Het verhaal is geïnspireerd op een 19de eeuws sprookje over een man die per vergissing in het huwelijk treed met een lijk. Victor is naar de onderwereld gebracht voor de akelige huwelijksceremonie met The Corpse Bride, en dit allemaal terwijl zijn levende bruid Victoria op hem zit te wachten in ‘de wereld van de levenden’. Desondanks de morbide toestanden valt Victor voor de charmes van die onderwereld, maar hunkert toch naar de echte wereld en vooral ook naar zijn ware liefde. En ook al lijken de drie hoofdpersonages niet meteen romantische zielen te zijn gezien hun omgeving en de streng Victoriaanse mores van hun tijd, beschikken ze toch over voldoende passie en hartstocht die deze macabere animatiefilm omtovert in iets romantisch. Het zijn op de eerste plaats vertederende personages die zich voortbewegen in een uitbundige visuele en muzikale stijl. Dit alles maakt van Corpse Bride zo’n verrukkelijke stop-frame animatiefilm.

Op de Blu-ray vinden liefhebbers van animatie heel wat interessante documentaires en making-off’s. Ook componist Danny Elfman doet er zijn verhaal over de aanpak van dit griezelig, romantisch verhaaltje die zich afspeelt in twee werelden. De film is niet alleen een aanraden voor animatie-liefhebbers of voor Tim Burton fans of amateurs van necrofilie, maar zeker ook voor het gehele gezin. En als jullie verzot zijn op de animatie-techniek moeten jullie zeker ook uitkijken naar Coraline (2009).

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 16 oktober 2009

 


*** Corpse Bride trailer ***

2 Comments

  1. Stefaan

    Persoonlijk vind ik dit een duidelijke verbetering op The Nightmare Before Christmas. Waar die soms nogal saai was, heeft Corpse Bride mooiere animatie, een leuker verhaal en meer geslaagde humor. Uiteindelijk had het van mij ook wel wat gedurfder mogen zijn en eigenlijk vooral van iemand als Burton verwacht je dat wel een beetje. Niet helemaal top maar toch de moeite waard.

    Reply
  2. Olaf

    Vooral de pianoscenes blijf ik geniaal vinden, maar ook de andere scenes zijn stuk voor stuk pareltjes. Alle stukken in de vrolijke en lichte onderwereld liggen zo mooi in contrast met het donkere wereldje van de levenden. Grafisch was elk personage perfect uitgewerkt. De details waren grandioos en grappig.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *