Roman Polanski na 31 jaar opgepakt

De 76-jarige regisseur Roman Polanski (Rosemary’s Baby, The Pianist, Chinatown) is bij het binnenkomen van Zwitserland gearresteerd. Reden voor de aanhouding is een in 1978 door de VS uitgevaardigd arrestatiebevel tegen de regisseur, omdat hij zich in 1977 heeft vergrepen aan een minderjarig meisje van dertien. Zwitserland, het “neutrale land” dat tijdens WO II heel wat joden deporteerde naar nazi Duitsland en op de rug van de vervolgde joden rijk werd, is nu van plan nog iemand te deporteren. Met name regisseur Roman Polanski die een uitlevering aan de VS te wachten staat. Ironisch genoeg zou Polanski in Zürich een prijs krijgen voor zijn gehele oeuvre. Maar het feestje draaide blijkbaar anders uit en liep hij in een goedkope valstrik.

Kijk, laat me meteen duidelijk zijn. Mensen die minderjarigen misbruiken behoren in de cel. Ik heb geen greintje respect voor monsters al Dutroux, Josef Fritzl of zelfs die 59-jarige buschauffeur uit het Nederlandse Zuidwolde die meerdere keren seks had met een 14-jarig zwakbegaafd meisje. Die mannen zouden naast hun castratie ook nog jarenlang mogen wegrotten in een cel of nog beter in een werkkamp vertoeven. De straf kan niet mild genoeg. Maar elk van hen moet wel een eerlijk proces krijgen. En in het geval van Polanski denk ik niet dat dit het geval was.


roman_polanski.jpg
Photo by Guy Farrandis © 2009 Summit Entertainment, LLC. All rights reserved.

Het meisje dat Roman Polanski zou gedrogeerd hebben, champagne gegeven en verkracht hebben, heeft eerder al gevraagd om de klacht tegen de dader te laten vallen. “De voortdurende publicatie van details over de zaak kwetsen mij, mijn man en mijn kinderen”, zei ze. Polanski bereikte indertijd een akkoord met het Amerikaanse gerecht door schuldig te pleiten voor seks met een minderjarige, zodat de veel zwaardere aanklacht van verkrachting gedropt werd.

Polanski pleitte schuldig omdat hij seks had met een 13-jarig meisje. De straf die hij zou krijgen zou een paar weken internering zijn. Maar dit veranderde snel nadat Polanski tot bekentenis ging. Hij pleitte toen schuldig aan “onwettige seksuele betrekkingen”. Hij diende “ter evaluatie” drie maanden in de gevangenis te zitten, maar zat er slechts 47 dagen uit nadat hij te horen kreeg dat er volgens Yahoo een mogelijke celstraf van 50 jaar boven zijn hoofd hing. Kan je de man begrijpen dat hij toen op de vlucht sloeg?

Achteraf gezien was dit een verkeerde zet van de regisseur om het hazenpad te kiezen. Had hij toen zijn proces bijgewoond, dan was hij misschien al na een paar jaar uit het gevang en zou niemand hier nog over praten. Het leven van de cineast werd een jaar vóór het seksschandaal in 1976 vernield door Charles Manson, die met zijn kompanen naar zijn huis in LA. trok en zijn zwangere vrouw folterde en vermoorde op gruwelijke wijze. Wat zou een celstraf geholpen hebben voor een man die zoiets heeft meegemaakt? Uiteraard is seks met een minderjarige niet goed te praten, en Polanski moet hiervoor een straf uitzitten, maar zou de maatschappij niet beter gediend zijn met een internering in plaats van een celstraf, en dan nog wel en absurde celstraf. Kan je de man begrijpen dat hij niet in een cel wou zitten voor de rest van zijn leven, naast de cel van seriemoordenaar Charles Manson die luidkeels het Beatles nummer Helter Skelter aan het zingen is?

Ondertussen heeft Polanski al meer dan dertig jaar geen voet op Amerikaanse bodem gezet. Hij vermeed ook landen als Groot-Brittannië om een uitlevering aan de VS te voorkomen. Uiteindelijk is het misschien een goede zaak dat Polanski de confrontatie aangaat met zijn verleden en zijn beklagers – die zijn naam en reputatie jarenlang door het slijk hebben gehaald. Nogmaals, ik wil de verkrachting op geen enkel moment goed praten, ik was ook niet aanwezig op de dag van het vergrijp, maar ik vind wel dat een gerecht de maatschappij moet dienen en niet de wraak-strategie moet volgen. Sommige mensen behoren in de cel, sommigen moeten hulp krijgen, en in het geval van Polanski denk ik wel dat het tweede van toepassing was. Wat denken jullie?

7 Comments

 1. Frank Asselman

  Er gaat een grote golf van verontwaardiging door Zwitserland sinds de arrestatie. Vorig jaar nog werd er in een referendum gestemd om de verjaring van sexuele delicten af te schaffen. Er werd toen al gewaarschuwd voor dit soort toestanden. Waarschijnlijk willen de Zwitsers de VS goed gezind stemmen en dient Roman als pasmunt voor de deal die de Zwitserse regering sloot met de Amerikaanse over de zaak UBS. Het is in elk geval geen zuiver zaakje.

  Reply
 2. Mathias

  Had inderdaad beter zijn straf uitgezeten. 50 jaar zou nooit zijn uitgesproken, zeker niet voor een regisseur als Polanski. Ik hoop nu wel dat ze een punt zetten achter deze heksenjacht en dat Polanski zich weer vrij kan bewegen in de States en er misschien nog een paar films kan maken.

  Reply
 3. Alice d/L/

  Ik ga absoluut niet akkoord wat hij deed met dat 13 jarig meisje maar ik hoop dat die heksenjacht op hem ophoudt. Eerst ontsnapt aan de nazi’s, dan die bizarre moord op zijn eerste vrouw en nu die jacht wegens een zedenfeit . Dit alles sterk gemediatiseerd. Hij leefde in Frankrijk de laatste jaren met correct gedrag..en er is weinig kans dat hij in herhaling zal vallen..En hij is fantastisch als filmregisseur.Eigenlijk heeft het leven zelf hem al gestraft Ja ik heb een soort medelijden met zijn lot al keur ik alle vormen van pedefolie af

  Reply
 4. yves

  amerikanen zijn de domste mensen op deze planeet en de zwitsers hebben waarschijnlijk veel geld gekregen om hem op te pakken. Dat polanski maar vlug naar frankrijk terug keert en weer films kan maken in plaats van die stomme amerikaanse films van nu.

  Reply
 5. Andrew-Kenneth

  Zijn arrestatie biedt Polanski de kans om eindelijk in het reine te komen met wat hij uitgestoken heeft.

  Met voorbedachte rade ,een 13-jarig meisje, nadat hij haar champagne en qaaludes had toegediend, met een doof oor voor haar smeekbedes, achtereenvolgens anaal, vaginaal en anaal verkrachten.

  Vele prominenten uit het (Franse en New-Yorkse) film-wereldje tekenden een Free Polanski-petitie. De decadentie ten top… Le droit du seigneur is weer terug van weggeweest.

  Gelukkig leert de nieuwe wereld ons dat niemand, hoe talentvol of prominent ook, boven de wet staat.

  Reply
 6. Fredje

  lol. Het land dat alle bankrekeningen van drugdealers, vrouwenhandelaars, bankrovers en corrupte dictators geheim houdt, zal nu joodse filmmakers met een onkuis verleden uitleveren.

  Dat Polanski een gepaste straf moet krijgen vind ik ook wel, maar laten we dit ook weer niet opblazen. Was het trouwens geen ‘statutory rape’ (seksuele betrekking met minderjarige) in plaats van ‘rape’. sex, drugs en rock-n-roll in de 70’ties was schering en inslag. Je wil waarschijnlijk niet weten hoeveel minderjarigen de Stones in hun bed hebben gehad.

  Reply
 7. Rickie Roma

  Ja, ja, het is fout wat hij heeft gedaan, maar nu een proces beginnen van iets wat 30 jaar geleden is gebeurd is absurd. De 70’ties zijn niet te vergelijken met wat nu heerst. Luister naar de muziek van toen, bekijk de levensstijl. Hoe oud was jouw vriendin toen je voor het eerst seks had? Is zoiets dan ook verkrachting, of gewoon een seksuele relatie …?

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *