Children of the Corn: achtste keer goede keer

Eén van de leukere Stephen King adaptaties was zonder enige twijfel Children of the Corn (1984). Geen bijster goede prent laat staan dat het eng was, maar desondanks enorm leutig om te zien hoe amateurs van het vak zich uitsloven om een horrorfilm te maken. Voor de mensen die de historie rond deze film niet kennen, toch een paar details.

Het was Stephen King zelf die met een insteek voor de film op de proppen kwam, maar dit werd in de prullenmand geworpen en het script van de waardeloze en compleet incompetente George Goldsmith (denk aan Blue Monkey) werd als basis genomen voor de film die de toen nog onervaren Fritz Kiersch zou regisseren. Je moest geen filmkenner te zijn om te weten dat dit de recepten zijn voor een treinongeluk met voorbedachte rade. Karakter-ontwikkelingen werden ingeruild voor good-versus-evil- guilty-pleasure scènes

Dat er dus bepaalde films een ‘reboot’ kunnen gebruiken mag duidelijk zijn met dit voorbeeld. Maar wacht eens even. Hebben ze al niet een paar sequels gemaakt van deze prent? Eu ja…ZES, de ene nog slechter dan de andere. Valt hier dan nog wel iets zinnigs over te vertellen? Natuurlijk wel. De zeven Children of the Corn films werden gemaakt door een bende onbekwame randdebielen die nauwelijks wisten waar ze mee bezig waren. Geef het Stephen King boek aan een talentvolle filmploeg en je zult zien dat het verhaal tot leven komt.

Korte inhoud: In het dorpje Gatlin zijn moeilijke tijden want de mais-oogst is mislukt. De gelovige mensen uit dit droge, onvruchtbare gebied bidden voor regen. Maar dan verschijnt er een vreemde jongen die eigenlijk een gevaarlijke sekteleider is en Isaac heet, en hij weet de kinderen zover te krijgen dat ze naar hem luisteren. Alleen het bloed van de volwassenen kan weer leven schenken aan de verschroeide aarde en aan het mais, zegt hij. De kinderen kunnen niet tegen ‘Isaac’ en zijn bloeddorstige beul ‘Malachi’ op en zo gebeurt het dat alle volwassenen één voor één worden vermoord. Drie jaar later komt een jong stel in Gatlin die eerst denken dat er niemand meer is…

En niemand minder dan de broertjes Weinstein zullen zich over het werk van King buigen. De mensen van Dreadcentral hebben hun klep laten horen:

“We felt the New World film was a missed opportunity,” Weinstein tells Variety. “If you read the short story, it’s got such a strong feeling to it, and there’s this religious overtone to it as well. Ehren wants to hit it hard. It’s popular in Hollywood to say you’re re-envisioning a project, but a lot of the time they’re just carbon copying the original. We are bringing something new to the story.”

Dat klinkt hoopvol. Maar de grootste taak van de gebroeders Weinstein zal erin bestaan een bekwame regisseur te vinden die zich voor een 8ste keer wil wagen aan dit verhaal. In ieder geval klinkt reboot al iets beter dan sequel. We zullen zien wat ze ervan bakken. Slechter dan het origineel is vrijwel onmogelijk.

5 Comments

 1. kathleen

  een geboren optimist zeker? 🙂
  Geef mij maar liever een reboot van ‘It’.

  Reply
 2. Fabian

  Van de Children Of The Corn films heb ik er toch al een aantal gezien en in mijn herinneringen waren de films niet steengoed, maar wel ontspannend. De speciale effecten uit de eerste film zijn nu echt wel gedateerd en een remake of reboot mag er dan gerust komen.

  Reply
 3. Fannie

  Moet bekennen dat ik die film en al zijn sequels nog nooit heb gezien, laat staan het boek gelezen van Stephen King (wat ik misschien beter eens moet doen), maar het spreekt me wel aan.

  Reply
 4. yves

  weet iemand waar ge de box van deze films kunt kopen

  Reply
 5. Mathias

  De laatste in het rijtje, ‘Revelation’, vond ik eigenlijk nog goed meevallen. Het is en blijft een B-film dus veel moet je niet verwachten maar dit deel is weer iets anders dan de andere en blijkbaar heeft het genoeg opgebracht ook want ik ging er vanuit dat Joe Harris bezig was met het schrijven van nummertje 8 voor Dimension. Ofwel zal dit nu van de kaart zijn met deze reboot.

  @yves: De box? Bij mijn weten bestaat deze niet, maar je kunt de films een beetje overal huren.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *