Disney koopt Marvel voor 4 miljard dollar

Disney die een paar jaar geleden een mooie zet heeft gemaakt door zich te associëren met Pixar, heeft opnieuw iets om over te pronken. Voor het bedrag van 4 miljard dollar (2,8 miljoen euro) kocht de Amerikaanse entertainmentgroep de uitgever van comics Marvel Entertainment. En bij deze wordt Mickey Mouse eigenaar van een slordige 5000 Marvel karakters waaronder Spider-Man, Iron Man, Hulk, Thor, de voltallige X-Men bende,… Films die reeds in productie zijn zoals bijvoorbeeld Iron Man 2 zullen wel nog worden uitgebracht door de respectievelijke studios (zoals Paramount, Universal, Fox, Sony) maar Disney zou dan wel controle nemen over het verdere verloop van de franchisen en zal Iron Man 3 dan uiteindelijk een Disney film worden.

De aandeelhouders van Marvel krijgen per aandeel 30 dollar en 0,745 Disney-aandelen. Op basis van de slotkoers van het aandeel Disney op 28 augustus, bedraagt de overnameprijs 50 dollar per aandeel of zowat 4 miljard dollar in totaal. Het aandeel Disney daalde na de aankondiging met ruim 3 procent, terwijl het aandeel Marvel 26 procent omhoog schoot.

Wat zal dit nu concreet impliceren voor de comic-fans? Wel, hopelijk niet veel want vergeleken met DC-Comics deed Marvel het uitstekend (ook al kende de verkoop van strips een achteruitgang het laatste jaar). Toen Pixar onder de hoede kwam van Disney dacht iedereen ook dat alles naar de vaantjes zou gaan voor het beste animatiehuis ter wereld, maar niets was minder waar. Ik denk net dat wanneer een bedrijf zoveel geld wil investeren in een uitgeverij, ze uiteindelijk iets met het materiaal willen aanvangen. Hoewel…als we de geruchten mogen geloven zijn de mensen van Pixar helemaal NIET gelukkig met de jolige Disney vriendjes. Aan de andere kant heeft John Lasseter er wel voor gezorgd dat Pixar in alle vrijheid kan werken. Ook de netwerken ABC en ESPN die werden opgekocht door Disney hebben hun vrijheden bewaard. Benieuwd of Marvel dezelfde vrijheden zal krijgen…

Toch was ik een beetje verbaasd door de deal, die er komt in de nasleep van de bankencrisis. Marvel is altijd al vrij onafhankelijk geweest in tegenstelling tot bijvoorbeeld DC Comics, die uiteindelijk een aanhangsel was van Warner/Times/AOL/en-wat-nog-allemaal. De Marvel-porche leek goed te boeren dus waarom lieten ze zich opslorpen door de Disney-volkswagen? Het lijkt er wel op dat Disney hier meer uit de deal haalt dan Marvel (net zoals bij Pixar). Wat is jullie aanvoelen van deze deal? Zal Marvel er goed bij varen? Mogen we ons binnenkort verwachten aan Marvel/Pixar animatiefilms? Krijgen we binnenkort een Marvel-pretpark? …


***Related Posts***
16/12/2017: Disney wil 20th Century Fox kopen voor 52,4 miljard dollar
31/10/2012: Disney koopt Lucas Films voor 4 miljard dollar
10/10/2012: Stan Lee Media eist 3,9 miljard euro van Disney
13/03/2010: Disney sluit ImageMovers Digital van Robert Zemeckis
24/01/2006: Disney koopt Pixar Animation Studios

5 Comments

 1. Micha

  Wat is hun bijdrage? Voor zover ik me kan herinneren blijven de Disney-animatiefilms zuigen en blijven de Pixarfilms geld in het laatje brengen. Toch vreemd van Marvel om zich zomaar aan de voeten van Disney te werpen voor een “beetje” geld. Het gevolg zal zijn MINDER Marvel films, want andere studios zullen niet meer zo snel hun geld willen stoppen in een Marvel-karakter.

  Reply
 2. Philou

  Ik hoop echt dat Disney zich niet teveel gaat moeien met de interne keuken van Marvel. Hopelijk gaan het vanaf nu niet allemaal kindvriendelijke, brave filmpjes en strips worden. Wat gaat Disney doen met de meer donkere characters zoals Punisher, Deadpool enz…

  Ik hou m’n hart vast!

  Reply
 3. Mechior

  The dark knight was ook pg-13. Een comic hoeft niet noodzakelijk r-rated te zijn. Zolang ze er maar genoeg uitbrengen ben k tevreden.

  Reply
 4. johan

  Disney won de laatste jaren op meiden gebied heel veel grond (Hannah Montana, High school Musical en dergelijke onzin) terwijl de jongens afnamen.
  Hiermee wil Disney de jongens-markt weer aanboren.
  Ik ben benieuwd over Marvel hetzelfde zal blijven.

  Reply
 5. Nexus

  Dat is erg veel geld, zeker in deze tijden dat het zo slecht gaat in de film-industie. Ben benieuwd hoe het verder zal gaan…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *