Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) ***½ Blu-ray review

We hebben er lang moeten op wachten maar le nouveau Harry Potter est arrive en diegene die het boek hebben gelezen zullen hier een vette kluif aan hebben. De anderen zullen met gemengde gevoelens de bioscoopzaal buiten strompelen. Wat ja, je kunt het draaien of keren zoals je wilt, maar van Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) van David Yates kan je niet evenveel genieten als van pakweg een James Bond-film. Het verschil tussen beide franchisen is dat Harry Potter niet gezien kan worden als een stand-alone film. De voorkennis is essentieel anders weet je nauwelijks waar ze mee bezig zijn. Er valt hier geen belangrijke achtergrond informatie te rapen. Mensen die de voorgaande films niet hebben gezien, of ook niet één van de vorige vijf J.K. Rowling boeken hebben gelezen, zijn bij deze gewaarschuwd.

harry_potter_and_the_half-blood_prince_2009_blu-ray.jpg

Het ziet er allemaal bijzonder indrukwekkend uit, maar dat kan op zich geen verdienste zijn van een film met een productiebudget van 200 miljoen dollar. En toch moet ik toegeven dat dit één van de betere films is uit het rijtje van de Harry Potter films. Harry Potter wordt (zichtbaar) meer volwassen en dat valt ook te beurt aan de films, en dat kan ik enkel maar toejuichen, maar van een volwassen Fantasy film kan je in geen geval spreken. Dit is een franchise die al zijn pijlen richt op de tieners, het potentieel bioscooppubliek, en dat met thema’s van dood en verderf.

Korte inhoud: Als Harry (Daniel Radcliffe), Ron (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) aan hun zesde jaar aan Hogwarts beginnen, komt Harry in het bezit van een geheimzinnig volgekladderd toverdrankenboek, dat ooit het eigendom is geweest van de onbekende Half-Blood Prince. Wat moet Harry doen met de af en toe wel erg obscure spreuken die het boek vermeldt? En ondertussen heeft hij te kampen met een moeizaam sociaal leven en laat Dumbledore (Michael Gambon) hem stukje bij beetje informatie zien over het duistere verleden van Voldemort. Deze lessen van Dumbledore zullen leiden tot het grootste geheim van de duistere heerser en het zal Harry helpen om te overleven.

Maar gelukkig voor de niet-Harry Potter geeks is het lezen van het zesde boek geen vereiste lectuur om het verhaal te volgen. Er zitten geen noemenswaardige gaten in de opbouw en buiten een aantal sub-plots en kleine neven-personages blijft de film trouw aan de structuur van het boek, iets wat voornamelijk te danken is aan de Harry Potter scenarist Steve Kloves. Het is wel zo dat de film, meer dan het boek, aanvoelt als teenage-soap-opera. De helse strijd tegen het Kwade wordt dus regelmatig doorprikt met tiener-romantiek op het randje van het cartooneske. We zien bijvoorbeeld de kinderlijke affectie van Lavender (Jessie Cave) tegenover de overgevoelige Ron waarbij je echt niet teveel hoeft na te denken over de uiteindelijke leeftijd van de acteurs. Aan de andere kant waren de sequenties met Luna (Evanna Lynch) wel iets beter qua humor. Het viel me trouwens op dat de kleinere relaties veel beter werkten. Het onderonsje tussen Harry en Hermione op de trappen was best aandoenlijk.

Het karakter van Bellatrix Lestrange, gespeeld door Helena Bonham Carter, mocht van mijn part geknipt worden. Haar acteerspel lag er een beetje over en uiteindelijk was ze niet geheel onmisbaar. Daarentegen blijft Alan Rickman als Professor Severus Snape zeer genietbaar, as usual. Ook oscar-winnaar Jim Broadbent als Professor Horace Slughorn is een mooie aanwinst.

Zoals ik al eerder zei is dit één van de betere Harry Potter films, waarbij regisseur Yates de beste manier heeft gevonden om het boek naar het witte doek te brengen. Het is een suspensvol drama met voldoende humor en griezelmomenten (zonder ooit te eng te worden voor teenagers) om een groot publiek te bekoren. De film zal geen awards winnen voor meest diepzinnige film, maar het is een ontspannend en opwindend verhaaltje. De anti-climax neem je er wel bij. Mensen die nog nooit van Harry Potter hebben gehoord blijven best weg van deze prent, want zij zullen nauwelijks weten wie de personages zijn en wat ze komen doen.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 16 juli 2009

***Related Posts***
28/04/2011: Harry Potter and the Deathly Hallows part 2 trailer
15/04/2011: Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 review
13/03/2010: Harry Potter and the Order of the Phoenix review
01/12/2010: Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 – The Videogame
07/10/2010: Harry Potter and the Deathly Hallows part 1 trailer
11/10/2008: Twilight vervangt Harry Potter
18/08/2008: Aasgieren bij Warner Bros laten Harry Potter fans wachten
13/03/2008: Harry Potter and the Half Blood Prince teaser
08/05/2007: Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
26/10/2006: Harry Potter is een Star Wars rip-off !
18/02/2006: Gary Oldman in Harry Potter and the Order of the Phoenix
16/09/2005: Eerste beelden Harry Potter and the Goblet of Fire
27/09/2004: Trilogies aan de kassa

 


*** Harry Potter and the Half-Blood Prince trailer ***

5 Comments

 1. feyyaz

  ik heb alle potter films gezien. En de laatste is zeker niet de beste… En zeker als je de boek heb gelezen. Voldemort zie je biet, acties zijn amper.. maar veel tijd aan liefde besteed….

  Reply
 2. Mathias

  Het is weinig verrassend dat mensen die het boek hebben gelezen de eersten zijn die zitten te peikeren op de film. De fans vinden het juist kut dat er elke keer zoveel uit het boek geknipt word, terwijl de niet-lezers daar geen last van hebben. Ik denk dat er misschien zelfs een kans is dat de gemiddelde niet-lezer de films veel leuker vind dan de gemiddelde Harry Potter fan.

  Reply
 3. PinkFoot

  Ontspannend. Sommige sequenties waren echt precies zoals ik het me op basis van het boek had voorgesteld. Vond het vaak teveel op het romantische gedoe tussen de leerlingen focussen, en ik vond het jammer dat het verhaal een beetje werd afgeraffeld. Maar het ziet er allemaal wel mooi uit. Inderdaad geen verdienste met zoveel geld, maar niet alle films met grote budgetten kunnen dergelijke beelden voorleggen.
  Het verhaal is gewoon al goed, dus daar kan je niet heel veel aan verprutsen. Ben toch benieuwd naar de opbrengsten. Zou WB meer geld hebben verdiend in de zomer dan in de wintermaanden??

  Reply
 4. govert

  dit is inderdaad niet de beste na 3 4 films ben je gewend aan de wereld van hp zoals die verbeeld wordt dus wordt het verhaal belangrijk …en dat valt tegen ,men wil teveel vertellen de structuur is hakkelig en soms niet te volgen, zo is het mij bv een raadsel waarom hp slakhoorn moet uithoren ,want perkamentus weet het al, er zitten overgangen in die niet logisch zijn, en het einde is een anticlimax van hier tot gunter ik dacht echt dat de film nog niet afgelopen was

  Reply
 5. Boeken fan

  Ik ben samen met mijn man gaan kijken naar de film, hij heeft de boeken niet gelezen en hij was enorm teleurgesteld in de film. Hij kon sommige dingen niet goed volgen en ze sprongen van den hak op den tak vond hij.
  Ikzelf was ook zeer teleurgesteld, zeker in het einde van de film. Het grote gevecht in de school op het einde is gewoon weggelaten.. Voor mij persoonlijk was dit de slechtste film van de 6. De volgende films zal ik dan ook niet meer in de bioscoop gaan bekijken.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.