Michael Jackson (1958-2009) overleden

Na het bericht van het overlijden van de Charlie’s Angels actrice Farrah Fawcett, kwam er nog meer bedroevend nieuws. Michael Jackson is gisteravond (onze tijd) op 50-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. De ‘King of Pop’ werd gisterenmiddag in de VS in allerijl naar een ziekenhuis in Los Angeles overgebracht, na een hartstilstand in zijn gehuurde verblijfplaats in Holmby Hills. De dokters verklaarden hem dood om 14.26 uur plaatselijke tijd, dat is 23.26 uur bij ons. De exacte oorzaak zal pas bekend zijn na een autopsie, maar mogelijk werd een overdosis medicatie hem fataal.

“Jackson nam veel medicatie om zich klaar te stomen voor zijn zomertoer. De mensen in zijn entourage hadden daarvoor de toestemming gegeven. Als u zou denken dat er misbruiken zijn geweest in de zaak van Anna Nicole Smith, dan is dat nog niets vergeleken met wat wij hebben gezien in het leven van Michael Jackson”, aldus Brian Oxman, advocaat van de familie van Jackson, aan CNN. Verpleegkundigen probeerden de popster, die niet meer ademde, nog een uur lang te reanimeren bij hem thuis maar tevergeefs. Zijn polsslag kwam nooit terug, weet tmz.com. Volgens de showbizz-site was Jackson dus al dood toen de hulpverleners aankwamen. Ook in het UCLA hospitaal, waar hij al in een diepe coma lag, reageerde Jackson totaal niet meer op reanimatiepogingen. Het ziekenhuis ligt op amper zes minuten rijden van Jacksons verblijfplaats.

Michael zelf is het zevende kind van negen uit de wereldberoemde erg muzikale Jacksonfamilie. Hij huwde in 1994 dan nog eens met Lisa Marie Presley, dochter van de King of Rock ‘n’ Roll, maar scheidde al twee jaar later van haar. In 1996 trad hij in het huwelijk met Debbie Rowe, met wie hij twee kinderen kreeg en met wie hij brak in 1999. Zijn zoontje Prince Michael II is de baby die door zijn vader over de reling van een balkon van een Berlijns hotel werd gehouden.

Michael Jackson was zijn ‘This-Is-It’-concertenreeks van liefst 50 optredens in Londen aan het voorbereiden. Daarom zou hij net in “goede vorm” geweest zijn, volgens ingewijden. Hij zou zijn veelbesproken comeback dus nooit halen. “De familie vraagt de media om ons privé-leven te respecteren tijdens deze moeilijke periode. Dat onze liefde met u moge zijn, Michael, altijd”, zei Jermain Jackson, de broer van de zanger.

Michael Jackson werd geboren op 29 augustus 1958 in het plaatsje Gary in de Amerikaanse staat Indiana. Hij geldt als één van de meest succesvolle artiesten van de 20ste eeuw. Zijn topalbum Thriller (1982) ging naar schatting zo’n 108 miljoen keer over de toonbank en is daarmee al meer dan 25 jaar de best verkochte plaat ooit. Met de videoclip van het titelnummer Thriller vond Jackson in één vlotte dansbeweging overigens meteen de muziekvideo opnieuw uit. Wereldwijd verkocht Wacko Jacko, zoals hij om zijn excentrieke levensstijl genoemd werd, 750 miljoen albums. Hij won dertien Grammy Awards. Overbekend zijn zijn specifieke ritmische danspasjes, waarvan de moonwalk het beste voorbeeld is. Hij werd ook beroemd om zijn hoge kreetjes waarbij hij nogal graag ook naar zijn krui greep.

De laatste jaren verschoof de aandacht voor zijn muziek meer en meer naar die voor zijn obscure privéleven. Hij kwam in opspraak in verband met kindermisbruik, iets wat nooit werd bewezen maar door de media maar al te gretig werd gebruikt om van dit monstertalent een “wacko jacko” te maken. Zelf werd Jackson al op heel jonge leeftijd een ster. Zijn gezondheid is altijd een issue geweest voor Jackson. Volgens hardnekkige geruchten zou hij aan huidkanker geleden hebben. Hij liet zijn oorspronkelijk donker getinte huid ook ‘afbleken’ en liep vaak met een masker rond.

Michael Jackson die geschiedenis schreef met zijn pop-muziek is misschien geen filmicoon geweest, maar hij is wel diegene die de wereld van de videoclips vorm heeft gegeven. Clips die inspirerend blijven werken. Ik hoop dat hij nu de rust en vrede kan vinden die hij een groot deel van je leven heeft gemist. Michael Jackson was vaak het slachtoffer van aasgieren en paparazzi. Daarnaast heeft hij ook een weinig orthodoxe opvoeding gehad met een vader die hem op 6-jarig leeftijd zei dat hij sneller moest dansen en constant bewegen op het podium om zo een aanslag te voorkomen. Rest in Peace, Michael.

3 Comments

 1. Showan

  Was op muzikaal gebied een voorbeeld.
  En ja, ik zelf was, ben een groot fan van hem geweest. Veel te jong om te overlijden natuurlijk. Maar zoals je zei vind hij misschien nu wel die rust die hij de laatste jaren niet kon vinden.

  Reply
 2. fabian

  Klink raar maar na die tragische jaren met schandalen en processen denk ik dat dit het beste is wat hem kon gebeuren. Ook voor zijn concerten in Londen, die hadden zijn muziekverleden toch niet meer kunnen overtreffen. Hij zal de boeken ingaan als de King of Pop, en dat was hij, geweldige muziek heeft hij gemaakt en daar heeft hij geschiedenis mee geschreven….die muziek kan niemand ons nog afnemen.

  Reply
 3. Alless

  Om misselijk van te worden. Eerst Yasmine, dan Michael Jackson. Allebei nog zo jong. Echt droevig.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *