Rupert Murdoch veroorzaakte Wolverine-lek

De meningen over Wolverine (2009) lopen uiteen. Voor mij was het toch wel iets van een teleurstelling. In mijn review had ik ook iets geschreven over de vrijwel onbestaande impact van de illegale kopie. Onbestaand gezien deze middelmatige comic-adaptatie het beter deed dan verwacht tijdens de première. Je zou misschien kunnen stellen dat deze kopie gezorgd heeft voor wat extra publiciteit. Maar dat zal uiteraard niet de mening zijn van de studiobonzen die halsstarrig beweren dat de spin-off nog meer had kunnen opbrengen dan 350 miljoen dollar wereldwijd. In de States deed Wolverine met zijn productiebudget van 150 miljoen dollar slechts 176 miljoen dollar – wat toch een stuk minder is dan de X-Men 2 én X-Men 3.

Maar gezien het gespierde openingsweekend (85 miljoen dollar) kan je enkel maar concluderen dat de tegenvallende recette voornamelijk te wijten is aan de slechte mond-aan-mondreclame van de ‘bioscoopbezoekers’ van het eerste uur, hoofdzakelijk bestaande uit jongeren en comic-book fans. Net diezelfde doelgroep die misschien wel potentiële downloaders zijn. Maar zoals ik al tot vervelens toe heb gezegd, kan je geen correlatie trekken tussen illegale downloads én het verlies van bioscoopbezoekers, want: (1) de meeste downloads zijn films die al een paar weken uit de bioscoop zijn én op dvd zijn, de kwaliteit van dvdrips zijn ook beter (2) iemand die een film van het net haalt zal niet noodzakelijk naar de bioscoop trekken als hij de desbetreffende film niet kan downloaden, (3) de kwaliteit van een film die je van het net haalt kan je niet gaan vergelijken met de kwaliteit van een bioscoopprojectie, en al zeker niet met digitale projectie, (4) veel films die aangeboden worden op het net kunnen ook zorgen voor heel wat mond-aan-mondreclame en de verkoop van de dvd’s gaan stimuleren…

Maar alsof de cafépraat over filmpiraterij nog niet krankzinnig genoeg was las ik vandaag het volgende nieuws via Geeks of Doom. Blijkbaar zou de oorzaak van het internet-lek van de Wolverine film gevonden zijn; en deze ligt bij de topman van 20th Century Fox, Rupert Murdoch! Hij wou een dvd-exemplaar van de eindmontage, om dit alsnog te bekijken op zijn yacht. Tijdens het proces van het maken van het kopietje moet ergens een dubbeltje zijn gemaakt die uiteindelijk zijn weg vond naar het internet.

The NY Daily News spoke to the lawyer Garbus who claims that Murdoch wanted to see an early copy of Wolverine and asked to have a copy slapped onto a DVD. In this request, someone else decided to make a copy for themselves, which was then leaked. Deadline Hollywood’s Nikki Finke heard a similar-yet-different rumor that Murdoch wanted a copy on his yacht ASAP and that’s when the second copy was made. To be honest, they both sound similar enough to be the same, so whether it was his office of his town-sized boat, who knows. Obviously this wouldn’t mean that Murdoch directly leaked the copy out, but the thought of it happening per his request for a copy is still incredibly unexpected.

Kijk eens aan! Wie had zoiets kunnen denken. Uiteraard treft de man geen directe blaam, gezien hij als CEO van het bedrijf toch wel kennis mag nemen van welke producten hij op de markt brengt. Maar het toont wel aan dat er toch wel heel onvoorzichtig wordt omgesprongen met dvd-kopies. Je zou denken dat op z’n minst voor de baas van het bedrijf toch iets meer zorgvuldig zou worden omgesprongen met het kopieerproces, alsook wie instaat voor het kopiëren. Hoe gebeuren de kopietjes voor de componist? De regisseur? De Director of Photography? Al die producers en executive producers? Als ze echt geloven dat piraterij hun inkomsten afromen, dat zouden ze misschien beter eens hun eigen stal opkuisen in plaats van tienermeisjes te bedreigen met miljoen dollar processen omdat zij een kopietje had gedownload van Scary Movie.

3 Comments

 1. Mathias

  Dan heb ik naar de versie gekeken die eigenlijk bestemd was voor Murdoch 🙂 Na mijn bioscoopbezoek moest ik dan ook wel concluderen dat de bootleg-versie quasi hetzelfde was als de bioscoop-versie, de film werd niet beter …

  Reply
 2. govert

  ik denk dat zonder het uitlekken van de film op internet de opbrengst de helft zou zijn, het is gewoon geen goede film…klaar,je zou je ook afvragen hoe de dark knight het zou hebben gedaan zonder de dood van ledger, of de da vinci code zonder de berichtgeveng van de paus, het blijft een feit dat je in deze tijd dit soort “äntireclame” nodigt hebt om de boel te verkopen, alleen bij wolverine is het gewoon mislukt

  Reply
 3. Showan

  Ik had er gewoon meer van verwacht. Het verhaal is best aardig al blijft het grotendeels nogal oppervlakkig en had ik er persoonlijk wel wat meer diepgang in verwacht. De film bevat behoorlijk wat vaart en de actie ziet er vaak goed verzorgd uit. Tot het gevecht op de koeltoren dat er bijzonder belabberd uitzag. Sowieso vond ik het hele Deadpool personage niet werken. Ik kijk zelfs op dat Wolverine nog zoveel geld heeft opgebracht.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *