Top 10 box-office flops van 2007

Een box-office flop betekent niet noodzakelijk dat je te maken hebt met een waardeloze prent. Soms was de concurrentie gewoon moordend, faalde de promotie-campagne compleet in zijn opzet of was er een beperkte release. Het zal dus niemand verbazen dat een film als Blonde Ambition (2007) (prod. Budget: 10 miljoen dollar) maar een release in 8 zalen kreeg en bijgevolg slechts 1’771 dollar opbracht. Het moet wel gezegd worden dat in de meeste gevallen er wel iets scheelt aan de kwaliteit van de prent. Vele van die films die in de lijst staan zullen geen verrassing zijn. Maar heel wat filmproducties richten hun pijlen nu ook op de internationale markt in plaats van enkel maar de vs. Een film als The Golden Compass deed het bijvoorbeeld heel slecht aan de Amerikaanse box-office, maar maakte dan weer alles goed op internationaal vlak.

Toch altijd wel interessant om eens te peilen welke films met schaamrode wangen zaten bij het zien van de magere bioscoop-toeloop. Het gevolg van een flop is dat regisseurs vaak iets minder vrijheid krijgt bij hun volgend filmproject. Hoe worden de flops berekend? De wereldwijde box-office cijfers worden vergeleken met het productiebudget. Jullie kennen al mijn Top 10 Beste en Slechtste Films uit 2007, hier is de lijst van de grootste verliezen uit 2007. Films die net uit deze shame-list vielen waren, Pathfinder, Shoot ‘em Up, Death Sentence, DOA: Dead or Alive, The Hoax, The Walker, The Lookout,..

Top 10 Box-Office Flop van 2007

10. Walk Hard: The Dewey Cox Story (2007) Jake Kasdan
Productioncost: $45 million – Worldwide Gross: $20.58 million (Sony)


flop,Walk Hard: The Dewey Cox Story

Het is Walk Hard: The Dewey Cox Story die de spits afbijt, en dat deze film in deze lijst zou verschijnen was al een beetje te verwachten. Walk Hard heeft geen slecht scenario en is geen slechte prent, maar acteur John C. Reilly is niet iemand die een volledige film kan dragen. Ook The Office actrice Jenna Fischer is iets te licht uitgevallen. Wat dit vehikel nodig had was een grote naam en deze prent had gemakkelijk 80 à 90 miljoen kunnen opbrengen. Maar de regisseur zullen we nog wel terug zien in een andere, hopelijk betere, komedie.

9. The Good Night (2007) Jake Paltrow
Productioncost: $15 million – Gross: $508’084 (Yari Film Group)


flop,The Good Night

Jake Paltrow mag dan nog wel het jongere broertje zijn van Gwyneth, de zoon van een regisseur en een actrice, als regisseur is hij geen ballen waard. Ik vraag me af of deze film überhaupt gemaakt zou worden mocht hij geen invloedrijke familiebanden hebben. The Good Night is niet alleen saai maar tevens al zo flets en doorzichtig als kraantjeswater. Zelfs Penélope Cruz, Gwyneth Paltrow, Danny DeVito en Martin Freeman kunnen niet behelpen dat deze film vlak na het Sundance Filmfestival werd afgevoerd naar de eerste de beste vergeetput.

8. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) Andrew Dominik
Productioncost: $30 million – Worldwide Gross: $15 million (WB)


flop,The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Als het publiek nauwelijks het geduld kan opbrengen om deze titel te lezen, waarom zouden ze aanschuiven om deze film te gaan zien. De film bevat overtollig veel mooie plaatjes van landschappen, schitterende cinematografie, maar net zoals de titel neemt regisseur Andrew Dominik veel tijd om zijn verhaal te vertellen. Het mag dan nog wel een mainstream acteur zoals Brad Pitt hebben, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford behoort eigenlijk in het alternatief circuit, en dat was niet meteen begrepen door het promotie-team die de film iets teveel als een genre western had verkocht. Eigenlijk is het meer een drama dan echt een genre film. Desondanks de positieve punten, had de film wel iets korter mogen zijn. Dominik is nog geen Terrence Mallick en dat voel je meteen.

7. Southland Tales (2007) Richard Kelly
Productioncost: $17 million – Worldwide Gross: $374’743 (Goldwyn)


flop,Southland Tales

De sciencefiction-actiethriller draaide in de oorspronkelijke versie die werd vertoond in Cannes rond de 160 minuten. De reacties van de pers waren overwegend vernietigend, en dat was zo goed als het einde van Southland Tales, die nog wel, in verknipte status, kon draaien in een aantal zalen. Maar de film stelde toch ook de fans zwaar teleur. Het verhaal sloeg uiteindelijk of niet veel en je had het gevoel dat er veel ophef was voor een vrij onbenullig iets. Zelfs de beste monteur ter wereld had dit niet in een coherent verhaal kunnen weven. Spijtig voor het aanwezige talent

6. Seraphim Falls (2007) David Von Ancken
Productioncost: $18 million – Worldwide Gross: $1,22 million (IDP)


flop,Seraphim Falls

David Von Ancken is een tv-regisseur, en heeft dat nog maar eens bewezen met Seraphim Falls, die nauwelijks de tv-film overstijgt, ook al had de film Liam Neeson en Pierce Brosnan in zijn rangen. Het is op zich geen slecht verhaal, maar heeft zijn plaats niet in de bioscoop en dat heeft het publiek snel begrepen. Spijtig van de sterke vertolking van de twee mannen.

5. The Hunting Party (2007) Richard Shepard
Productioncost: $25 million – Worldwide Gross: $7,64 million (Weinstein/MGM)


flop,The Hunting Party

The Hunting Party werd geschreven en geregisseerd door Richard Shepard, die eerder verantwoordelijk was voor de niet-onaardige The Matador, en ook aan deze prent zit een zwartkomisch kantje. Spijtig genoeg ontspoort de film halfweg en probeert de regisseur nog wat bij te sturen met wat half-grappige scènes. Maar het kwaad is op dat moment al geschied en is de kijker al niet meer zo geïntrigeerd door de gebeurtenissen en de personages. Toch een behoorlijke vertolking van Richard Gere en Terrence Howard.

4. Nomad (2007) Sergey Bodrov & Ivan Passer
Productioncost: $25 million – Worldwide Gross: $3,09 million (Weinstein)


flop,Nomad

Nomad is een film waar de Weinstein broers hun broek hebben aan gescheurd, en het is tevens niet de enige film. Wat is er dan zo verkeerd aan Nomad? Wel, zo goed als alles. De twee kerels die dienst deden als regisseur op de set wisten klaarblijkelijk niet waarmee ze bezig waren, en het verbaast me dat iemand als Harvey Weinstein dat niet eerder in de mot had. Op zijn best is het een doorsnee B-film van geen belang. Ik had in ieder geval de indruk dat er iets teveel regisseurs achter de camera stonden en dat er geen duidelijke visie was. De film had misschien ook beter geweest mochten alle acteurs gewoon gezwegen hebben.

3. The Invasion (2007) Oliver Hirschbiegel & James McTeigue
Productioncost: $80 million – Worldwide Gross : $40,17 million (Warner Bros)


flop,The Invasion

The Invasion heeft het acteertalent maar het rommelt achter de camera met een regisseur die niet lijkt te weten hoe hij het zwakke scenario van David Kajganich moet vertalen in een aangrijpende science-fiction thriller. Het was zelfs zo erg dat regisseur Oliver Hirschbiegel op de set werd ontslagen en vervangen door James McTeigue. Dit is iets wat zelden tot bijna nooit gebeurd. Maar het verhaal gaat dus niet echt van de grond omdat de mensen achter de camera geen risico’s hebben genomen. Bij overmaat van ramp is dit zowat de slechtst gemonteerde Hollywoodfilm van de laatste 10 jaar. Voor wie interesse heeft, bekijk de originele Invasion of the Body Snatchers (1978) van Philip Kaufman.

2. Grindhouse: Planet Terror + Death Proof (2007)
Quentin Tarantino & Robert Rodriguez
Productioncost: $67 million – Worldwide Gross: $25,42 million (Weinstein)


flop,Grindhouse: Planet Terror + Death Proof

Het was vernieuwend en ambiteus van de twee cineasten, maar de formule werkte niet. Meer dan 3 uur exploitation is iets teveel van het goede en dus werd de film opgesplitst in twee stukken maar het kwaad was al geschied. De mond-aan-mond reclame was vernietigend. Nochtans waren het geen slechte films. Beide hadden een fascinerende visuele stijl en uitzinnige scènes. Maar het zullen geen cultfilms worden. De betere van de twee films vond ik die van Planet Terror. Rodriguez heeft tenminste een echte hommage aan het grindhouse-genre gemaakt in tegenstelling tot QT die tevreden was met een vervelende chick flick, compleet met hilarisch over-the-top flitsende geweldsequenties, belachelijke dialogen, bloederige gore, doorgetrapte humor met machinegeweer-prothese, vermiste filmspoelen, en jawel: tetten!

1. Lucky You (2007) Curtis Hanson
Productioncost: $55 million – Worldwide Gross: $8,38 million (Warner Bros)


flop,Lucky You

Met Curtis Hanson weet je nooit precies wat je kan verwachten. Een miserabele prent (8 Mile, The Hand That Rocks the Cradle) of een meeslepend drama (L.A. Confidential, Wonder Boys). En met deze Lucky You zorgt hij voor een nieuw dieptepunt. Er is geen beetje chemie tussen Eric Bana en Drew Barrymore. Hanson weet trouwens niet welk genre film hij aan het maken is: een romantische komedie of een drama. Maar er is zowel te weinig humor als te weinig drama om één van beide te zijn.

***Related Posts***
02/05/2017: Top Flop 2016
06/07/2016: Top Flop 2015
18/02/2015: Top Flop 2014
25/03/2014: Top Flop 2013
05/07/2013: Top Flop 2012
16/08/2012: Top Flop 2011
17/08/2011: Top Flop 2010
08/08/2011: Top Flop 2009
21/04/2009: Top Flop 2008
07/04/2009: Top Flop 2007
27/12/2006: Top Flop 2006

9 Comments

 1. Micha

  Wel spijtig voor Robert Rodriguez want ik vond Planet Terror echt wel cool. Waar Tarantino teveel probeert een verhaal te vertellen en enorm lange dialogen in zijn Death Proof gedeelte probeerde te verwerken, weet Rodriques wél meteen de juiste toon te vinden voor zijn homage aan het Grindhouse B-film genre!

  Ik heb me werkelijk telkens suf zitten te lachen, met weer een volgende krankzinnige scene en idiote plotwending! Met name de “missing reel ” vondst was werkelijk geniaal!
  En wat een geweldig wijf die McGowan – zelfs zonder rechterbeen is die nog steeds super sexy!

  Reply
 2. Josh

  De meesten van die films hebben gewoon hun startbudget overschat. Ik begrijp zelfs niet waar al dat geld voor nodig was.

  Reply
 3. Andrew-Kenneth

  Golden Compass bracht in the States inderdaad maar 70 millioen op. Wereldwijd echter klokte hij af op 372 millioen dollar.
  Deze film verdiende zijn budget van 180 millioen dus meer dan dubbel terug.
  http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=goldencompass.htm

  Reply
 4. Dave

  @Andrew: “Hoe worden de flops berekend? De Amerikaanse box-office cijfers worden vergeleken met het productiebudget.”
  Mocht het anders zijn dan zouden er quasi geen flops meer zijn want bijna alle films halen wel hun productiebudget terug in vgl. met de wereldwijde box-office. Gezien het niet gaat over nettowinsten en er nog heel wat kosten bijkomen (distributeurs, bioscoop-uitbaters) is de vergelijking tussen Amerikaanse box-office en productiebudget een goeie vergelijking. Betekent een flop dat de film verlies gaat hebben, niet noodzakelijk.
  Twilight had een productiebudget van 37 miljoen maar deed ook wel 376 miljoen wereldwijd. (zelfs nog beter dan The Golden Compass).

  Reply
 5. Phoenix

  Golden Compass is dan ook een vreselijk slechte adaptatie die zowat elke magie uit het boek heeft laten vallen.

  Reply
 6. Olaf

  Death Proof liep in dezelfde val deze van Jackie Brown; veel te lange dialogen en 2 maal bijna hetzelfde verhaal in één film . Het begin was veelbelovend, maar ik vond dit toch echt te dun allemaal. Op het laatst werd je wel wakkergeschud maar dat was voor mij helaas veel te laat. Planet Terror had alleen moeten uitkomen. Ik hoop trouwens dat ze nog steeds van plan zijn om van Machete een film te maken.

  Reply
 7. Andrew-Kenneth

  @Dave
  Noem me ouderwets, maar als ik het heb over flops denk ik eerder aan films als “Speed Racer” of “The Spirit”.

  Reply
 8. arjen

  gaat hier wel over ‘box-office’ flops en dat wil dus niet zeggen dat de film slecht is 😉

  Reply
 9. Mathias

  Next vond ik eigenlijk nog wel meevallen en ook helemaal niet voorspelbaar en het einde (misschien een beetje cliché) toch wel leuk bedacht.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *