Drie keer Slap Shot met de Hanson Brothers

Een van de leukste films uit het sportfilmgenre is zonder enige twijfel Slap Shot (1977) van George Roy Hill, die met deze film zijn derde samenwerking tekent na The Sting (1973) en Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), met de onlangs overleden Paul Newman. Een film met met grove humor en snoeiharde actie.

Korte inhoud: Reggie ‘Reg’ Dunlop (Paul Newman) is coach van de Chiefs, een derderangs hockeyteam in de lagere divisie. In de hoop een beter spel te bieden hebben ze drie vreemde spelers aangenomen, de Hanson-broers Jeff (Jeff Carlson), Steve (Steve Carlson) en Jack (David Hanson). Maar het vreemde aan die drie nieuwe vreemd uitziende nerdies is dat ze wel heel brutaal spelen, tot groot vertier van de gestaag groeiende schare fans. Dropping the Gloves was meteen een ritueeltje voor de Chiefs.

Het spijtige aan deze film is dat het een uitstekende opbouw kent met hilarische momenten en veel inside hockey-stuff, maar dat naar het einde toe de film faalt om te scoren. Desondanks vertoont Slap Shot een onvoorstelbare vitaliteit en brengt Paul Newman uiteraard genoeg dramatisch vermogen dat je als kijker volledig meevoelt met de coach. En uiteraard heb je de 3 hockey-spelers die dus feitelijk geen acteurs zijn maar daadwerkelijk hockeyspelers die alledrie met een plat Noord-Centraal Amerikaans accent speken. Het verhaal is trouwens gebaseerd op de 3 hockey-spelende broers Carlson – waarvan 2 van de boers in de film meespelen. Enkel broer Jack Carlson kon niet meedoen want hij werd opgeroepen voor de WHA playoffs. De Chiefs is dan weer gebaseerd op de Johnstown Jets.

Universal brengt de film nu opnieuw uit op DVD mét audio-commentaar, tezamen met de twee sequels Slap Shot 2: Breaking the Ice (2002) met Stephen Baldwin en Slap Shot 3: The Junior League (2008). Voor die laatste twee films moet je echt de moeite niet doen, maar die eerste film is gewoon zo’n classic die niet mag ontbreken aan jullie DVD-collectie.

*** Slap Shot trailer ***

2 Comments

  1. Mathias

    was echt wel een zalig filmje. kwist in ieder geval niet dat het nog eens gebaseerd was op echte ijshockeyspelers< Zal uiteraard wel wat gedramatiseerd zijn. die vervolgfilms... i dont know :s

    Reply
  2. MM

    Vin het een briljante sport-komedie. Paul Newman speelt de op leeftijd speler-coach die nog net één seizoen in de benen heeft maar ondanks zijn eeuwige enthousiasme het team niet kan behoeden voor de tegenvallende resultaten. De Hockey scenes zijn briljant maar ook leven naast deze sport is goed en komisch in beeld gebracht.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.