DreamWorks pakt uit met Monsters vs. Aliens

Na het zien van de trailer van Monsters vs. Aliens (2009) van Rob Letterman en Conrad Vernon heb ik zo het gevoel dat DreamWorks Animation van Jeffrey Katzenberg niet meer moet onderdoen voor de films van Pixar/Disney, en met name het gelijkaardige Monsters, inc. (2001). De visuals zijn voortreffelijk en de eerste beelden zijn buitengewoon grappig. Met animatiefilms als Wall-E (2008) en Planet 51 (2009) is het science-fiction genre weer enorm actueel.

Korte inhoud: Wanneer Susan Murphy (Reese Witherspoon) uit Californië geraakt wordt door een meteoor op haar huwelijksdag met Derek Dietl (Paul Rudd), groeit ze vijftien meter en wordt ze meteen bestempeld als ‘monster’, genaamd Ginormica. Het leger neemt haar gevangen in een geheim kamp. Hier blijken door de jaren heen meer monsters vastgehouden te worden. Ginormica maakt kennis met de briljante dokter Cockroach (Hugh Laurie), halfaap-halfvis The Missing Link (Will Arnett), deK glibberige en onverwoestbare B.O.B. (Seth Rogen), en een gigantische rups die Insectosaurus (Jimmy Kimmel) wordt genoemd. Er komt echter een onverwacht einde aan hun gevangenschap. Want wanneer de aarde wordt aangevallen door buitenaardse robots onder leiding van de megalomane evil-mastermind Gallaxhar (Rainn Wilson), dreigt de mensheid uitgeroeid te worden. Generaal WR Monger (Kiefer Sutherland) haalt de president (Stephen Colbert) over om als laatste redmiddel het bonte gezelschap monsters in te zetten. Zij nemen het op tegen de aliens om de wereld van de ondergang te redden.

Regisseurs Letterman (Shark Tale) en Vernon (Shrek 2) zijn al jaren verknocht aan de sci-fi B-films uit de jaren vijftig en toen Katzenberg hen benaderde met zijn plan om een nieuwe animatiefilm over monsters te maken, hapten ze meteen toe: “Het leek ons geweldig om een film te maken over een groep monsters, buitenbeetjes in de maatschappij, met elk een eigen persoonlijkheid. Zeg maar The Dirty Dozen in cartoonvorm”, aldus Vernon. Al snel ontstond het idee om in de film een hommage te brengen aan de sci-fi films en series uit de jaren vijftig. Een van de meest herkenbare odes is aan Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), volgens Letterman ‘de beste film ooit gemaakt’. Vooral de relatie tussen de generaal (in de film vertolkt door George C. Scott) en de president (een van de vier rollen van Peter Sellers) zorgde voor de nodige inspiratie. De talloze verwijzingen naar genreklassiekers maakt Monsters vs. Aliens ook voor een volwassen publiek bijzonder interessant.

Voor de hoofdrol werd Reese Witherspoon gestrikt. De actrice was op uitnodiging van Jerry Katzenberg naar de DreamWorks-studio gekomen voor een rondleiding. Terloops werd haar gevraagd of ze interesse had om deel te nemen in een van de projecten van de studio. Monsters vs. Aliens, en dan vooral het personage Susan, kon haar bekoren. “Ik vind het leuk dat Susan een doodgewoon meisje is die door een bizarre wending van het lot leert zichzelf meer te waarderen”.

Met het succesvolle Kung Fu Panda (2008) wist DreamWorks toch wel te overtuigen op vlak van character-animation en actie. En dus ook Monsters vs. Aliens lijkt weer af te stevenen op een daverend kassucces. En dit is zeker ook wel te danken aan het ensemble van talentvolle acteurs alsook aan het grappige script van Maya Forbes en Wallace Wolodarsky. Voor de filmfreaks zit de prent bovendien boordevol hilarische verwijzingen naar klassiekers en knipoogjes naar het Sc-Fi genre (met name Star Wars). Monsters vs. Aliens zou in principe in 3D moeten verschijnen in de Kinepolis (met hun nieuwe 3D-brilletjes). Dit wordt een buitengewone beleving. De film komt bij ons uit op 1 april 2009.

*** Monsters vs Aliens trailer ***

2 Comments

  1. Michael

    Dit wordt mijn eerste film in 3D. Ik vraag me af of je nog iets kan zien van de film als je even de bril afzet?

    Reply
  2. Depechia

    trailer is inderdaad geweldig en je ziet het niet meteen dat het om een DreamWorks animatie gaat. De 60’ties en 70’ties referenties zijn geweldig. Kijk hier zo naar uit.

    @Michael: zonder dat brilletje krijg je nog een uitstekend beeld. Er is wél niet overal 3D projectie.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *