The Bank Job (2008) *** DVD review

Ik ben geen grote fan van Jason Statham. Maar ook al is die kale knikker niet de beste acteur slaagt hij er toch in om elk jaar in diverse actieprenten op te duiken. Meestal getypecast in identiek dezelfde rollen, maar zijn fanclub heeft daar blijkbaar geen moeite mee. Toen ik te horen kreeg van The Bank Job (2008), gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, dacht ik dat Jason zijn imago zou oppoetsen en een compleet nieuwe weg zou inslaan met deze 70’ties heist-film. Maar Jason slaagt er maar niet in om een andere rol te spelen dan de rol die op zijn lijf staat geschreven.

The Bank Job

Korte inhoud: Autohandelaar Terry Leather (Jason Statham) is in het verleden niet altijd even netjes geweest, maar probeert zijn leven te beteren. Maar in september 1971 vraagt het mooie fotomodel Martine (Saffron Burrows) hem de leiding te nemen bij het beroven van een Lloyds bank in de Londonse Baker Street. Terry ziet het als de kans van zijn leven. Aan de hand van een waterdicht plan zullen ze de privé-kluisjes plunderen. Naast miljoenen ponden aan cash geld en sieraden bevatten de kluisjes echter ook geheimen die het daglicht niet verdragen kunnen. De overvallers raken verstrikt in een web van moord, corruptie en een schandaal dat niet alleen de Londonse onderwereld bezighoudt, maar ook de Britse regering en de Koninklijke familie. Het gerucht kwam op gang dat sommige kluisjes meer hadden bevat dan geld en juwelen.

Gaandeweg maakt de aanvankelijk luchtige en ondeugende toon plaats voor pittig geweld, vooral wanneer de ware omvang van de roof, de gevolgen en de verschillende betrokken partijen zich openbaren. De hele actie gaat als een sneltrein vooruit, met (iets teveel) subplots die ons op het verkeerde been zetten, een web vol intriges en tussen alle bedrijven door ook nog karakters die best te pruimen zijn. Het scenaristen-duo Dick Clement en Ian La Frenais hebben in ieder geval plezier beleefd aan de personages. Het karakter die het meest in het oog springt is dat van Michael X (Peter De Jersey) die een beetje de Britse versie was van Malcolm X, maar uiteindelijk een pooier en een afperser is. Het verhaal steekt ook knap in mekaar met heel veel puzzelstukjes die uiteindelijk allemaal samen vallen. Je moet er de aandacht bij houden, maar regisseur Roger Donaldson houdt de teugels goed in handen.

Maar de film voelt heel traditioneel aan en Donaldson stelt zich tevreden met het vertellen van wat er zo allemaal gebeurd is zonder zich al te druk te maken over vormgeving en dynamiek. Er worden ook iets teveel personages gepresenteerd die nauwelijks uitgewerkt worden. Statham speelt dan weer zijn rol met veel intensiteit, maar zonder diepgang. Hij heeft charisma, maar is alles behalve veelzijdig. En dat is iets wat tot nu toe geen probleem was, omdat hij zijn rollen altijd heeft uitgekozen om bij zijn imago te passen. In The Bank Job krijg je echter de indruk dat een beter acteur een groot verschil had kunnen maken. Het script somt veel gebeurtenissen op maar van diepgang kan je niet echt spreken, zowel op vlak van thematiek als op vlak van karakter-ontwikkeling. In het geval van Stathams personage zijn er wel aanzetten tot een extra dimensie (zoals de relaties die hij had), maar Statham kan er geen rendement uit halen. Daarvoor is hij te beperkt als acteur. Wat hij doet, doet hij goed: grommen, cooler zijn dan de rest – alleen is dat een beetje beperkt voor een dergelijke film die eigenlijk iets meer wou zijn.

Kortom, geen film die me zal bijblijven maar toch al bij al leuke caper-prent. Met een regisseur met iets meer lef (zoals een Guy Ritchie) en een beter acterende hoofdacteur had deze prent meer indruk gemaakt. The Bank Job kleurt iets teveel binnen de lijntjes en neemt geen risico’s, maar verdwaalt zich in teveel details en voert iets teveel neven-personages op. Maar toch een onderhoudende misdaadthriller / komedie / Jason Statham-film…voor de liefhebbers.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 14 maart 2009

*** The Bank Job trailer ***

2 Comments

  1. Mathias

    Ik vind deze film heel vlak en simpel. op het einde, na de bankoverval, begint de film pas echt een film te worden. Maar het is wel voor de eerste keer dat ik een Statham zie lachen. Toch denk ik dat een film als Transporter beter bij hem past. Ik miste ook wat humor in de film zoals we gewend zijn in dergelijke Britse caperfilms.

    Reply
  2. Joost

    Eerlijk gezegd denk k dat de film zonder jason statham echt tegengevallen zou zijn, maar er had wel wat meer actie in de film mogen zitten.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *