Kinepolis start charme-offensief bij bloggers

Gisteren was het zover, De Ultieme FilmBlog werd samen met een 30 tal actieve en populaire bloggers uitgenodigd voor een meet-and-greet met Kinepolis in het Brusselse cinemacomplex. Er waren een aantal bekende gezichten (zoals de mensen van Stew, Dominiek, Pietel, …) alsook een aantal compleet wildvreemden. Spijtig genoeg bleef die laatste groep ook wildvreemd, gezien er geen tijd was voor een onderlinge voorstelling. But who cares, de intentie van de avond was meteen glashelder: Kinepolis wou zichzelf voorstellen aan een aantal “belangrijke actoren” van de online-wereld die wel eens de publieke opinie kunnen beroeren (… in de hoop hun hartjes te winnen). En die publieke opinie was onlangs fel gekant tegen de politiek van Kinepolis na een aantal Facebook berichten.

Kinepolis gaat erover! blokletterde het artikel van David Callens en bracht een opsomming van “klant-onvriendelijke maatregelen” en zowaar een petitie tegen de bioscoopuitbater. Het doel van de actie was om duidelijk te stellen dat deze negatieve trend moest ophouden, omdat ze niet alleen schadelijk was voor de portefeuille, maar eveneens de filmervaring en de cinemamarkt in het algemeen verzuurde. Het artikel bracht een ware stortvloed van kritiek met zich mee met honderden heftige reacties. Vreemd genoeg was niemand van hun organisatie uitgenodigd op de meeting. Hun voornaamste kritiek was de volgende:

– De prijs was van 4,49 euro in 1999 gestegen naar het dubbele in 2008
– Er wordt 0,35 cent aangerekend voor het gebruik van het toilet
– Je moet ongeveer 5 euro rekenen pp voor consumptie
– Je moet vaak betalen voor een vrijwel onbewaakte parking
– 10 minuten pauze tijdens de film
– Teveel reclame die ervoor zorgt dat de films nooit op tijd beginnen
– De nieuwe studentenkaartformule zuigt (en is niet meer gratis; beloofde extra’s blijven uit, prijs film omhoog)
– Kinepolis is vaak niet goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers
– Guerilla-technieken met doorzoeken van rugzakken (verboden eigen drank en voedsel mee te nemen)
– De genummerde plaatsen is bij velen een bron van ergernis

Maar de bloghosts kregen die avond eens de andere kant van de discussie te horen. Met veel enthousiasme en overtuiging vertelde Bob Claeys ons over de geschiedenis van Kinepolis dat als klein Harelbeeks bioscoopzaaltje uitgroeide tot een wereldspeler, met complexen in verschillende landen. En hoe je het ook draait of keert moet je toegeven dat Kinepolis een ware pioniersrol heeft gespeeld en nog steeds speelt. Zij waren de eerste zalen in ons land met THX kwaliteitsnormen en zelfs digitale projectie, en gaan binnenkort zelfs uitpakken met 3D-projectie (ook al is deze techniek niet noodzakelijk een must voor elk soort film, laat staan productioneel een haalbare kaart). Stuk voor stuk innovaties die het bioscoopgebeuren nieuw leven kunnen inblazen. Kinepolis is een kwaliteitslabel waar beeld- en audiokwaliteit alsook het algemeen comfort gegarandeerd worden. Maar al deze technische klank- en beeldinnovaties en verbeteringen aan de zaal (ruimte tussen de verschillende rijen, dubbele armsteunen, geluidloze airco, complexe temperatuur-regelingen, …) hebben natuurlijk een kostenplaatje.

Tijdens een interessante Q&A bracht de nieuwe CEO van Kinepolis Eddy Duquenne ons verduidelijking op heel wat punten. De digitalisering, die ontegensprekelijk een vooruitgang betekent op de kijkervaring, is duur en deze kostprijs wordt enkel gedragen door de uitbater, en dus voor een stuk doorgerekend in de ticketprijs. Het is een feit dat met de vervanging van de klassieke 35mm dragers naar een harde schijf, de kostprijs van duplicatie en vervoer is verlaagd, maar deze winst is voor rekening van de distributeurs en dus niet voor de bioscoopuitbaters die alle investeringen hebben ondernomen. Een organisatorisch, onevenwichtig kluwen die blijkbaar al 8 jaar ter discussie ligt maar waar tot op heden geen vooruitgang te merken is. Het zijn dus de distributeurs die geen correcte prijs vragen voor hun films aan de bioscoopuitbaters. Kinepolis beschuldigen van woekerwinsten te maken is dus complete onzin en berust op een gebrek aan inzicht in de werking van de filmverdeling. Laat staan dat een bedrijf als Kinepolis winst MOET maken wil het kunnen functioneren in een markt-economie. Wees maar gerust dat Kinepolis klein bier is vergeleken met een bedrijf als Electrabel als het op ‘winstmarges’ aankomt. Trouwens moet men ook opmerken dat de ticketprijs in heel wat landen nog veel hoger ligt dan bij ons, maar dat wordt vaak vergeten. Er is ook geen verplichting om te consumeren in de bioscoop en de prijs die wordt gevraagd voor dranken is vaak ook niet veel duurder dan op café.

Dat Kinepolis een goede beurt heeft gemaakt gisteren staat buiten kijf. Maar toch bleef ik met een aantal bedenkingen zitten. Op mijn vraag over de publiciteit in bepaalde zalen temidden van de film werd afwijkend geantwoord dat publiciteit nu eenmaal een noodzakelijk kwaad was. Maar dat die blokken temidden van een film komen is gewoon in directe contradictie met de vele pogingen van Kinepolis om de film in de best mogelijke omstandigheden te vertonen, ook al duurt die film iets langer dan de gewone speelduur. Een tweede zaak die deze filmervaring schade toe brengen zijn de chips, de nacho’s met kaas (en wat weet ik nog allemaal) die verkocht worden aan de balie. Ik begrijp dat popcorn en cola nu eenmaal behoort bij het cinema-gebeuren, maar moet men werkelijk verglijden naar een bioscoop als verijdelde snackbar? Je moet maar eens naast iemand zitten voor 120 minuten met stinkende nacho’s met kaassaus, als je daar zelf geen zin in hebt. Dat heel wat filmliefhebbers dan liever een film gaan zien in een kleine zaal in serene omstandigheden, kan ik best begrijpen. Er werd ook niet gesproken over onruststokers die (vooral in Brussel) een gigantisch probleem is. Ik daag jullie uit om eens een woensdagnamiddag of zaterdag in Brussel naar de kinepolis te gaan. Jullie zullen meteen merken dat niet iedereen er is voor de film. En tot slot, de genummerde stoelen is een idioot voorstel als je dat niet meteen koppelt aan het verbannen van laatkomers. Ik heb sowieso iets tegen laatkomers, maar als die laatkomers dan nog eens hun stoeltje willen opeisen dat iemand heeft ingepikt die eerder was ingesloten door nacho-slurpende-obesita-patiënten in een vrijwel lege zaal, dan is het hek compleet van de dam.

Ik ga zelf enorm veel naar de bioscoop en mocht er een kleinere Kinepolis-complex zijn in het centrum van de stad en deze ook meer ruimte geven aan prenten die in het normale circuit vaak over het hoofd worden gezien, zou ik er waarschijnlijk ook vaker zijn. Er bestaat geen betere bioscoopzaal dan een Kinepolis-zaal, maar er is nog een hele weg af te leggen om de dalende bioscoop-trend in België (in tegenstelling tot andere Europese landen) tegen te gaan. En wees gerust, dat is niet alleen te maken met de vergrijzing van onze bevolking of met de kwaliteit van de films.

Hier kunnen jullie terecht voor wat foto’s van het evenmenet en let vooral niet op die kerel met zijn 3D-bril 🙂 Andere aanwezigen die avond waren Corporate Communication Manager Myriam Dassonville, Corporate Content Director Maud Vandevelde, Media & CMS Manager Suan Nguyen, Marketing Manager Karen Van Riet, Corporate Marketing Consultant Dirk Van
dekerckhove en Executive Assistant Ingrid Robyns. De avond was ook in goede banen geleid door Primity BBDO en de sympathieke gasten van Adhese.

***Related Posts***
25/10/2007: Top 10 Besparende Tips voor Filmfans
23/10/2005: Top 10 Irritaties bij een Bioscoopbezoek

14 Comments

 1. Maaike

  ik begrijp dat een bedrijf moet moderniseren met digitalisering en wat nog meer , maar de programmatie van Kinepolis is niet gericht naar echte filmliefhebbers dan wel naar een consumerende doelgroep die verzot zijn op popcorn-entertainment. Spijtig hebben de kleinere zalen de middelen niet om een deftige uitrusting en comfort te bieden.

  Reply
 2. fabian

  Ik zou hier willen aan toevoegen dat alles duurder wordt. Een krant die vroeger 20 Belgische franken kostte, daar moet je nu 1 euro voor uitgeven. Hetzelfde geld voor een cola of een tram of treinticket. Maar misschien kunnen hun abonnementen wel een stukje goedkoper worden.

  Reply
 3. Dominique

  De omvorming van de Kinepolis bioscoopzalen tot veredelde snackbar, gecombineerd met de hoge prijzen (ga maar eens met je gezinnetje van drie kinderen naar de film), hebben mij al een tijdje geleden doen afhaken. Als ik in een lawaaierige omgeving een ongezonde snelle hap wil ga ik wel naar een hamburgerrestaurent. Een bioscoopbezoek daarentegen wekt bij mij een ander soort verwachtingen op. Die blijkbaar niet meer kunnen worden ingelost.
  Ik kijk thuis nu, weliswaar in technisch minder ideale omstandigheden maar de omgevingsfactoren zijn dan weer dik in orde.

  Reply
 4. Showan

  Er is geen betere cinema dan de home theatre cinema, zonder irritante snotneuzen die constant zitten te praten tijdens de film en zonder ongewenste pauzes.

  Reply
 5. Aless

  Ik verkies de Studio Skoop of de Sphinx in Gent. Daar heb je geen problemen met onruststokers of de geur van nachos. De beeld- en geluidskwaliteit is wel wat minder, maar zeg nu zelf, heb je echt een 3d-beeld nodig voor een film zoals ‘Entre les Murs’?

  Reply
 6. karen

  Volgens de betreffende groep op Facebook hebben zij toch genoeg pogingen ondernomen om met Kinepolis rond de tafel te gaan zitten, maar zonder succes. Zoals altijd zijn er twee kanten aan dit verhaal, en ik vind dit initiatief van Kinepolis dan ook een verdacht charme-offensief.
  Ik heb trouwens geen dubbele armleuningen, grotere beenruimte, high tech airco en temperatuurregelingen nodig als ik naar een film ga. En zeker geen pauze (die blijkbaar inmiddels alweer is afgeschaft) of genummerde zitplaatsen (eerst daar is eerste keuze, zo simpel is dat).
  Wat Kinepolis niet lukt, daar slaagt Utopolis trouwens wel in: gratis parking en toiletten, geen bijkomende kosten voor de ticketautomaat, geen pauze, en een prima beeld- en geluidkwaliteit en dat voor 7,5 €.

  Reply
 7. Berten

  Ben nog onlangs naar Kinepolis Hasselt geweest en ja, wij hadden een onderbreking temidden van onze film. Dus onbewust nog een frisdrankje gekocht. Mooie marketingtruuk is dat.

  Reply
 8. Dexter

  Die facebook reacties zijn gewoon zoals de on-line krant van Het Laatste Nieuws, een samenraapsel van verzuurde reacties. Er zijn bioscopen genoeg dus hoef je niet naar Kinepolis te gaan als je vindt dat het te duur is.

  Reply
 9. MM

  Ik ga niet naar Kinepolis omdat het gewoon ook meer jongeren aantrekt die liever de boel op stelten zet dan in alle rust een film te benutten , wil gerust 10 tot zelfs 12 euro betalen voor een ticket, maar dan verwacht ik wel dat als mijn film verstoord wordt ik op ieder moment de zaal kan verlaten en geld terug krijg. Anders kunnen ze maar beter toezicht houden.

  Reply
 10. jero

  de kinepolis als cinmea wegens veel betere kwaltiet dan die afgeleegde zaltjes die maar soms 1 euro tot 1.5 euro goedkoper zijn en waar het beel donscherp is, de klank niet goed en de zetels slecht en versleten, in kinepolis haat ik de massa anderen (echt een groepsmens zal ik nooi tzijn) en ik kom al misselijk als ik maar aan die kassaus op die stinknacho’s denk! 🙂
  gevolg: ik raak ik amper nog in de cinema helaas :s

  Reply
 11. Jurginho

  Vroeger had je in Zuid-West-Vlaanderen in Ieper een cinema (2 zalen) en in Kortrijk de Pentascoop (5 zalen). Die van Ieper is er intussen niet meer en sinds de vestiging van Kinepolis buiten de stadskern wordt de Pentascoop gebruikt als alternatieve bioscoop. Al is het aanbod veel te beperkt. Dus wat die ‘alternatieven genoeg’ betreft, mag je dat voor onze regio wel met een serieuze korrel zout nemen. In mijn studententijd ging ik in Leuven vooral naar de Studio’s (goedkopere tickets, ideale mix van populaire, alternatieve en klassiekers) maar driewerf helaas is een dergelijke bioscoop in een directe omgeving niet meteen te vinden. Dus ga ik noodgedwongen naar Kinepolis met zijn tien zalen.
  Akkoord, qua beeldkwaliteit en comfort zijn ze onovertroffen…maar eigenlijk ga ik om de film, niet om wat er bij komt kijken.
  Chips en nacho’s storen mij niet erg aangezien ik er mij zelf geregeld aan zondig (tot grote ergernis van mijn vriendin 🙂 ). Indien er dus een alternatief cinemaatje zou komen met een voldoende aanbod, dan zeg ik dag met het handje aan Kinepolis. Nu zijn ze gewoon de minst slechte optie. Want ik ga geen 40 a 50 km rijden voor een film…

  Reply
 12. Cleo

  Voor de Kinepolis moet ik mijn wagen gebruiken en bij UGC kan ik te voet, dus de keuze is snel gemaakt. Wat betreft de kwaliteit, wel ik heb me nog nooit gestoord aan de kwaliteit bij UGC.

  Reply
 13. Philou

  Er zijn inderdaad 2 kanten aan elk verhaal maar ik vind toch dat voor die prijs kinepolis op bepaalde vlakken iets meer zijn best mag doen.

  Als je al zoveel geld voor je snoep en je ticket mag ophoesten, dan mag een simpel toiletbezoek toch niets extra kosten naar mijn mening. Het gaat hem niet om die 30 cent (daar zal het niet op aankomen) maar wel om het principe.

  Daar komt nog eens bij dat er inderdaad meer zaalcontrole zou moeten zijn. Veel geld betalen om een film te kunnen zien en dan tussen onruststokers en mensen die gewoon aan het telefoneren zijn zitten is niet correct.

  Die genummerde zitplaatsen hangen ook m’n keel uit. Zoals Karen voor mij al aanhaalde “Eerst daar is eerste keuze”. Onlang ging ik op een donderdag naar Quantum of Solace. Voor een keer betaalde ik niet via bancontact maar ging ik via de kassa. Er zaten tijdens de film ongeveer 30 mensen in de zaal en toch zaten we allemaal tegen elkaar geplakt in het midden van de zaal. Aan de kassa zetten ze iedereen gewoon vlak naast elkaar.

  Mijn moeder ging onlangs samen met m’n vrouw naar loft gaan kijken en de zaal zat bijna helemaal vol. Schijnbaar waren er vlak voor hen mensen gaan zitten op een plaats die niet voor hen was. Toen de mensen die WEL een ticket hadden voor die plaats 5 minuten te laat aankwamen was de film al begonnen. Die zijn dan beginnen ruziemaken met de mensen die daar zaten. Vervolgens zijn ze aan de balie gaan klagen en dan teruggekomen met een medewerker die iedereen op z’n juiste plaats gebracht heeft. Gevolg: de eerste 10 minuten van de film waren voor veel mensen om zeep.

  Laat iedereen gewoon z’n eigen plaats kiezen zoals vroeger EN laat laatkomers niet meer binnen. Kom op tijd zoals de meeste mensen en begin niet iedereen te storen door in het donker nog een plaats te beginnen zoeken. Ik ben al naar honderden films gaan kijken en ik ben nog nooit te laat geweest.

  En dan nog ten laatste,… plaspauzes zijn misschien nog niet zo slecht. Ik heb nu niet de grootste blaas ter wereld en zelfs al doe ik nog een plasje vlak voor het begin van de film, soms is het toch wel nijpen hoor. Zeker bij films die langer dan 2 uur duren.

  Reply
 14. Grapplica

  Klikken, printen, lezen, inkaderen en eens heel vriendelijk lachen met de woordjes “extra mile”: http://grapplica.blogspot.com/2009/02/kinepolis-think-of-it-as-jujitsu.html

  grtjs Lander

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *