Jean-Claude Van Damme in Bloodsport 2

Now we’re talking! Als er één goede martial art-actieprent was met Van Damme, dan was dat toch Bloodsport (1988) van Newt Arnold. Was de film geregisseerd door een betere drama-regisseur en had het een sterker scenario dan was het een echte kaskraker naast een cult-klassieker, want alle ingrediënten waren aanwezig: een uitstekende cast van vechters, een talentvolle cameraman, een geroutineerd editor (die goed kon samenwerken met JCVD voor de vecht-sequenties) én een spannend plot. Een verhaal gebaseerd op het leven van Frank Dux (was trouwens vecht-coördinator tijdens opnames) , een Amerikaanse militair die mee doet aan een kumite in Hong Kong, een illegale martial-arts competitie, waar zwaar gewonden en doden niet ongewoon zijn. Voor dit toernooi zijn vechters van over de hele wereld uitgenodigd, die allemaal een verschillende stijl hebben van vechten. Chong Li (Bolo Yeung), is al jarenlang de favoriet en tevens meest bloeddorstige krijger.


bloodsport_1988_pic02.jpgbloodsport_1988_pic01.jpgbloodsport_1988_pic03.jpg

© Cannon International

Er waren eerder al geruchten van een Bloodsport remake, maar nu zou het dus gaan over een echte sequel. En ik heb het dus niet over die straight-to-dvd sequels (Bloodsport 2, Bloodsport III en Bloodsport 4: The Dark Kumite) met derderangsacteur Daniel Bernhardt. De verantwoordelijke voor deze drie freakshows was
Alan Mehzer. Hij kocht de franchise op voor een prikje (maar verkreeg NIET het recht op de naam van ‘Frank Dux’) en regisseerde en produceerde zijn eigen reeks. De films waren zo afschuwelijk dat de oorspronkelijke Bloodsport snel werd vergeten. Als je zou spreken van een remake met een betere crew dan zou je in principe ook een andere acteur moeten nemen, maar wat is nu een Bloodsport zonder JCVD?

Met deze prent maakte hij zijn doorbraak in Hollywood en in navolging van Sylvester Stallone met zijn Rambo en Rocky franchise wil nu ook Van Damme terugkeren naar zijn roots met een “echte” Bloodsport 2. Ook al lijkt me dit een project die nooit van de grond zal komen.


bloodsport_1988_pic05.jpgbloodsport_1988_pic04.jpgbloodsport_1988_pic06.jpg

© Cannon International

“You know, like, we’re gonna do Bloodsport 2,” he told us in a recent interview. “Which was my first movie. And I want to do it now in a very mature way, where the guy from Bloodsport is a complete bum, maybe abusing his son.”

They told me, “No, no, no! You cannot make a movie in America where a father is abusing his son physically! It’s wrong. And you cannot be a guy on drugs doing karate and shit like that.” I said, Why? Why? Tell me why. “It’s against the rules of success. But I believe the other rules of success. To show something real.”

Ik moet bekennen dat ik ook mijn bedenkingen heb om nu plots Frank Dux te zien als een kinder-mishandelaar, maar ik geef JC het voordeel van de twijfel. Laat iemand de film uitwerken en we zien wel hoe alles loopt. Als producer zou ik in ieder geval een aantal top scenaristen warm maken voor het idee. Er is geen beter vertrekpunt voor een film dan een ijzersterk scenario. Maar zoals ik al zei, dit lijkt me een verlangen die nooit echt realiteit zal worden: (1) Bloodsport is gebaseerd op waar gebeurde feiten, de sequel niet, (2) Het Bloodsport verhaal werd afgerond met de eerste film (3) Kickboxer zou je kunnen zien al een mogelijke vervolgfilm en deze deed het stukken minder goed aan de box-office (4) Van Damme is een dagje ouder (5) Bloodsport 2 (1996) ZONDER Jean-Claude Van Damme was crap, om nog maar te zwijgen van Bloodsport 3 (1996).

Ik ben een grote fan van de film, en heb al deelgenomen aan menig forum-discussies over de film, zoals de fameuze ‘Bloodsport coin trick’ discussie (zie afbeelding) en hoe Frank Dux uiteindelijk de weddenschap won tegen Sadiq Hossein door het verwisselen van de US quarter met een Hong Kong penny. De scène is behoorlijk slecht geregisseerd, maar Dux neemt hier niet alleen het muntstuk weg, maar verwisselt het. Wat denken jullie van een mogelijke sequel?


bloodsport_coin_trick.jpg

© Cannon International

Voor de fans (en ENKEL voor de fans) zijn hier een aantal quotes uit de film die van toepassing kunnen zijn bij bepaalde gelegenheden. Enjoy!

Als je een dvd met krassen terug brengt naar de videotheek.
“You break my record, now I break you, like I break your friend.”

Je bent tandarts en je moet je volgende patiënt binnenroepen.
“You Are NEX!”

Je vriendin ziet je naakt uit de douche stappen. Zeg dan:
“Well, you just gonna stand there or you gonna grab something?”

Je woont een show bij van David Copperfield en ga zonder schroom in het midden
van de voorstelling op het podium.
“Now I show you some trick or two.”

In bed met je vriendin. Je komt met je hoofd terecht tussen haar benen
en ze begint haar rug te buigen.
“I never eat here.”

Je hebt een Amerikaanse neef die metser is.
Hij komt binnen op een familiebijeenkomst. Je zegt:
“Its the american shithead who make tricks with bricks”

Je bent een nieuwe priester in een kleine parochie en
ontmoet het koortje van jonge knapen.
“Time to separate the men from the boys…”

Op café ontmoet je een zwarte met huidproblemen.
“You Jackson?, you look like a Jackson”

Je wordt bediend door een Belgische ober in een Japans restaurant.
Je kunt hem afsnauwen met:
“You are not Japanese! You are not a Tanaka!”

Wanneer die ober geen reactie geeft, zeg je:
“You didn’t flinch, you have fighting spirit.”

Die ober geeft je de kaart. Je bekijkt de menu en zegt:
“What the HELL is a Dim-Mak??”

Als die ober je dan stomverbaast aankijkt:
“Say it!…SSSSSAAAAAYYY IT!”

***Related Post***
08/09/2005: Jean-Claude Van Damme wil Bloodsport remake

5 Comments

 1. Mathias

  Ga ik dringend zelf eens toepassen!

  Ben blij dat ze kiezen voor een sequel i.p.v. een remake. Aan het plot zullen ze wel moeten sleutelen, want zonder kumite geen “bloodsport”.

  Reply
 2. Micha

  zalige film ! Samen met Timecop de enige films van Van Damme die echt de moeite waard zijn. Bloodsport heeft een soort Bruce Lee achtige sfeer. Het is ook erg leuk om Forest Whitaker in de rol van sullige agent te zien. Maar de vecht-scènes zijn uiteraard indrukwekend en de muziek heel ontroerend.

  Reply
 3. J-P

  Ik hoop één ding, dat JC de film niet zelf zal regisseren en dat hij voor een keertje iemand anders dan een B-regisseur kan aantrekken.

  Reply
 4. fabian

  “You are not Japanese! You are not a Tanaka!”

  LoooooooL !!!

  Reply
 5. Vince

  Wel spijtig dat die Bloodsport 2 met JCVD er nooit is van gekomen. Blijft voor mij zijn beste film en tevens een film die jij kan bekijken en herbekijken.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *