The Dark Knight 2-disc Special Edition op Blu-ray

Het heeft weinig belang of The Dark Knight (2008) al dan niet de Oscar wint voor Beste Film, hij blijft op dit moment nog steeds dé film van 2008. Dus wanneer ik de 2-disc Special Blu-ray Edition van The Dark Knight van Warner Bros in mijn bus kreeg kon mijn dag niet meer stuk.

Uiteraard is dit de film bij uitstek die jullie moeten aanschaffen op Blu-ray, al was het maar om ten volle te genieten in high definition van de uitstekende 70 mm IMAX-fotografie van Wally Pfister, de enige Director of Photography trouwens die met Christopher Nolan werkt. Maar ook omwille van de verscheurende klankband Richard King (Master and Commander, War of the Worlds), de visuele effecten van Nick Davis, Paul J. Franklin en Chris Corbould, de art direction van Nathan Crowley en Peter Lando, of nog de knappe montage van Lee Smith.

Maar met de huiveringwekkende vertolking van Heath Ledger en de bombastische muziekscore van Hans Zimmer en James Newton Howard, is dit gewoon ook één van de beste comic-adaptaties ooit die zowat elk box-office record verpulverde (grootste opbrengst op één dag, grootste omzet tijdens openingsweekend, grootste opbrengst op vrijdag én zondag, snelste groei van 100 miljoen naar 500 miljoen dollar,…), en al ik verteld dat deze film bijna 1 miljard dollar heeft opgebracht in de bioscoop wereldwijd zal het niemand verbazen dat ook deze DVD alle records zal breken.

De enige mogelijke reden waarom jullie deze DVD niet zouden kopen is misschien omdat jullie willen wachten op een “betere” editie. Of ze daadwerkelijk beter zullen zijn weet ik niet, maar er zullen nog andere dvd-edities op de markt komen, dan geef ik nu op een blaadje. Maar laat ik meteen bekennen dat de specials op de 2de bonus-dvd niet echt verbluffend zijn. En ik betwijfel of er in de nabije toekomst veel beterschap in zit. De mensen die de DVD hebben samengesteld hebben spijtig genoeg geen flauw benul wat de echte fans willen zien of horen. Dus mochten jullie nog afwachten op beter bonus-materiaal, doe de moeite niet. De digitale high definition transfer is uitstekend en de clipjes over de visuele effecten op dezelfde schijf, zijn het enige van belang. De rest (de 2de DVD) is opvulling waar je als filmfreak niet veel aan hebt. Het voelt ook teveel aan als goedkoop promo-materiaal die bestemd was voor televisie. En tot mijn grote desillusie is er ook geen audio-commentaar van Christopher Nolan over de gehele film. Laat staan dat er zelfs ergens een interview zou steken van Heath Ledger. De acteur stierf na de opnames, dus zou het me verbazen dat ze geen interviews hebben die zijn opgenomen tijdens de productie. We hebben in alle extras dus ook vrijwel niets over het ‘acteerwerk’, wat toch wel bizar is voor een film waar Heath Ledger waarschijnlijk de oscar zal winnen voor Best Supporting Actor. Ik verwacht dus in de komende maanden een nieuwe TDK DVD met behind-the-scenes met Heath Ledger en zijn voorbereidingen voor de rol. Een beetje geldklopperij als je het mij vraagt, voor een film die al ruim zijn productiebudget heeft verveelvoudigd.

Qua deleted scènes duikt er slechts één shot op van The Joker die net tijdens de explosie van het hospitaal in de schoolbus plaats neemt. Terwijl door de ramen een vuurzee zien, draait Heath nooit zijn gezicht. Dit was uiteindelijk een herhaling van wat hij een paar ogenblikken geleden heeft gedaan n de regisseur vond het shot overbodig. Vreemd genoeg is dat ook het enige wat er aan materiaal te zien is, en dat is eigenlijk wel iets typisch voor Christopher Nolan. Maar ik was eigenlijk benieuwd in die talrijke alternatieve cuts. Wel beste filmfans, er zijn geen alternatieve sequenties te vinden op de bonus dvd. Ook dit zullen ze misschien binnen een jaar uitbrengen. Gewoon belachelijk! Het is marketing van het zevende knoopsgat, maar wat wil je.

Kortom, nu de kerstperiodes aan de deur staan is de Blu-ray van The Dark Knight het beste cadeau wat je een filmfan cadeau kan doen – dit en een Playstation 3 om de schijf op te kunnen draaien een een HD-ready flatscreen (ik zeg het er maar even bij). Voor de rest zijn de bonussen eigenlijk een beetje van een ontgoocheling, maar zoals bij vele kunstwerken heb je zoiets van wat David Lynch zou zeggen: “when you talk about things, a big thing becomes smaller. De reden ook waarom je geen audio-commentaar vindt op de films van Stanley Kubrick. Maar toch, dit is geen Stanley Kubrick of Francis Ford Coppola film. Dit is een comic-adaptatie die bigger than life is. Een film die op de eerste plaats is bedoeld om te entertainen. Ik denk niet dat je iets van de magie zou verliezen mocht je op de track een volledige audio-commentaar zetten van de DoP en de regisseur. The Dark Knight verlegt op visueel vlak grenzen, dus iets meer insights in de productie had geen overbodige luxe geweest.

Update: En er is ondertussen goed nieuws voor de filmmakers van TDK. Eerder had ik bericht dat de muziekscore de regels van The Academy had overtreden en dus niet genomineerd kan worden. Wel de lobby van Warner Bros heeft ondertussen protest aangetekend en met succes want blijkbaar maak de film wel degelijk een kans genomineerd te worden voor de Oscars. De mensen van Yahoo schrijven het volgende: The executive committee of the academy’s music branch initially ruled November 10 that there were too many composers involved in the score; the Academy generally considers only scores that are the work of one or at most two composers. But after reviewing the submission, it concluded that Hans Zimmer and James Newton Howard were the main composers and deemed the duo’s work for Warner Bros.’ Batman blockbuster as eligible. Zal het dan toch clean sweep worden voor The Dark Knight. 🙂

***Related Posts***
The Dark Knight berichten

5 Comments

 1. jero

  vond ik alvast vrij geslaagd! geen over the top scifiactie maar iets meer donw to earth 🙂

  Reply
 2. CosaNostra

  goeie dvd maar die marketing machine begint wel de spuigaten uit te lopen. Ze zijn nu van plan om Antwerpen op z’n kop te zetten met hun dvd release. Wel spijtig dat er niemand bij ons aan denkt om de film nog eens uit te brengen op IMAX.

  Reply
 3. Mike's Webs

  Jammer dat de extra’s tegenvallen. Warner heeft er een handje van om soms ernstig tekort te schieten als het om extra’s gaat. De eerste keer dat Tim Burtons Batman op dvd werd uitgebracht zaten er ook geen extra’s bij en was de transfer ook niet al te best. Pas bij de speciale box – jaren later – hebben ze goed uitgepakt.

  Reply
 4. Maaike

  Awel, dat was ik nu net van plan te doen!
  Kan iemand mij vertellen wanneer de Oscar-nominaties bekend zijn? Ik ben nu echt wel benieuwd want ’the academy’ staat niet bekend voor zijn liefde voor comics en de vorige Batmanfilm was ook voor een stuk boven het hoofd gezien.

  Reply
 5. Cleo

  @maaike: de oscarnominaties worden bekend op donderdag 22 januari rond 15u.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *