Heath Ledger voor Best Supporting Actor

Er wordt wel eens gezegd: “Over de doden niets dan goeds”. En in deze ideologie is Warner Bros een flinke Oscar-campagne begonnen met Heath Ledger in hun vaandel als The Joker in The Dark Knight (2008). Er wordt gemikt op een nominatie voor Best Picture én Best Supporting Actor, maar op hun site staat een volledige lijst met alle andere nominaties die in aanmerking zou komen (zelfs Christian Bale als Best Actor, alstublieft!). De acteur overleed begin 2008 op 28-jarige leeftijd. Warner zet hoog in om The Dark Knight te laten zegevieren tijdens de Oscaruitreiking op 22 februari 2009.

Om de leden van de Academy te overtuigen van de kwaliteit van Christopher Nolans film heeft Warner een website opgestart, waar je onder meer het script nog eens na kan lezen. Alleen Peter Finch werd in 1977 na zijn dood bekroond met een Academy Award voor de hoofdrol in Network (1976) van Sidney Lumet. Finch overleed slechts tweeënhalve maand voor de uitreiking. Zijn vrouw Eletha Finch en de scenarist van Network, Paddy Chayefsky, namen de Oscar in ontvangst.

Het aantal postume nominaties is op één hand te tellen.Zo ontving Spencer Tracy in 1968 een nominatie voor Guess Who’s Coming to Dinner (1967). Massimo Troisi mocht zijn nominatie in 1996 voor Il Postino (1994) niet meer meemaken. James Dean heeft de twijfelachtige eer om zelfs tweemaal na zijn dood genomineerd te zijn voor een Academy Award voor zijn rollen in East of Eden (1955) van Elia Kazan en Giant (1956) van George Stevens.

Of The Dark Knight en Heath Ledger zullen genomineerd worden lijkt me op dit moment al een uitgemaakte zaak. Hollywood zal niet nalaten om dé GROOTSTE KASKRAKER van 2008 over het hoofd te zien, laat staan diegene waarrond het allemaal om te doen is. Maar zoals ik al eerder aangaf zijn er nog wel kandidaten die staan te trappelen op een erkenning. In ieder geval vreemd dat ze niet uitpakken met een affiche voor Christopher Nolan als Best Director…

***Related Posts***
14/08/2008: De Oscar-kandidaten voor 2009
01/08/2008: The Dark Knight review

5 Comments

 1. Mike's Webs

  Wat mij betreft mag The Dark Knight naar huis gaan met de beeldjes Beste film en als Ledger een Oscar krijgt, dan is die zeker verdiend. Prachtprestatie die Joker van hem. Ik ben al aan het broeden voor mijn lijstje beste films van dit jaar en The Dark Knight lijkt mij goed te staan op nummer 1.

  Reply
 2. phoenix

  Benjamin Button of Birth lijken me twee typische Oscar producten. Vergeet niet dat The Academy voornamelijk bestaat uit ouwe rotten die niets van comics afweten.
  David Fincher wacht nog ook op zijn eerste nominatie die hij al niet kreeg voor Zodiac.

  Reply
 3. Accu

  Best Original Score staat ook op hun site. Ik dacht dat ze hiervoor al gediskwalificeerd waren…?

  Reply
 4. Jabba

  Die zou anders zeker terecht zijn, die score is gewoon fantastisch.

  Reply
 5. BlackMoon

  die muziek is 50% van de film, 40% Heath en 5% Christopher Nolan en 5% rest.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *