Angels & Demons trailer

Hier is dan uiteindelijk de trailer van Angels & Demons (2009), het vervolg op die afschuwelijk slechte The Da Vinci Code (2006). Regisseur Ron Howard besloot dan maar om twee sabbatjaren te nemen en blijkbaar heeft hij zich wat kunnen herbronnen, want op het eerste gezicht lijkt de sequel veelbelovend.

…Hoewel je dat evengoed kon zeggen van de trailer van de eerste film. Ik heb vorig jaar het Vaticaan bezocht en inderdaad, het is er echt wel indrukwekkend. Dit gebouw in de trailer steken maakt meteen indruk (cf. Mission: Impossible III).

Korte inhoud: In Angels & Demons moet hoofdrolspeler Robert Langdon (Tom Hanks) een moord op een wetenschapper oplossen, en komt hierbij tot de ontdekking dat de Illuminati, een doodgewaande, mysterieuze sekte, een bom onder het Vaticaan heeft gelegd, net tijdens een conclaaf. Ook zijn de vier kardinalen waarvan men verwacht dat ze de grootste kans hebben om tot paus verkozen te worden, de zogenaamde prescelti, gegijzeld. Elk uur zal er een sterven, met behulp van één van de vier elementen. Samen met de dochter van de vermoorde wetenschapper, Vittoria Vetra (Ayelet Zurer), volgt Langdon een eeuwenoud spoor dwars door Rome om de daders te pakken…

Wat betreft het boek, wel ik vond deze toch wel iets beter dan The Da Vinci Code. De aandacht voor detail en reseach blijft opmerkelijk. De personages, misschien wel 2-dimensionaal, zijn toch opnieuw specialisten die op de hoogte zijn van alles in hun vakdomein (let wel, ze verkopen soms ook de reinste onzin), de dialogen zijn slim en scherp en de plot-twists zijn behoorlijk fascinerend en zelfs scary. Maar daar blijft het allemaal bij. Ik vond dit boek iets beter, maar het blijft eigenlijk wel een middelmatig werk van een auteur die zelf geen specialist is en eigenlijk alles op papier zet van wat hij zopas heeft ontdekt. Ik bedoel, voor mensen die nooit hun humaniora hebben beëindigd in een deftige school, kunnen dit allemaal ervaren als schokkende “revelaties”. Ikzelf ben enkel geïnteresseerd in een goed verhaal, en dat zit er maar half in. Maar uiteraard heb je dit niet nodig om een bestseller te krijgen, laat staan een blockbuster. Maar ga zeker het boek lezen. Je zou toch niet de enige aan de tafel met vrienden willen zijn die het werk van Dan Brown nog niet heeft gelezen.

Je kunt natuurlijk wel opperen dat het maar om een romannetje gaat en dat de accuraatheid van de stellingen eigenlijk bijzaak zijn. Juist, maar er is toch wel een serieus verschil tussen een boek en een film. Mensen zullen sneller de inhoud van een boek vertrouwen dan dat van een fictie film. Komt daar nog bij dat de auteur in kwestie duidelijke verwijzingen maakt naar bestaande terminologieën of namen. Ik ben dus wel een beetje verdeeld over de zaak, want wie is nu zo naïef om te denken dat ‘een boek’ geen invloed zou hebben op de samenleving of dat een boek geen instrument kan worden voor kritiek tegen filosofieën en instellingen. Recente rapporten wijzen er nu al op dat het kennisniveau van de scholieren er serieus op achteruit gaat. Als dergelijke films nu nog eens gemeengoed worden, dan ziet het er niet goed uit voor onze toekomst. Hopelijk blijft het bij misvattingen dat er een Mach 15 vliegtuig zou bestaan…


*** Angels & Demons trailer ***

***Related Posts***
28/03/2017: Inferno filmbespreking
28/12/2016: Top 10 Beste en Slechtste Films van 2016
10/05/2016: Tom Hanks in Inferno
06/01/2010: Top 10 Best & Worst Movies of 2009
14/05/2009: Angels & Demons filmbespreking
22/04/2009: Na Angels & Demons komt The Lost Symbol
02/11/2008: Eerste beelden Angels & Demons
18/01/2007: Na Angels & Demons komt The Lost Symbol
22/04/2007: Top 10 box-office succes van 2006
30/11/2006: Angels & Demons, The Da Vinci Code sequel
18/05/2006: The Da Vinci Code filmbespreking
17/12/2005: Eerste beelden The Da Vinci Code
18/03/2005: Een promotiestunt van The Da Vinci Code?

2 Comments

 1. murray

  Ik zeg dat deze film véél beter zal worden. Je kan dit al zien aan het kapsel van Tom Hanks, wat een grote verbetering was op zijn vorige.
  Toch hoop ik dat de film al even grappig is als Da Vinci Code. 😀

  Reply
 2. Mike's Webs

  Nog nooit een woord van Dan Brown gelezen, gelukkig de vrienden met wie ik aan tafel zit ook niet. Maar dat even terzijde. 🙂

  Ik vond de film The Da Vinci Code niet bijzonder onderhoudend en heb de film eigenlijk alleen maar gezien vanwege alle ophef over het boek. Als het om grote samenzweringsverhalen gaat weet ik wel een paar betere films te bedenken. Maar over boeken met potentiele grote invloed gesproken: ik ben erg benieuwd naar dat boek van Paul Verhoeven over Jezus. Niet dat dat de wereld zal veranderen, evenmin als Dan Brown overigens.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *