Louis de Funès als Gendarme

Ik heb de vorige keer de Screen Icons DVD-box van Louis de Funès in de kijker gezet, en heb daarbij die andere box een beetje overschaduwd. Bij deze dus een rechtzetting, want ook de 6 delige Gendarmes Box is een hebbeding voor zij die van Franse humor houden. Allemaal geregisseerd door Jean Girault, die naast de Gendarmes ook heel wat andere Funès-films heeft gemaakt.

De eerste film in het rijtje is Le Gendarme de St. Tropez (1964). Het verhaal begint als Ludovic Cruchot (Louis de Funès), politeagent uit een klein Frans dorpje, wordt overgeplaatst naar de bekende Franse badplaats Saint Tropez en onder bevel komt te staan van adjudant Jérôme Gerber (Michel Galabru) Al snel krijgen de agenten een groot probleem: een groep koppig volhardende nudisten. Enige tijd later ontdekt Cruchot dat zijn dochter Nicole (Geneviève Grad) samen met haar vriendje een dure sportauto heeft gestolen en even later hiermee gecrasht is in een diepe kuil. Met wat behendigheid krijgt Cruchot de sportauto weer aan de praat, maar hij realiseert zich dat onder de losse spullen die hij net uit de auto heeft gegooid, zich een beroemd gestolen schilderij bevindt.

Le Gendarme à New York (1965) is de tweede film in het rijtje. Ludovic Cruchot verwerft bekendheid door de dieven te vangen die het museum Annonciade hadden beroofd. Ook in Parijs hoort men over hem. Zij sturen Cruchot en zijn brigade naar een internationaal congres in New York om Frankrijk te vertegenwoordigen. De dochter van Cruchot, Nicole probeert haar vader over te halen om haar mee te nemen op deze reis. Cruchot weigert maar Nicole besluit mee te gaan als verstekeling.

In Le Gendarme se Marie (1968) opent de gendarme van Saint Tropez de jacht op wegpiraten. Ludovic Cruchot doet enthousiast mee. Ongezien ligt hij op de loer om de eerste de beste overtreder te bekeuren. Hoeveel overtredingen hijzelf hierbij maakt, maakt hem niet uit. Zo houdt hij ook een vrouwelijke wegpiraat aan (Claude Gensac), die de weduwe van een kolonel van de Franse rijkswachtbrigade blijkt te zijn. Cruchot is meteen verliefd en dat blijkt wederzijds te zijn.

De zwakste van de zes blijft voor mij Le Gendarme en Balade (1970). De Gendarmes worden getest op hun fysieke krachten. Omdat ze allemaal de test onvoldoende afleggen wordt het gehele team inclusief Cruchot met vervroegd pensioen gestuurd. De mannen vervelen zich dood en besluiten dat ze dit niet zomaar over hun kant laten gaan. Gezamenlijk proberen ze hun taken weer op te pakken, waarbij ze hun opvolgers behoorlijk in de weg zitten.

De meest frivole moet Le Gendarme et les Extra-Terrestres (1979) begint met Gendarme Beaupied (Maurice Risch) die beweert dat hij een ufo heeft gezien. Niemand gelooft hem. Cruchot dreigt hem over te plaatsen als hij niet snel met die onzin stopt. Enkele dagen later verschijnt er een buitenaards wezen aan Beaupieds bureau dat vertelt dat de aliens St Tropez als thuisbasis hebben gekozen. Beaupied neemt het wezen gevangen, in de hoop op promotie. De gendarmes komen erachter dat de buitenaardse wezens de gedaante aannemen van de mensen die ze ontmoeten. Er moet een manier gevonden worden om af te komen van die wezens, maar dat blijkt lastig als je denkt dat het je collega is…© Universal Pictures Benelux

De laatste en één van de betere uit de reeks is Le Gendarme et les Gendarmettes (1982). Tijdens de tournage is regisseur Jean Girault overleden aan de gevolgen van tuberculose. De regie werd overgenomen door Tony Aboyantz. Dit is ook de laatste film waar Louis de Funès in speelt. In 1983 overleed hij aan een hartaanval. In St Tropez krijgen ze versterking in de vorm van vier vrouwelijke stagiairs. De vrouwen verblijven in het klooster, maar hun mannelijke collega’s proberen om het hardst om in een goed blaadje bij hen te komen. Als de Gedarmettes worden ontvoerd zetten de Gendarmes een reddingspoging op touw.

De verhalen zijn lang niet altijd even sterk, maar als jullie uit zijn op een avondje lekker lachen, dan zijn deze films echt een aanrader. Het zijn echte familiefilms waar dat 70’ties gevoel sterk tot uiting komt en bijgevolg ook de charmes uitmaakt van deze franchise. De box is de krijgen voor een kleine 25 euro.

***Related Post***
19/10/2008: Louis de Funès Screen Icons DVD-box

3 Comments

 1. daywalker

  die eerste film vond ik nog de betere, daarna begint er zowat sleet op te komen. Toch lekker nostalgisch allemaal.

  Reply
 2. Miiki

  ik heb er hiervan waarschijnlijk ene gezien met die non op haar moto, zaaalig 😀

  Reply
 3. Wenz

  Heerlijk Lois de Funes! Lang geleden dat ik naar heb mogen kijken

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *