Negen maal Louis de Funès met Screen Icons

Eén van Frankrijks meest gewaardeerde komieken, Louis de Funès, is dit jaar 25 jaar geleden gestorven en dat was er aan te zien want er kwamen heel wat dvd-boxen op de markt. Zo is er bijvoorbeeld de Screen Icons dvd-pack uitgegeven door Universal en Studio Canal, met maar liefst 9 titels. En ik heb er zeker van genoten. Het is Franse humor en niet iedereen is hier gevoelig voor, maar het zijn en blijven nostalgische prenten. Ik denk dan vooral aan La Grande Vadrouille (1966) en Le Corniaud (1965) met Bourvil en van regisseur Gérard Oury (La Folie des Grandeurs, Le Cerveau, Les Avontures de Rabbi Jacob, Le Coup du Parapluie, L’As des As). En ondanks dat deze prenten al een aantal decennia oud zijn, blijkt dat de veelzijdige komiek de lachers nog steeds op zijn hand weet te krijgen.

De beste film uit de doos blijft echter La Grande Vadrouille, die zich afspeelt tijdens Wereld Oorlog II. Een stel Britse soldaten werden neergehaald door de Duitsers boven de bezette Franse hoofdstad. Op de vlucht voor de Duitsers worden ze geholpen door een aantal sympathieke Parijzenaren, waaronder de simpele Augustin (Bourvil) en de snobistische Stanislas LeFort (Louis de Funès), die al snel zelf ook achtervolgd worden. Het gezelschap moet de weg zien te vinden naar het zuiden, naar het vrije gebied. Echt gemakkelijk gaat dat niet, maar ze worden geholpen door alle Fransen die ze tijdens hun vlucht ontmoeten.

Wat maakt deze komedie zo bijzonder? Wel, het is geen Franse kolder maar een verhaal vol met verrassende plotwendingen en leuke karakters. Uiteraard is alles wel wat overdreven, maar dat zorgt meteen voor vele vermakelijke uitspattingen. Het is wel degelijk een oorlogsverhaal, maar alles blijft heel onschuldig. De nazi’s zijn slechteriken, maar echt kwaadaardig komen ze niet uit de hoek. Maar de film gooit meer gewicht in de schaal dan wat je op het eerste gezicht zou kunnen vermoeden. Net zoals de andere films van het ensemble van Louis de Funès is het een licht verteerbare komedie, maar het verhaal, met zijn veelheid aan decorwisselingen en karakters, neemt uiteindelijk een zo’n aanzienlijke vorm aan dat er bijzonder veel te beleven valt. De film is zo beduidend meer dan een simpele komedie. Bovendien praten de Engelsen gewoon Engels, de Fransen gewoon Frans en de Duitsers Duits. En dat zijn we niet echt gewoon, en al zeker niet voor een komedie.

Een andere film in de box die ik zeker ook even wil vermelden is L’Aile ou la Cuisse (1976), een film waarin gastronomie centraal staat, met Coluche in één van de hoofdrollen. Wanneer Charles Duchemin (de Funès), de directeur van de gezaghebbende culinaire Franse gids Duchemin te horen krijgt dat fastfoodketen Tricatel alle toprestaurants gaat overnemen, zit er voor hem niets anders op dan in actie te komen. Zoonlief (Coluche) prefereert een carrière als circusclown, maar wanneer zijn vader hem nodig heeft, proberen beiden te voorkomen dat Tricatel (Julien Guiomar) zijn eenheidsworst door heel het land gaat verkopen.

De tegenstelling tussen traditioneel, culinair eten en fabrieksvoer wordt in deze film, misschien karikaturaal maar desondanks duidelijk, naar voren gebracht. De film heeft leuke scènes en moet het vooral hebben van de acteurs die allemaal een goede bijdrage leveren. Louis de Funès speelt ditmaal niet een man die continu rampen veroorzaakt of anderen in vreemde situaties brengt. De humor komt nu meer voort uit het verhaal zelf, leuke opmerkingen of grappige chaotische achtervolgingsscènes. Vooral de vermommingen van De Funès en de situaties waar hij in verzeilt zorgen ook voor het nodige vermaak.© Universal Pictures Video

L’aile ou la cuisse is een sympathieke film die met enthousiasme gemaakt is en dat is te zien aan het spel van de acteurs. Net als in andere Louis De Funès films, zitten er hier ook een aantal heerlijk chaotische scènes, waaronder eentje waarin iedereen tegelijk iets wilt van Duchemin terwijl hij een nieuwe jas aangemeten krijgt van zijn kleermaker. L’aile ou la cuisse is decennia na zijn eerste release nog grappig om te zien. Liefhebbers van Louis de Funès zullen zich dan ook zeker vermaken met deze film.

Maar in de DVD-box steekt nog meer leuks zoals Pouic-Pouic (1963), Faites sauter la Banque! (1963), Le Petit Baigneur (1968), L’Avare (1980), Ah! Les Belles Bacchantes (1945) en Monsieur Leguignon, lampiste (1952). Zeker wel het bekijken waard.

***Related Post***
29/10/2008: Louis de Funès als Gendarme

6 Comments

 1. Stefaan

  Ik heb lange tijd gezocht naar La Grande Vadrouille met Nederlandse ondertitels. Eindelijk zit deze hier in een verzamelbox, samen met die andere film van Gérard Oury en Bourvil: Le Corniaud. Merci voor de tip!

  Reply
 2. ghostrider

  waar vind ik die box met la grande vadrouille daar zoek ik al lang naar. ik heb de box de gendarmes.

  Reply
 3. BlackMoon

  speelt altijd wel dezelfde rol, maar ik lig telkens wel plat van het lachen.

  Reply
 4. Dierkx VM

  Over het pakket van 9 DVD’s Louis de Funés: is dit nu zwart-wit film of kleur?? de buitenkant ljkt te duiden op zw-w.

  Reply
 5. Herman

  La Grande Vadrouille is in kleur, Rob de Bank is oorspronkelijk zwart/wit. Maakt trouwens deel uit van de charme van deze film.

  Reply
 6. Dierkx VM

  Herman, dank voor de tip. In het pakket wordt niet aagegeven over kleur of zw-w en ondertiteling. Ik sta op het punt het te kopen omdat ik niet meer vind van Louis de Funés in videotheken.
  Zou het pakket ondertiteling bevatten? Op internet vond ik een film “La Grande Vadrouille” met Nederlandse ondertiteling.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *