Rambo trilogy Blu-ray editie

Er bestaat geen betere ontspanning dat zich te verwennen met nostalgie uit de jaren ’80 en wat beter dan getrakteerd te worden met de nieuwe Rambo trilogy editie op Blu-ray. En de films zitten weer in de actualiteit nadat Sylvester Stallone onlangs het publiek en de pers kon verrassen met Rambo IV (2008), en als we de geruchten mogen geloven zou Sly werken aan een Rambo V.

Toen ik te horen kreeg dat er een Blu-ray editie zou uitkomen was ik niet meteen ondersteboven van de release, tot ik uiteindelijk geconfronteerd werd met zijn superieure beeld en geluidskwaliteit. Het is alsof je alles opnieuw herbeleeft. Ik heb de eerste film ontdekt als kleine snotter op VHS en de film uiteindelijk tientallen keren gezien. En met deze editie kan ik First Blood (1982) herontdekken en met volle teugen genieten van de behendigheid van regisseur Ted Kotcheff, de muziekscore van Jerry Goldsmith en de fotografie van Andrew Laszlo. Het was alsof de film gisteren werd gemaakt en niet in de jaren ’80. Maar ook de iets luchtigere sequels zijn een echte verademing. De Blu-ray versies zijn zelfs van betere kwaliteit dan de HD-DVD exemplaren die een paar jaar geleden op de markt verschenen. Ze zijn trouwens ook een stuk goedkoper.

Rambo trilogy

Met deze editie ga je zelfs dingen ontdekken waarvan je nooit eerder bewust van werd. Neem nu het zweten. Wel, in Rambo: First Blood Part II (1985) van George P. Cosmatos zie je letterlijk de zweetdruppels van het gespierde lichaam van Sly rollen, tot zelfs de poriën. In Rambo III (1988) van Peter MacDonald die de plaats innam van Russell Mulcahy, creert het surround-geluid een nieuwe dimensie. Zeker wanneer die gigantische Russische helikopters voorbij vliegen. En opmerkelijk is dat je ook heel weinig filmkorrels aantreft wat de beeldkwaliteit nog maar eens versterkt.

De eerste film (en nog steeds de beste van de 4) graaft iets dieper in de psyche van John Rambo, in tegenstelling tot de twee opvolgende sequels. Je volgt het verhaal van iemand die op jonge leeftijd werd omgetoverd tot oorlogsmachine om nadien uitgespuwd te worden door de maatschappij. De film raakt een politieke snaar, zeker in het licht van de Vietnam-oorlog. Maar het waren uiteindelijk films waar je met een biertje (of in mijn geval een colaatje) even in de zetel kon doorzakken met cheesy 80’ties dialogen (check!), villains met mustache (check!), één man tegen onmogelijke tegenstand (check!), een serieuze bodycount (check!), de kwetsuren en de doe-het-zelf verzorging (check!), de wraak-premisse (check!), de boog met granaatpijlen (check!), de stealth-kill (check!) en een zak chips (daar moet je zelf voor zorgen).

***Related Posts***
02/01/2015: Rambo: Last Blood van Sylvester Stallone zet punt achter franchise
24/04/2014: Homefront review
28/07/2008: Rambo review
11/05/2008: Rambo 5 een Belgisch-Amerikaanse productie?
30/01/2008: Rambo verslagen door de Spartanen
17/05/2007: Rambo foto’s en trailer
10/05/2007: Julie Benz in de armen van John Rambo
10/10/2006: Rambo plot
11/04/2006: Rambo, op zoek naar een verhaal
27/10/2004: Rambo IV, Al-Quida Strikes Back…

5 Comments

 1. Mike's Webs

  Ik vond eigenlijk vooral First Blood goed om de reden die jij ook aangeeft: hij heeft nog een politieke lading die hout snijdt. In de andere films werd Rambo te veel een superman.

  Reply
 2. lucky

  Het is een echte klassieker. Vergeleken met zijn opvolgers waar het alleen om de actie draait, is deze film doorspekt van drama. De film heeft inderdaad een maatschappelijk thema: hoe gaat de maatschappij om met oorlogsveteranen? Gewoon een hele goede film die toentertijd veel heeft losgemaakt. Sylvester Stallone is hier op zijn best, weinig dialogen veel stuntwerk en actie. Een topper voor de liefhebbers van rauw actiespektakel.

  Reply
 3. JJ

  Rambo II viel nog wel mee. Prima vervolg op het eerste deel, met nog meer actie- en vechtscènes.
  De film komt wat traag op gang maar eens de actie begint is het niet meer te stoppen, met een goede Stallone, met weinig dialogen en veel stuntwerk.
  Net als in de eerste film ws ook Richard Crenna hier zeer goed.

  Reply
 4. ghostrider

  ik heb zlef de reeks van de drie rambo sop dvd box ik denk wel dat er geen verschil is tussen die op dvd en op blue ray er staan geen nieuwe extras op of zo. ik vind het wel leuk om ze te hebben want dat zijn pure actie films en daar hou ik wel van

  Reply
 5. ventiel

  First Blood was een goede film en noem ik inmiddels cult, maar die twee anderen slaan nergens op. De actiesequenties zijn wel leuk na een pilsje…of zes.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *