Paul Verhoeven laat oog vallen op Jeanne d’Arc

Paul Verhoeven (70), die gisteren nog op bezoek was bij Frieda in De Laatste Show voor de voorstelling van zijn boek over de wetenschappelijke benadering van Jezus Christus, gaat de spirituele toer op met plannen voor de verfilming van het levensverhaal van de Franse heilige Jeanne d’Arc. Toen hij enkele jaren geleden een biografie van haar las, raakte hij gefascineerd door de middeleeuwse verzetsheldin, die hij eerder wat truttig vond, maar onlangs zijn mening moest herzien.

De reden dat de cineast al een paar jaartjes geen films meer maakte had uiteraard alles van doen met de voorbereidingen van zijn boek Jezus van Nazaret waarvoor hij naar eigen zeggen duizend boeken had gelezen. Verhoeven ging niet naar de filmschool maar studeerde wiskunde en wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Zijn fascinatie voor de profeet begon met een verlangen om diens leven te verfilmen, een plan dat Verhoeven inmiddels heeft laten varen, zeker nu een paar Amerikaanse kranten hebben uitgepakt met een paar van zijn controversiële stellingen zoals: Jesus Was Son of Mary and Roman Rapist, die uiteraard heel wat stof deed opwaaien in conservatief Amerika. Maar Verhoeven heeft deze energie dan maar omgezet in een ander verhaal. “Hoe meer ik me erin verdiep, hoe vaker ik denk: al dat zwoegen op Jezus was een goede voorbereiding voor een film over Jeanne d’Arc.”

Of zijn nieuwste project ooit het witte doek zal halen, blijft een mysterie. “Misschien is het ook een bevlieging, het opvullen van een gat”, stelt hij. “Dat kan ik nog niet beoordelen. Voorlopig houdt het me erg bezig.” Verhoeven heeft de komende tijd niet stil te zitten. Hij heeft de draad opgepakt van het filmproject Joanna’s Passions, dat in de jaren 70 in gang werd gezet. De film speelt in het München van de jaren twintig, tijdens de opkomst van Hitler. En onlangs werd bekend dat de filmmaker in gesprek was over een nieuwe erotische thriller. Ook werkt hij aan een vervolg op The Thomas Crown Affair 2 (2010), met opnieuw Pierce Brosnan in de hoofdrol.

Binnenkort mogen we ook het misdaadverhaal Azazel (2009) verwachten met Milla Jovovich in de hoofdrol, die eerder de rol van Jeanne d’Arc vertolkte in de iets te mager uitgevallen versie, The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999), van Luc Besson.

3 Comments

 1. Mulder

  wie had kunnen denken dat iemand die Showgirls heeft gemaakt ook nog eens een universitair is in de wetenschap 😮

  Reply
 2. Ruby

  Showgirls, door iedereen verguisd, maar echt een knappe prent.
  Als Jeanne d’Arc je interesseert is Bresson’s The Trial of Joan of Arc een geweldige film; allez, alles van Bresson is geweldig 🙂

  Reply
 3. Mike's Webs

  Verhoeven is wat mij betreft een groot regisseur. In ieder geval een van de beste Nederlandse regisseurs die er zijn. Hij weet toch in iedere film zijn eigen eigenaardigheden te stoppen. Natuurlijk werd Showgirls verguisd, maar films als Basic Instinct, RoboCop en Turks Fruit zijn toch echte klassiekers. Ik ben erg benieuwd naar het boek over Jezus van Verhoeven. Logisch dat hij in Amerika geen geld loskreeg voor dit controversiele onderwerp. Ik hoop dat het hem lukt om de film over Jeanne D’Arc te realiseren.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *