Jan Verheyen regisseert Dossier K.

Het veelbesproken vervolg op de Vlaamse bioscoophit De Zaak Alzheimer (2003), is in aantocht. Dossier K, naar het boek van Jef Geeraerts, zal echter niet geregisseerd worden door Erik Van Looy, maar wel door Jan Verheyen. Erik Van Looy, die oorspronkelijk voorzien was om ook de tweede Geeraerts verfilming te regisseren, tekende zopas een nieuw exclusief meerjarencontract met Woestijnvis dat hem niet toelaat een volledig jaar tewerken aan Dossier K.

In deze sequel moeten Eric Vincke (Koen De Bouw) en Freddy Verstuyft (Werner De Smedt) afrekenen met de Albanese maffia, maar ook met intriges in eigen rangen. Het scenario is van de hand van Carl Joos en Erik van Looy die ook instonden voor het scenario van De Zaak Alzheimer.

Voor Jan Verheyen wordt Dossier K zijn tiende langspeelfilm en zijn derde boekverfilming (na Alles Moet Weg van Tom Lanoye en Los van Tom Naegels). Jan zei zelft op het nieuws het volgende: “Ik ben vereerd dat Erik en Eyeworks mij het vertrouwen geven voor de tweede Vincke & Verstuyft-film. Net als het boek is het scenario een spannend, episch verhaal over eer en verraad, over morele corruptie en bloedwraak. Alles is er om van Dossier K een grote, intelligente publieksfilm te maken en een waardige opvolger van De Zaak Alzheimer. Ik kijk er ook naar uit om opnieuw samen te werken met het formidabele Eyeworks-team, met wie ik net Los en Vermist maakte”.

Van Looy, die blijkbaar liever op een tv-set dan op een filmset staat zei het volgende:Dossier K heeft alles in zich om de hoge verwachtingen na De Zaak Alzheimer in te lossen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een kwalitatief hoogstaande, spannende en vooral opnieuw verrassende politiethriller neer te zetten. Ik ben zeer blij met de keuze van mijn collega en vriend Jan Verheyen die als regisseur een indrukwekkend palmares heeft opgebouwd en hiermee een nieuwe uitdaging in zijn carrière aangaat.”

De Zaak Alzheimer is de meest succesvolle Vlaamse film van de afgelopen 10 jaar met ruim 750.000 bezoekers in Vlaanderen en een indrukwekkende internationale carrière. De film oogstte zowel bij het publiek als bij de (inter)nationale pers veel bijval en veroorzaakte een ware kentering in de Vlaamse filmsector. De opnames van Dossier K. gaan van start in maart 2009. De release is gepland op 20 oktober 2009. Dossier K. wordt geproduceerd door PeterBouckaert en Erwin Provoost voor Eyeworks Film & TV Drama, in coproductie met VRT en Phanta Vision en in samenwerking met het Vlaams Audiovisueel Fonds en Bridge Entertainment. Kinepolis Film Distribution zal de film uitbrengen.

Ik begrijp hier eigenlijk niet zo heel veel van. Waarom werd er zo lang gewacht om Dossier K in productie te brengen? Drie jaar geleden was De Zaak Alzheimer nog fris in het geheugen. Nu zijn de meeste mensen de vlaamse kaskraker al vergeten, en is hun verlangen ook voor een stuk bekoeld. Het is een spijtige zaak dat Van Looy niet op zijn elan kon verder gaan. OK, hij is niet de meest boeiende regisseur maar hij brengt wel een zekere stijl mee die je meteen meesleurt in het verhaal. En elke regisseur moet groeien, en de evolutie was zeker merkbaar bij Erik. Vergelijk Alzheimer maar eens met Shades. Binnenkort brengt hij Loft (2008) uit. Benieuwd hoe deze film zal ontvangen worden.

***Related Posts***
07/06/2008: Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw
15/03/2007: Geen Amerikaans avontuur voor Erik Van Looy
25/03/2006: Geen Dream House voor Erik Van Looy
30/08/2005: De Zaak Alzheimer doet het niet slecht in de States
29/07/2005: Amerikaanse poster van De Zaak Alzheimer

9 Comments

 1. Jabba

  dat komt niet goed. Jan Verheyen zal een Verheyen film maken en dat is nu net datgene waar ik schrik voor heb.
  Snap Van Looy toch niet. Eerst al die berichten dat hij in Amerika films wil maken en hier laat hij blijkbaar Dossier K uit zijn vingers glippen. Dit heeft volgens mij niets van doen met Woestijnvis.

  Reply
 2. Knalselder

  Verschrikkelijk !
  Dé Vlaamse Filmnerd gaat lopen met een (hoogstwaarschijnlijk) boeiend scenario en zal het (hoogstwaarschijnlijk) vreselijk verknallen. Hopelijk heeft hij niet te veel te zeggen omtrent de rest van de cast en gaat hij zich niet bemoeien met het script.

  Heb er bitterweinig vertrouwen in !

  Reply
 3. Miiki

  is Van Looy dan zoveel beter? Trailer van Loft lijkt op een overgestileerde en slecht geacteerde versie van Alzheimer.

  Ik verwacht er niet zo veel van. Trouwens, als het bronmateriaal op iets trok zouden ze nooit 5 jaar lang gewacht hebben.

  Reply
 4. Knalselder

  Ja Van Looy is veel beter. Niet dat hij zo’n geniale films gemaakt heeft ofzo, maar in zijn films blijven de scripts het meest verzorgde aspect en komt de stijl op de tweede plaats, was althans met Alzheimer zo en met Loft hoop ik ook.
  Bij Verheyen is dat gewoon andersom ! kijk maar naar Vermist, wat een kutscenario!

  En 5 jaar werken aan een script lijkt me eerder op een zo goed mogelijk werk te willen afleveren(Van looy werkte 7jaar aan Alzheimer, De Pauw 4 aan Loft), dan ongeduldig een film ineenflansen zoals Verheyen altijd doet.

  Maar goed, als hij van het script afblijft en zich een beetje houdt aan de stijl van Alzheimer kan het misschien nog lukken.
  Fingers crossed !

  Reply
 5. Nohands

  Van Looy en Verheyen zijn niet zoveel verschillend van elkander, beiden willen ze Amerikaanse films maken, en beiden zijn geen echte regisseurs maar gewoon grote filmliefhebbers die halsstarrig geloven dat ze voor deze job geboren zijn. Hun werk is niet herkenbaar en gemakkelijk inwisselbaar.

  Reply
 6. ghostrider

  kijk maar naar alias dat is een vergeten film van jan verheyen die vind ik zelfs beter dan de zaak alz. hij heeft meer ervaring maar hij gaat jan de claire wel missen denk ik. door zijn rol was de zaak alz goed anders is die film niet zo bijzonder.

  Reply
 7. Kenneth

  Ook mijn voorkeur ging eerder uit naar Van Looy, maar dat was eerder persoonlijk dan uit stulistische overwegingen.

  Zowel Verheyen als Van Looy hebben beiden bewezen dat ze de commerciële cinema meer dan in de vingers hebben en niet te beroerd zijn om toe te geven dat ze naast kwaliteit ook graag volle zalen willen? Niet makkelijk in een land waar iedereen staat te schuiven voor de zoveelste Amerikaanse blockbuster, maar waar er scheef gekeken wordt naar regisseurs van eigen bodem die hun films resoluut op Amerikaanse leest schoeien. Ik kijk nu al uit naar Dossier K.

  Reply
 8. De Laatste Show

  Hallo,

  Vanaf volgende week gaat De Laatste Show weer op antenne.

  Op woensdag 10 september krijgen we Jan Verheyen op bezoek. Zijn film Los gaat morgen in première en hij komt praten over zijn
  nieuwe film Dossier K.

  Wij dachten dat het leuk was om jullie hiervan op de hoogte te brengen en te laten weten dat er nog plaatsjes zijn voor het publiek.

  Als jullie interesse hebben om de opname bij te wonen, of jullie kennen mensen die graag willen komen, laat ons dan iets weten.

  Maak dit gerust bekend. Groepen zijn ook welkom.

  Mailen kan op publiek@delaatsteshow.be of bellen op 02/303 36 00.

  De opnames gaan door in Vilvoorde, het publiek wordt verwacht om 17u50.

  Voor andere dagen zijn er ook nog plaatsen beschikbaar.

  Met vriendelijke groeten,

  Nele Van Cleemputte.

  Productie DLS

  http://www.delaatsteshow.be

  Reply
 9. paca

  Ik hoorde dat Jan Verheyen in Kosovo contacten aan het leggen is voor Dossier K. Hij is er ook op zoek naar een audentiek Albanees dorpje. Ik vraag mij af of hij zelf wel het boek gelezen heeft, want dan zou hij toch moeten weten dat een deel van het boek zich niet in Kosovo afspeelt, maar in een bergdorpje in Albanië. Dus Jan, nog veel succes met je zoektocht, maar ik denk toch dat je je van land vergist hebt. Probeer het eens in Albanië, in de ondoorgrondelijke bergen van het land van de Adelaar vind je beslist wat je zoekt! (In Krujë vindt je bv. nog mooie antieke gebouwen en voorwerpen).

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *