The Duchess met Keira Knightley

Keira Knightley heeft met Pride & Prejudice (2005) de smaak te pakken voor kostuumdrama’s. Binnenkort gaat ze de Shakespeare-tour op met King Lear (2005), maar eerst is ze nog te zien in The Duchess (2008) van Saul Dibb, gebaseerd op Georgiana, Duchess of Devonshire van Amanda Foreman. Amanda was tevens historisch adviseuse tijdens de productie van de film, en als we haar mogen geloven zou de film heel trouw zijn gebleven aan datgene wat men van deze ongelukkige hertogin weet.

The Duchess poster

Korte inhoud: Keira kruipt er in de huid van Georgiana Spencer, een meisje dat eind 18e eeuw op zeer jonge leeftijd door haar moeder (Charlotte Rampling) wordt uitgehuwelijkt aan de hertog van Devonshire (Ralph Fiennes). Georgiana lijdt een leven vol luxe waarbij ze veel schulden maakt door oa. haar gokverslaving. Ze groeit uit tot een mode-icoon, is zeer geliefd bij het volk en krijgt een vinger in de pap op politiek gebied. Ze leeft een turbulent leven, maar is diep ongelukkig in de liefde. Haar man, die zij nog geen zoon heeft kunnen schenken, houdt niet van haar, maar heeft ondertussen wel een oogje op haar beste vriendin Bess Foster (Hayley Atwell). Ondertussen begint Georgiana zelf een affaire met graaf Grey (Dominic Cooper), de eigenlijke liefde van haar leven.

The Duchess wordt gepromoot als een historische film met een hedendaags tintje, en opvallend genoeg lijken zij geen al te hoge pet op te hebben van kostuumdrama’s. Regisseur Dibb geeft zelfs toe dat het genre ‘Brits kostuumdrama’ niet voor hem was weggelegd. Volgens de regisseur geven al deze producties een veel te eng beeld weer gestoeld op clichés, die louter tot doel hebben om een nostalgische snaar te raken. En dat kan tellen qua kritiek. The Duchess zou al die eenzijdige Britse kostuumdrama’s moeten overstijgen. Maar of deze film beter zal worden dan Pride & Prejudice, Henry V, Persuasion, Elizabeth, Emma, Gosford Park, The Madness of King George of zelfs nog Howards End, valt nog maar te bezien. Dibb wou in ieder geval met The Duchess proberen om de personages als echte mensen te laten overkomen, en de kijker hier niet teveel bevreemden met victoriaans taalgebruik, al te bombastosche settings, en een overdosis aan kostuums en make-up. Het was dus niet de bedoeling dat er slechts een “mooi plaatje” werd gemaakt, maar wel een emotioneel, dramatisch verhaal over ‘echte’ mensen.

Maar bij het bekijken van de trailer (zie ook de website) komt dit toch niet helemaal tot uiting, want wat ik voornamelijk zie is een…eu…”mooi plaatje”. En dat vind ik helemaal niet erg. De reputatie van de eerste fashion-queen komt sterk naar voren, en de historische kostuums zien er bijzonder knap uit, vergezeld met die typische en gigantisch hoge bepoederde pruiken waar Georgiana bekend om stond. Ook de fotografie van Gyula Pados ziet er heel stijlvol uit. Er is zoveel mogelijk gefilmd op historische locaties, waaronder Chatsworth House in Devonshire, waar Georgiana vroeger woonde en waar nu de huidige hertog en hertogin van Devonshire nog altijd wonen. Dat de historische setting de acteurs hielp om beter in de huid van hun personages te kruipen, zie je meteen aan de beelden.

De eerste voorzichtige reviews die opduiken naar aanleiding van ruwe montages van de film melden dat The Duchess zeer de moeite waard is. In The Daily Mail werd geschreven dat Keira Knightley een sublieme performance weggeeft en dat nieuwkomers Dominic Cooper en Hayley Atwell ook zeer goede prestaties afleveren. Op de website van filmblad Variety wordt de film zelfs al in verband gebracht met het aankomende awards season, en na het zien van de trailer denk ik wel dat we hier te maken hebben met een nieuwe contender voor de oscars. Wij zullen in ieder geval moeten wachten tot 3 december 2008 alvorens deze film bij ons in de zalen draait.

***The Duchess trailer***

4 Comments

 1. annick

  doet me enorm denken aan pride & prejudice, maar dat heeft waarschijnllijk te maken met Keira. Trailer ziet er wel fascinerend uit.

  Reply
 2. pedro

  ik heb een hekel aan dergelijke kostuumfilms. Geef mij maar liever een nieuwe Domino!!

  Reply
 3. Mirko di Wallenberg

  Persoonlijk vind ik kostumdrama’s wel fijn om naar te kijken als afwisseling van het hersenloze geweld van tegenwoordiger in de cinema. Marie Antoinette van Sophia Coppola was best aardig om te zien. Ik benieuwt naar deze film zeker omdat Marie Antoinette en Georgiana elkaar kenden en schreven. Er was zelfs een moment dat geprobeerd werd door Georgiana om Mare Antoinette naar Engeland te smokkelen samen met haar familie. Een ander feitje is dat Lady Di een afstammelinge is van deze Georgiana en een bijna paralel leven geleid hebben. In spirituele kringen wordt zelfs beweerd dat Diana een wedergeboorte is van Georgina omdat de levens zo fel op elkaar trokken! Klas gedaan, terug naar de speeltuin, eh, cinema

  http://www.marisa-mell.blogspot.com

  Reply
 4. Dandy

  Ik kijk enorm uit naar deze film want kostuumdrama’s hebben toch veel meer inhoud dan de meeste hedendaagse films. Marie Antoinette was geweldig om te zien, maar helaas was het niet nodig om haar volledige verhaal te vertellen, en ik hoop dat het hier wel gebeurt. Tevens hebben Georgiana en haar verre afstammelinge prinses Diana bijna een paralel leven geleid, met 200 jaar daartussen, en ik denk dat deze film de geruchtenmolen weer op gang zal brengen over het feit dat Keira Diana zou gaan vertolken. Nouja, met de juiste make-up, kapsels en allerhande, incluis kleurlenzen, moet dat ook wel kunnen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *