Offspring van Jack Ketchum wordt verfilmd

Naast horrorschrijvers Stephen King en Clive Barker, is er misschien nog een auteur van het genre die men niet over het hoofd mag zien, en dat is Jack Ketchum. Stephen King zei over de horror-auteur: “Ketchum has become a kind of hero to those of us who write tales of terror and suspense.” Het enige spijtige is dat er nog maar weinig boeken zijn verfilmd van hem. En dat heeft dan weer alles te maken met de donkerrode bloedkleur waarin hij zijn pen liet dopen. Het zijn dus geen horror-verhalen voor doetjes. Horrorfans die The Girl Next Door (2007) en The Lost (2005) hebben gezien weten waarover ik spreek. En als we de mensen van DreadCentral mogen geloven zit er een nieuwe Ketchum verfilming aan te komen.

Jack Ketchum

In 1981 schreef een nog onbekende horror-auteur een lugubere en naargeestige roman dat het genre op zijn kop zou zetten. Het boek had als titel Off Season en de auteur was Jack Ketchum. Het paperback-boekje verkocht een slordige 250’000 exemplaren, maar werd meteen op de zwarte lijst gezet van boeken die niet bestemd waren voor consumptie door de massa. Zijn volgende boek Hide and Seek verkocht iets minder goed met 50’000 exemplaren. In 1989 schreef Jack dus maar een vervolg op zijn eerste “bestseller” en ook dit boek verdween uit de rekken nog zelfs voor het in de boekhandel verscheen. En het zou ook gewoon nergens te vinden zijn…tot in juni van dit jaar met Leisure Books die Offspring heruitbracht.

Het boek werd eerder afgekraakt door horror-critici die het boek beschouwden als een onorigineel werk die het lezen niet waard was. Maar niemand had het boek gelezen. Maar nu het boek een tweede leven kent gaan veel stemmen op dat de kritiek onterecht was, en is er zelfs nu al sprake van een mogelijke verfilming. Ondertussen zijn al heel wat klonen, zoals Wrong Turn (2003), maar dit zou toch veel beter moeten zijn.

Korte inhoud: Offspring speelt zich af 11 jaar na Off Season en vertoont heel wat relaties met het eerste boek. De Sheriff George Peters van Deep River, Maine wordt nog steeds achtervolgd door de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in 1981, en heeft ontslag genomen uit zijn functie. Nadat zijn vrouw is gestorven heeft hij zijn toevlucht genomen tot de fles. Maar daar komt verandering in wanneer de nieuwe Sheriff van Deep River hem om hulp vraagt bij twee brutale moorden. Het klinkt allemaal heel bekend in de oren van Peters. De slachtoffers zouden gestorven zijn ten gevolge van kannibalisme. Peters verdenkt meteen de clan die het dorp in zijn greep heeft.

Voor een keertje geen horrorfilm met vampieren, zombies of geesten met lange haren en bleke gezichten in slaapgewaad. Dit zal old-school horror worden waar het monster in de mens wordt ontbloot, en Jack Ketchum is een meester-verteller op dit gebied. Verwacht geen idiote exploitation zoals I Spit On Your Grave maar eerder een verhaal die meer diepte zal brengen in de karakters en de gruwel op die manier nog versterken. Als jullie niet willen wachten op de verfilming is het misschien aangeraden om de boeken te lezen, en al dan niet beginnen bij Off Season, hoewel Offspring kan gelezen worden als een standalone verhaal. Ondertussen wachten we geduldig op nog meer Ketchum romans.

15/12/2008: Het ziet er niet goed uit voor de opkomende Offspring (2009), gezien dit project wordt overhandigd aan de nitwit genaamd Andrew van den Houten die eerder zijn onkunde als regisseur bewees in Headspace (2005). Ik heb er dus weinig hoop op dat deze film iets zal worden. Een zwak regisseur trekt meestal ook zwakke acteurs aan en met zo’n grotesk verhaal is de kans groot dat de verfilming het bekijken niet waard zal zijn. Een film maken, zelfs een horrorfilm, is een intense bezigheid waar creativiteit en vakkennis elkander moeten ontmoeten. We staren ons vaak blind op filmproducties als de ‘low-budget’ en ‘low-experience’ Blair Witch Project, maar dat zijn uiterst zeldzame succesverhalen. In de meeste gevallen verval je in platvloerse amateur-filmerij, en deze Offspring gaat deze weg uit.

1 Comment

  1. kons

    ruikt naar een Rob Zombie film …

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *