30 Days of Night (2007) *** DVD review

Als jullie op zoek zijn naar een bangelijke DVD dan ligt de 2-disc Steelbox-editie van 30 Days of Night (2007) in de rekken. Sinds een paar jaar krijgen we een ware stortvloed van comic-adaptaties over ons heen, en in tegenstelling tot de game-adaptaties, leveren deze film veel pareltjes op die vaak zelfs uitgroeien tot mega-blockbusters (Batman, Spider-Man, Iron Man, X-Men, …). Onder leiding van regisseur David Slade (Hard Candy) en producent Sam Raimi (The Evil Dead, Spider-Man 1, 2 & 3) is de duistere comic 30 Days of Night verfilmd. Een verhaal over vampieren die huishouden in een stadje waar het dertig dagen lang nacht is. Laat de kruisbeelden en de knoflook maar liggen, want hier is het menens!

30 Days of Night DVD

Korte inhoud: Hoe ontkom je aan een groep vampieren wanneer het altijd nacht blijft? Met deze vraag worstelt een groep inwoners van een geïsoleerd stadje in Alaska nadat de zon voor dertig dagen is ondergegaan. Dit fenomeen vindt weliswaar ieder jaar plaats maar deze keer wordt het stadje plotseling overvallen door een groep bloeddorstige vampieren, oner leiding van Marlow (Danny Huston), die zichgraag tegoed komt doen aan de inwoners van Barrow in deze lange periode van duisternis. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.

De bloedzuigers in 30 Days of Night zijn niet je alledaagse vampiertje met zwarte cape en kortgeknipt, platgeoliede haren. De auteur van de strip, Steve Niles heeft de aloude Nosferatu een make-over gegeven met invloeden uit 28 Days Later (2002). Verwacht u dus maar aan koelbloedige wezens zonder enige vorm waardoor ze er enger en bloeddorstiger uitzien. Regisseur Slade zelf wou eating machines with a hint of ‘Alien’ en wat betreft het eerste is dat zeker het geval. De Alien-hint is wel ver te zoeken. De vampieren schuwen niets en scheuren de inwoners gewoon aan flarden met hun messcherpe tanden. Ze zijn ook niet te doden met kogels (al dan niet zilveren kogels) en tevens bijzonder snel (cf. 25 Days Later en de remake van Dawn of the Dead). Ze hebben zelfs hun eigen onverstaanbare taal. Een lastige vijand dus die de inwoners, onder leiding van sheriff Eben (Josh Hartnett), moeten mijden of verslaan willen ze er levend vanaf komen.

De film is over het algemeen zeer vermakelijk en doet me qua sfeer een beetje denken aan die andere Carpenter klassieker The Thing (1982). De personages in de film zijn wel minder intrigerend en er zit te weinig diepgang in de karakters waardoor het je als kijker niets kan schelen wat er met wie gebeurt. Identificeren met de inwoners zit er dan ook niet in. Ook het dunne liefdesverhaaltje rondom Sheriff Eben en zijn vrouw Stella komt niet overtuigend over. Het verhaal zelf heeft ook weinig om het lijf maar dat wordt opgevuld met brute actie en veel, heel veel bloed en gore.

De fotografie van de reclame-fotograaf Jo Willems is bijzonder knap, en dat is een grote troef voor de film die op vlak van regie en scenario niet altijd kan overtuigen. Ook de medewerking van de Weta Workshop brengt een toegevoegde waarde aan de film. De opnames waren trouwens niet alleen op locatie in Alaska, maar ook in Nieuw-Zeeland, waar Weta Workshop is gevestigd. De film barst van de schrik-momenten en geeft je dus nauwelijks de kans om op adem te komen. 30 Days of Night is zeker één van de betere vampieren/horror film die op de markt is. De DVD en Blu-ray zelf bulken van de extras met oa. filmcommentaren, behind the scenes en een paar documentaires over het productie-proces. Een kille bloedstollende dvd voor de hete zomermaanden, een echte aanrader!

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 25 juni 2008

***Related Posts***
19/04/2008: Top 10 Movie Posters
23/09/2007: 30 Days of Night website en poster + Spill review
19/06/2006: Comic-adaptatie van 30 Days of Night

 


*** 30 Days of Night trailer ***

4 Comments

 1. blackmoon

  De personages zijn idd wat vlak, maar dat hoeft niet erg te zijn. Locatie en concept zijn geweldig gekozen, absoluut pluspunt. Met de cast is niks mis en visueel ziet het er allemaal strak uit. Sfeer deed ook mij hier en daar ook denken aan 28 Days Later. De vampieren zien er best freaky uit en dat eigen taaltje is leuk gevonden. Helaas wennen deze happers na een tijdje, wat de punch er een beetje uit haalt.
  Hier en daar wat gore, een paar schrikmomenten, wat onbeantwoorde vragen en, jammer genoeg, een onnodig overdreven heroïsch einde. Dat had wat mij betreft best wel wat subtieler gemogen… Al bij al toch een aardige zit, deze is in ieder geval beter dan de gemiddelde horrorcrap die ik de laatste tijd onder ogen heb gekregen.

  Reply
 2. caligula

  Er hadden wat mij betreft wel wat meer schrikmomenten in mogen zitten zoals men dat bij een goede horrorfim zou verwachten, maar desondanks blijft de hele film toch redelijk de aandacht vast houden van begin tot eind, spijtig genoeg zonder echt superspannend te worden.
  Het hoogtepunt in de film is de actie met het kleine meisje en de bijl; priceless.

  Reply
 3. ghostrider

  wel weinig schrik momenten ik heb ook gemerkt dat ge alleen dvd s bespreekt die van dfw zijn zoals rambo captivity wordt gij gesponserd of krijgt gij die om reclame te maken. ik bedoel er niets slecht mee maar het valt wel op.

  Reply
 4. dave

  nee hoor, kijk maar effe bij de recente reviews. Ik krijg er van diverse huizen. Blijf wel altijd mijn eigen mening schrijven en ga dus geen valse suggestieve-review neerpennen voor de schoon ogen van de distributeurs. 😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *