Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw

We hebben lang moeten wachten om nog eens te kunnen genieten van een Erik Van Looy film. Maar op 22 oktober gaat Loft (2008) in première en met dank aan de mensen van Humo kunnen jullie hier al een eerste teaser-trailer van de film aanschouwen, die geschreven is door niemand minder dan Bart De Pauw en alles naar goede gewoonte afgelikt in beeld gezet door Danny Elsen. Het wordt een verhaal over bedrog, verraad en overspel in al zijn vormen, met in de hoofdrollen het kruim van de Vlaamse acteursgild: Koen De Bouw, Filip Peeters, Bruno Vanden Broecke, Dirk Roofthooft, Koen De Graeve, Matthias Schoenaerts, An Miller, Veerle Baetens, Sara De Roo, Marie Vinck, Gène Bervoets, Tine Reymer, Maaike Cafmeyer en Jan Decleir. Om er maar enkele te noemen. Naar mijn gevoel misschien een beetje teveel, maar ik ben hoe dan ook benieuwd om in deze Loft een kijkje te nemen.

Bart De Pauw zei over de film het volgende: “Het is begonnen met het idee: stel dat mannen zich organiseren om vreemd te gaan. Geen hotelkamers te betalen, geen afschriften waarmee je jezelf kan verraden… En wat als daar dan opeens een lijk opduikt? Gaan ze het dan nog voor elkaar opnemen? Gaan ze elkaar vertrouwen of wantrouwen? Kennen ze elkaar wel zo goed als ze dachten? Dat was de denkoefening. Het thema overspel, vertrouwen, wantrouwen: da’s niks nieuws, Griekse tragedies staan er al bol van. Maar ik vond het interessant om eens na te denken over wat trouw zoal betekent in deze moderne tijd. De Flair gaat over twee dingen: wat voor zwijnen venten zijn, en hoe je ze kunt versieren (lacht).”

Korte inhoud: vijf getrouwde mannen delen in het grootste geheim een loft waar ze stijlvol en in alle rust hun minnaressen en nieuwste veroveringen ontvangen. Een prima regeling, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze terecht is gekomen in een loft waarvan alleen zij de sleutel bezitten. Noodgedwongen proberen de vrienden uit te zoeken wat er gebeurd is en waarom, maar al vlug beginnen ze elkaar te wantrouwen en zal blijken dat ze veel minder van elkaar afweten dan ze oorspronkelijk dachten.

Update 19/02/2009: Het hing al een tijdje in de lucht, maar nu is het ook officieel: Loft is de meest succesvolle Belgische film ooit met 1.082.480 bezoekers. De film van Erik Van Looy en Bart De Pauw brak gisteravond het 19 jaar oude record van Koko Flanel met Urbanus die op 1.082.000 bezoekers stond. Loft ging op 22 oktober 2008 in première en is nog steeds te zien in de bioscoopzalen, dus het cijfer kan nog zeker wel oplopen.

Top 10 van best bekeken Belgische films
1. Loft (2008) – Erik Van Looy – (1.082.480)
2. Koko Flanel (1990) – Stijn Coninx – (1.082.000)
3. Hector (1987) – Stijn Coninx – (933.000)
4. Daens (1993) – Stijn Coninx – (848.000)
5. De Zaak Alzheimer (2003) – Erik Van Looy (750.000)
6. Oesje (1997) – Ludo Cox (700.000)
7. Max (1994) – Freddy Coppens (644.000)
8. Mira (1971) – Fans Rademakers (642.000)
9. De Witte (1980) – Robbe De Hert (540.000)
10. Paniekzaaiers (1986) – Patrick Lebon (500.000)

5 Comments

 1. jeremy

  Komt me bekend voor. Lijkt wel een beetje op de muziek van John Powell (The Bourne Identity). Trailer zegt heel weinig, afwachten op de échte trailer.

  Reply
 2. Accu

  Ik wist zelfs niet dat we zoveel acteurs hadden in Vlaanderen. 😮

  Reply
 3. Knalselder

  Topcast, topscenarist, topregisseur, toplocaties, woestijnvis 😛

  Degenen die het scenario gelezen hebben gaven het label briljant mee. Zéér benieuwd wat het eindresultaat gaat zijn maar ik heb er het volste vertrouwen in.
  De echte trailer en de website mogen nu echt wel gaan komen.

  Nog een dikke drie maanden wachten.

  Reply
 4. RNYV

  Great film!
  But,
  Can you post a link for download subtitles in English or in French please?

  Reply
 5. Josh

  @RNYV: Wait for de dvd-release 22 of July 2009!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *