Weinsteins komen met andere Valkyrie op de markt

Wat is er gaande met Valkyrie (2009) van Bryan Singer met Tom Cruise als Claus von Stauffenberg? De trailer kwam vorig jaar in november uit en sindsdien werd het doodstil rond de Nazi-officier die Hitler wou opblazen. De release-datum werd een paar keer verlaat en zou nu in principe bij ons op 11 februari 2009 in de zalen moeten draaien (2 dagen voor de release in de States).

Operation Valkyrie

Voor een Tom Cruise-film die in juli 2007 werd opgenomen is dit toch wel aan de late kant. Eerder werd bekend gemaakt dat er krassen op de pellicule waren en dat heel wat scènes moesten heropgenomen worden, maar kwatongen beweren dat de film niet werkte en dat ze sindsdien heel wat reshoots hebben ondernomen.

En of dit nog niet allemaal genoeg zou zijn brengt producer Harvey Weinstein een oude Valkyrie film opnieuw in de aandacht met een nieuwe release in de States. Dit kunnen de makers uiteraard missen als de pest, maar Harvey is een geslepen zakenman die er niet voor terugschrikt om grof geld te verdienen. Iedereen zit te wachten op die Valkyrie film die er maar niet komt. Weinstein geeft de mogelijkheid om het verhaal te ontdekken zonder verneukte accenten en gebroken Engels met Stauffenberg (2004) (a.k.a. Operation Valykrie of nog Attentatet Mot Hitler), waarin acteur Sebastian Koch (Zwartboek, Das Leben Der Anderen, Amen) de hoofdrol vertolkt. Variety schreef het volgende:

Bryan Singer’s Valkyrie may not hit theaters until next year, but the Weinstein Co. has picked up U.S. theatrical, DVD and TV rights to Jo Baier’s 2004 German take on the failed plot to assassinate Adolf Hitler, Operation Valkyrie. Pic, a TV production for pubcaster ARD, stars Sebastian Koch as Col. Claus von Stauffenberg who unsuccessfully tried to blow up the Fuhrer (portrayed by Tom Cruise in Singer’s film) with a briefcase bomb.

Add to this double release of the same story, the star of the German Operation Valykrie is Sebastian Koch who also stars in Paul Verhoeven’s Black Book across from Carice van Houten, who is Tom Cruise’s co-star in Valykrie.

Dit moet pijn doen, maar bon, Amerikanen hebben liever Amerikaanse acteurs die Engels praten dan originele vertolkingen. De remake-rage in de States herinnert ons daar dagelijks aan. Maar het zal hoe dan ook wel financiële gevolgen met zich meebrengen. Een decennia geleden had je hetzelfde fenomeen met Deep Impact (1998) (productiebudget 70 miljoen dollar) die het fenomeen van ‘de komeet die op aarde zou crashen’ twee maanden eerder wist uit te brengen dan concurrent Armageddon (1998) (productiebudget 140 miljoen dollar). En hoewel Deep Impact minder spectaculair (en minder goed was) dan de Michael Bay film, deed deze het véél beter bij zijn opening en haalde zelfs een slordige 140 miljoen dollar bij zijn bioscoop-release in de States. Waren de rollen omgekeerd dan had Deep Impact nauwelijks zijn productiebudget gehaald. Heeft iemand van jullie toevallig al deze Duitse Operation Valkyrie al gezien?

***Related Posts***
17/11/2007: Valkyrie in het Engels
10/10/2007: Wederom pech voor Tom Cruise en zijn Valkyrie
19/07/2007: Valkyrie met Tom Cruise over de Hitler-aanslag
22/03/2007: Aanslag op Hitler met Tom Cruise en Bryan Singer

2 Comments

 1. majestiek

  Best een onderhoudende TV-film (laag budget). Maar desondanks de beperkte middelen zijn de acteerprestaties goed en de spanning wordt zeer goed opgebouwd ook al weet je hoe de film zal aflopen, tenzij je niet hebt opgelet tijdens de geschiedenisles.

  Het grootste deel van het budget lijkt gestoken in de scene dat Stauffenberg gewond raakt, en een oog en een hand verliest, een bijna Hollywood lijkende scene.
  Deze film is ook geschikt voor mensen die liever geen bloed en gore zien in een film.

  Reply
 2. Chrostiphe

  Heb de Duitse versie reeds meer dan een jaar geleden op de budgetmarkt afgehaald (dacht voor een euro of 5). Zeer goede film die qua kwaliteit kan tippen aan ” Das Leben Der Anderen “. Groot was mijn verwondering dat bepaalde trailer scenes van de nieuwe versie als 2 druppels water hetzelfde zijn als de duitse versie….
  Dus wie niet kan wachten, zie gerust de duitse versie. Waarschijnlijk zal de Amerikaanse versie iets spectaculairder zijn. Maar voor een ontploffingske hier en een vliegerke daar meer, ben ik niet van plan om € 7,5/cinematicket te betalen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *