The Andromeda Strain mini-series

Michael Crichton kennen we natuurlijk van de verhalen als Jurassic Park en Sphere, maar de man lag ook aan de bron van de 70’ties science fiction film The Andromeda Strain (1971) van Robert Wise. Geen meesterwerk, maar ik heb er wel van genoten toen ik deze film zag op een laat uur op BBC.

The Andromeda Strain poster

Het was Crichton zijn eerste werk en zette meteen de toon van de komende werken met het onfeilbare premisse: ‘revolutionaire technologieën blijven best in handen van intellectuelen, anders breekt de hel los’. Sorry dat ik het werk van de romanschrijver in één zinnetje samenvat.

Korte inhoud: Bij het dorpje Piedmont in New Mexico stort een satelliet neer. De satelliet werd gebruikt om micro-organismen in de bovenste lagen van de atmosfeer te onderzoeken voor biologische oorlogvoering. Als de regering experten naar de crash-site stuurt, blijkt iedereen in het dorp te zijn gestorven op bizarre wijze. Sommigen hebben zelfs zelfmoord gepleegd. De doodsoorzaak wijst naar een spontane vorming van bloedklonters. Een groep wetenschappers wordt ingezet om uit te zoeken wat er is gebeurd. De satelliet wordt met de twee overlevenden uit het dorp ter observatie meegenomen naar een ondergronds complex in de Nevadawoestijn genaamd “Wildfire”. De gemuteerde micro-organische levensvorm die is meegebracht door de satelliet wordt de Andromeda strain genoemd.

Binnenkort mogen we ons verwachten aan een 4 uur durende mini-serie/remake van The Andromeda Strain, geproduceerd door Ridley en Tony Scott en geregisseerd door de Deense ex-DOP (Backdraft, Arachnophobia, The Abyss) en tv-regisseur Mikael Salomon. Geen grote regisseur maar toch zeker een bekwaam iemand die een verhaal weet te vertellen.

In de cast treffen we een aantal bekende koppen aan zoals Benjamin Bratt, Eric McCormack, Christa Miller, Daniel Dae Kim, Viola Davis, Rick Schroder en Andre Braugher.

Van zover ik heb kunnen uitmaken uit de screener is de mini-serie allesbehalve trouw aan het ene boek van Crichton, maar probeert het een soort mengelmoes te maken met een ander Crichton-boek, Sphere (1998). Voor de mensen die het origineel niet kennen of het boek niet hebben gelezen zullen waarschijnlijk niet wakker liggen van de wijzigingen, maar ik denk dat de die hard fans niet opgezet zullen zijn met het nieuws. Op 26 mei 2008 komt de mini-serie uit in de States, hopelijk later ook bij ons.

***The Andromeda Strain trailer***

2 Comments

 1. Maarten

  trailer zag er goed uit, maar toen ik zag staan; Tony Scott and Ridley Scott present, wilde ik het al helemaal gaan kijken.

  Reply
 2. mich

  Goej mini serie moet ik wel zeggen.
  Had er van genoten

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.