Take It To the Next Level van Guy Ritchie

Guy Ritchie regisseerde de nieuwe commercial van Nike, en dat valt dus wel op. Take It To the Next Level, luidt de boodschap in een nieuwe Nike voetbal-campagne en die boodschap wordt in de bijbehorende commercial letterlijk opgevat. In de tv-spot verplaatst de kijker zich in de huis van een aanstormend talent die op weg is op de EK-finale te spelen tegen Portugal. De Next level-spot was eergisteren in de rust van de Champions League wedstrijd Manchester United – Barcelona voor het eerst op tv te zien.

En de aandachtige voetbalkenner zal meteen tal van wereldbekende voetballers herkennen, zoals Ronaldinho, Wesley Sneijder, Cristiano Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Wayne Rooney, Zlatan Ibrahimovich en Marco Materazzi. Ook Arsenal-coach Arsène Wenger – berucht talentenscout – duikt in de tv-spot op. Hij is het die het talent van de Nederlandse amateurvoetballer herkent en hem rekruteert voor het grote Arsenal. Schitterend gewoon.Wat volgt heeft veel weg van een ride-movie. Alles is namelijk gefilmd in een POV-shot (Point-of-view-shot ~ dus in het perspectief van de voetballer), waardoor de spot een duizelingwekkende vaart krijgt en een beetje te vergelijken is met de videoclip van Smack My Bitch Up van The Prodigy. De kijker ondervindt dat een voetballer zich razendsnel moet aanpassen, zowel technisch, fysiek als mentaal. Maar de weg naar de top is er één van vele hindernissen en verrassingen en er moet dus keihard worden getraind, vernederingen van grote spelers worden geïncasseerd en onder druk moet er worden gepresteerd. Het leven van een topvoetballer heeft ook voordelen – wat te denken van een avond uit aan de zijde van een mooie vriendin en toegejuicht worden door een schare fans die ook nog eens om een handtekening vraagt?

Via dit perspectief zijn we dus ook meteen getuige van de kracht van Rooney’s schot, de onnavolgbare bewegingen van Cristiano Ronaldo en wat Marco Materazzi verstaat onder “mandekken”. Uiteindelijk volgt de apotheose, de finale van Euro 2008. Nederland tegen Portugal, met wederom Ronaldo als tegenstander en Van Nistelrooy en Sneijder als ploegmaten. Wat Take It To The Next Level betekent wordt daar snel duidelijk.

De Next Level tv-commercial is gemaakt door 72andSunnyen Nike. De muziek is van Eagles of Death Metal. Er zijn 30-, 60-, 90- en 120-secondenversies van de spot gemaakt. Alle versies worden vanaf 29 april ook getoond op de Nike Football site.

3 Comments

 1. speedboy

  Het stukje met Materazzi is te gek. Ik vraag me af of de mooie dame in de auto soms ook een bekende voetbalvrouw is???

  Guy Ritchie moet meer reclames maken!

  Reply
 2. Gregg

  Heeft inderdaad veel weg van de Prodigy clip. Vraag me af hoe ze het publiek in het stadion hebben getrukeerd.
  Knap !

  Reply
 3. Karel

  Dit blijft toch wel één van de sterkste Nike spotjes. Mocht het spotje nu gemaakt worden zouden er waarschijnlijk een paar Red Devils tussen zitten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *