Stress van Justice door Romain Gavras

Net wanneer GTA zijn nieuw ultra-gewelddadig spel Liberty City op de markt brengt, verschijnt ook de nieuwe videoclip van het Franse techno duo Justice. Het nummer heet Stress en doet nu al heel wat stof opwaaien op diverse blogs. De reden voor de commotie is dat de clip véél te gewelddadig zou zijn. Wel, dat is de clip ook, maar net zoals C’est Arrivé Près de Chez Vous (1992) confronteert het beeldmateriaal ons met de absurditeit van bruut geweld, alsook met onze voyeuristische reflex en hunker naar geweld. De clip is trouwens treffend en hyper realistisch in beeld gebracht door filmmaker Romain Gavras, de zoon van Costa-Gavras.

Het feit dat deze videoclip nu al op diverse fora te bekijken is bewijst de kracht ervan. Uiteraard hebben we dergelijke Cloverfield meets Clockwork Orange-achtige cinema al honderden keren gezien, maar hier maakt Gavras een hedendaags kunstwerk door de rellen in de Parijse Banlieue in relatie te brengen met onze hedendaagse vrees voor het onbekende en de ongeremde fascinatie/provocatie van de media. Net zoals in C’est Arrivé… eindigt deze film ook met de veroordeling van de cameraploeg, en dus ook de voyeuristische kijker.

Een apocalyptisch en polemisch pareltje van een talentvol beginnende filmmaker, of een choquerende videoclip die op zoek is naar goedkope aandacht via geweld? Laat het weten in de reacties. Hier is de videoclip.

5 Comments

 1. matthys

  Ziet er echt wel knap uit en de muziek grijpt je meteen bij de keel. Had een lange trailer kunnen zijn voor GTA 5. Nu maar hopen dat dit niet inspirerend zal werken voor de achtergestelde wijken van Parijs …of elders…

  Reply
 2. salmon

  vraag is of die clip zinloos geweld verheerlijkt of juist veroordeelt? In ieder geval werkt de provocatie wel, want mensen zullen erover debateren.

  Zelf

  Reply
 3. mich

  pareltje

  Reply
 4. Ivo

  Van dit soort beelden kan ik echt genieten. En nee het is niet zo dat ik geil op geweld maar de manier van filmen en idd de muziek die bij het stukje film zit is echt schitterend.

  Ik zie deze clip niet als een verheerlijking van geweld maar meer als een trailer / intro voor een regi koppel waar we hopelijk meer van te zien krijgen.

  Reply
 5. boem

  echt wel een proper stukje film, maar wat een afschuwelijke schijf

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *