Street Kings (2008) *½ Blu-ray review

Ik moet zeggen, toen ik las dat Street Kings (2008) was geschreven door L.A. Confidential-auteur/scenarist James Ellroy, had ik zoiets van: dit kan niet slecht zijn. Maar men kan wel eens bedrogen uitkomen wanneer we enkel uitgaan van een paar namen. Street Kings was daarom niet slecht, maar toch een immense teleurstelling. We worden naar goede gewoonte meegesleurd in de straten van Los Angeles, waar corrupte en zelfzuchtige flikken met trigger-fingers de plak zwaaien, maar deze keer worden we ook murw geslagen met clichés en geërgerd door al te zwakzinnig macho-gedrag. Dat James Ellroy een naam is die garant staat voor kwaliteit, mag best wezen, maar dan mag hij zich wel niet laten beïnvloeden door zijn co-scenarist. En in dit geval is dat Kurt Wimmer, scenarist en regisseur van Ultaviolet, één van de slechtste films van 2006.

street_kings_2008_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Tom Ludlow (Keanu Reeves) heeft al jaren trouw gediend bij de LAPD, maar wanneer zijn vrouw komt te sterven, raakt hij in een impasse en ziet hij geen reden meer tot leven. Wanneer hij ook nog eens verdacht wordt van moord op zijn voormalige partner is het hek al helemaal van de dam. Ludlow ziet zich genoodzaakt de echte moordenaars van zijn collega te vinden en zal daarbij de politieregels moeten overtreden. Wander (Forest Whitaker), Ludlows baas, moet ervoor zorgen dat Interne Zaken geen lucht krijgt van de dubieuze praktijken van Ludlow. Hier is de trailer.

Gezien er in deze film meer wordt geschoten dan gepraat, hebben de makers ook op zoek gegaan naar een actie-held die niet noodzakelijk veel gewicht moest brengen, dan wel een zekere charismatische uitstraling. En wie beter dan Keanu Reeves. Hij speelt er de hardboiled cop Tom die in zijn eentje opereert en eerst schiet en dan vragen stelt. Regisseur David Ayer had eerder een knappe Harsh Times (2005) gemaakt met een briljante Christian Bale. Maar Christian Bale is wel van een totaal ander niveau dan Keanu Reeves, en dat merk je meteen. Keanu speelt op automatische piloot en brengt zo goed als geen diepte in zijn personage. Maar ook de poging van de regisseur om dicht aan te leunen bij het award-winnende Training Days (2001) mislukte. Street Kings heeft meer weg van een tweederangs Running Scared (2006) of een samenraapsel van deleted scenes uit “The Shield”, dan van een smaakvolle neo noir film.

Zoals in de meeste Ellroy-verfilmingen zijn ook in Street Kings schurken en ordehandhavers lastig van elkaar te onderscheiden. Helaas zijn de slechteriken hier karikaturen, en komt hun slechtheid eerder voort uit sadisme dan uit berekening of eigenbelang. Street Kings moet het daarom ook veel meer hebben van bruut geweld dan van psychologische diepgang. Daarbij wordt alles heel voorspelbaar en ongeloofwaardig.

Had de film beter kunnen zijn met een andere regisseur? Waarschijnlijk. Maar qua casting heeft niet enkel Keanu Reeves een troosteloos spel laten zien. Ook Forest Whitaker wist geen greintje subtiliteit te leggen in zijn vertolking. En dan zwijg ik nog over de schertsvertoning van de rapper met de belachelijke naam The Game. Maar de grootste miscast is de Britse komiek Hugh Laurie, die met vet Amerikaans accent een enigmatische politieofficier wil neerzetten en daarin volledig faalt.

Street Kings is het soort films dat je niet in de bioscoop moet gaan zien maar best huurt op dvd. De no-brains aanpakt zorgt voor de ideale ontspanning na een zware werkdag. De prent raast als een sneltrein voorbij en we belanden van de ene onthulling in de andere, allemaal vergezeld met het nodige vuurwapen-geweld. En wanneer je bijna compleet verlamd bent van al dat zinloos geweld, mondt alles uit in een over the top finale, of wat had je gedacht. Maar het goede aan deze Street Kings is dat je hem ook heel snel weer vergeet.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 5 mei 2008

***Related Post***
07/04/2008: Street Kings in de Top 10 Worst Filmposters

 

*** Street Kings trailer ***

3 Comments

 1. Mesman

  Dertien in dozijn verhaaltje over corrupte politieagenten die iets teveel op hun kerfstok hebben. Geef mij maar Training Day. Ik denk niet dat deze film nooit gemaakt zou worden zonder een bekend gezicht als Keanu Reeves, en wil nu net dat die acteur eigenlijk heel beperkt is in zijn acteren. Keanu Reeves heeft dan ook het charisma en acteertalent van een houten plank.

  Reply
 2. Kenneth

  K moet Street Kings nog zien dus van mij krijgt ie nog altijd het voordeel van de twijfel. De trailer leek cool en dat Forest Whithaker sterk uit de hoek kan komen als flik heb ik net mogen aanschouwen in het ijzersterke 5de seizoen van de The Shield. Absolute must see 5* tv!!!

  Reply
 3. Freggle666

  Kurt Wimmer heeft (vind ik) wel heel goeie films achter zijn naam staan: The Recruit (als schrijver), en dan vooral de super onderschatte film Equilibrium met Christian Bale (als schrijver en regisseur).

  Ultraviolet was idd nu niet het beste wat van hem kan gezegd worden.
  Dus toch voordeel van de twijfel van mij…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *