Ian McKellen en Andy Serkis in The Hobbit 1 & 2

Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk is er een bevestiging dat regisseur Guillermo Del Toro de langverwachte The Hobbit (2010) zal regisseren. En deze keer is het officieel. Nadat er een conflict ontstond met Peter Jackson besloot de studio te kiezen voor een andere regisseur. Velen dachten dat het de Spider-Man regisseur Sam Raimi zou worden, maar de eer gaat uiteindelijk naar de Hellboy-regisseur. Het was Variety die met het nieuws kwam:

Del Toro’s moving to New Zealand for the next four years to work with Jackson and his Wingnut and Weta production teams. He’ll direct the two films back to back, with the sequel, The Hobbit (2012), dealing with the 60-year period between “The Hobbit” and The Fellowship of the Ring, the first of the Lord of the Rings trilogy.

New Line is overseeing development and will manage production. Both pics are being co-produced and co-financed by New Line Cinema and MGM, with Warner Bros. distributing domestically and MGM handling international. The official signing of Del Toro comes four months after New Line settled a lawsuit with Jackson over The Lord of the Rings and announced that it had agreed with MGM to turn J.R.R. Tolkien’s Hobbit into two live-action films. Sam Raimi had been preceived as the initial front-runner as director but Del Toro had emerged in recent months as the likely candidate.

Jackson’s WETA stages, post-production and visual effects facilities — built for The Lord of the Rings — will be used for both films. And New Zealand will again be the site of Middle-earth, with the story centering on Bilbo Baggins taking the Ring of Power from Gollum.

Ondertussen hebben ook Ian McKellen en Andy Serkis hun deelname toegezegd om de twee “prequels” te maken met Del Toro aan het roer. Dat was te lezen in een interview met Guillermo op The One Ring. En dat is toch wel een beetje van een verrassing gezien McKellen eerder had verklaard dat hij niet kon geloven dat een andere regisseur dan Peter Jackson in staat zou zijn om The Hobbit te regisseren.

Ik vind dit zelf uitstekend nieuws, niet alleen dat twee centrale figuren (Gandalf & Gollum) terugkeren voor deze films en dat een interessante horror/fantasy regisseur verbonden is met het project, maar tevens dat The Hobbit officieem in pre-productie zit. Het belooft het meest ambitieuze filmproject te worden na The Lord of the Rings trilogie, en de verwachtingen zijn nu al torenhoog dat Guillermo waarschijnlijk in zijn broek zal schijten op zijn eerste draaidag. Maar hij heeft nu nog wat tijd om zich in te werken in het Nieuw-Zeelandse landschap met zijn bloeddorstige schapen. Peter Jackson en Fran Walsh blijven echter wel betrokken bij het project als producers, hopelijk komen ze tot goede verstandhoudingen. Wat vinden jullie van het nieuws?

Update 01/06/2008: Christopher Lee wil opnieuw tovenaar Saruman spelen in de prequel van Lord of the Rings, The Hobbit. Hoewel zijn personage niet voorkomt in het boek waarop de film is gebaseerd, is de 86-jarige acteur van oordeel dat er een manier is om Saruman in het script te schrijven.

“Ik heb de boeken verscheidene keren gelezen. Oorspronkelijk waren Saruman De Witte en de andere tovenaars onsterfelijk. Er waren er vijf, waarvan er twee nooit opduiken. Er is enkel sprake van Saruman De Witte, Gandalf De Grijze en Radagast De Bruine, die je nooit ziet. Ze leefden duizenden jaren en werden naar de aarde gestuurd. In het begin was Saruman de nobelste, de moedigste en de meest betrouwbare, hij was de nummer één. Maar door zijn contact met zijn kristallen bol ziet hij in dat hij Sauron naar de kroon kan steken en wil hij zelf de Lord of the Rings worden. Ik zou graag zien hoe die overgang van goed naar kwaad gebeurt”.

***Related Posts***
24/12/2007: Peter Jackson zal The Hobbit produceren
14/01/2007: Peter Jackson krijgt The Hobbit niet
24/11/2006: The Hobbit met Peter Jackson of Sam Raimi ?
31/10/2005: Five things that sucked about Lord of the Rings
21/12/2004: The Lord of the Ring prequel

7 Comments

 1. Philou

  Ik denk dat het in elk geval geen slecht nieuws is. Jammer dat Peter Jackson deze keer de regie niet zal doen natuurlijk. Die is en blijft de beste keuze.

  Maar Guillermo is volgens mij echt wel “the next best thing” hoor. Fantasy verhalen en figuren zijn echt wel z’n ding (Pan’s labyrinth en hellboy zijn toch echt wel toppers in hun genre).

  Ik slaap dus op beide oren. Natuurlijk zullen er achteraf wel weer opmerkingen zijn maar dat heb je bij elke film waar de verwachtingen torenhoog zijn.

  Enkel jammer dat we nog zo lang moeten wachten.

  Reply
 2. Mike's Webs

  Geef mijn portie maar aan fikkie. Bored of the Hobbit.

  Reply
 3. govert

  the hobbit 1 …en 2, van een boekje van 200 paginas,dit ruikt wel heel erg naar het uitmelken van een succes,daar zit toch helemal niemand op te wachten,wonderlijk dat hij zich daarvoor laat lenen,daar zal wel een deal aanvast zitten om zijn eigen films rond te krijgen

  Reply
 4. Miiki

  volgens mij zullen Jackson en Del Toro het boek bewerken wat voor zover ik me kan herinneren was het voornamelijk een beschrijving van het leven van de Hobbits. Prequels zijn zowiezo altijd tricky want je weet precies waar alles naar toe gaat. Toch ben ik benieuwd want het zijn twee grote filmmakers die 4 jaar lang (!!!) aan de twee films zullen werken.

  Reply
 5. _Asci_

  Opgelucht dat Ian McKellen van de partij is. Het had geen Hobbit geweest zonder de echte Gandalf.
  Guillermo heeft bewezen met Hellboy, The Labyrinth en Blade 2 dat hij dit wel zal aankunnen.

  Reply
 6. Gregg

  no offence, maar hoezeer ik dit fantastisch vind dat Christopher Lee wil terugkomen als Saruman, maar 90 jaar…is dat er niet een beetje over. Wat als hij sterft tijdens opnames? Gaan ze hem dan moeten vervangen door een digitale Saruman? Remember Proximo in The Gladiator?

  Reply
 7. Sven

  Nu nog de Silmarillion en de navertellingen en dan is het feestje compleet 🙂

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.