Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) **** Blu-ray review

We zijn met Harry Potter and the Goblet of Fire (2005) ondertussen al aan de vierde film over de jonge tovenaarsleerling. Het is tevens ook de meest donkere en angstaanjagende film van de drie. In zoverre zelfs dat je je kan afvragen of dit eigenlijk nog wel een kinderfilm is. Ik kan mij heel goed voorstellen dat de aanblik van Lord Voldemort voor sommige kinderen voor slapeloze nachten kan zorgen. (Net zoals ik ooit slapeloze nachten heb gehad bij de aanblik van Sardonis en ‘vampier-Napoleon’ in “Merlina”).

harry_potter_and_the_goblet_of_fire_2005_blu-ray.jpg

Korte inhoud:: Harry Potter (Daniel Radcliffe) is klaar voor zijn vierde jaar op de tovenaarsschool Hogwarts. Maar voor de lessen beginnen gaat hij samen met de Weasleys (Rupert Grint) en Hermione (Emma Watson) naar het wereldkampioenschap Quidditch. Wat een ontspannend uitstapje moest worden, mondt uit in een heuse nachtmerrie wanneer het teken van Lord Voldemort (Ralph Fiennes) aan de hemel verschijnt. Terug op Hogwarts wordt het TriWizard kampioenschap gehouden, een tornooi waaraan 3 leerlingen van de 3 tovenaarsscholen mogen deelnemen. Maar hoewel Harry zich niet heeft opgegeven als kandidaat voor het kampioenschap, komt zijn naam toch uit de vuurbeker. Harry ziet zich verplicht om aan de drie levensgevaarlijke proeven deel te nemen.

Diegenen die ook het boek The Goblet of Fire zullen gelezen hebben, zullen waarschijnlijk vrij ontgoocheld zijn over het verhaal van de filmversie. Vele subplots zijn immers geschrapt en belangrijke gebeurtenissen zijn serieus ingekort. Het wereldkampioenschap Quidditch duurt in het boek meer dan 100 bladzijden en die zijn in de film gereduceerd tot amper 5 minuten. Ook de Dursleys en Mrs Weasley zijn er niet bij evenals de strijd van Hermione voor de house elfs met Dobby. Ook de ruzie van Harry en Ron duurt veel langer in het boek.

Men zou een beetje kunnen stellen dat in Harry Potter and the Goblet of Fire veel minder aandacht wordt besteed aan de personages dan in de vorige films. Alleen de nieuwe leraar van Defense Against the Black Arts, Mad-Eye Moody (Brendan Gleeson), komt ruim aan bod maar Hagrid (Robbie Coltrane), McGonagall (Maggie Smith) en Snape (Alan Rickman) zijn deze gereduceerd tot nevenpersonages en dat is best wel jammer. Anderzijds duurt de film nu ook al meer dan 2.5 uur dus het was onvermijdelijk dat er dingen zouden sneuvelen.

De special effecten in Harry Potter and the Goblet of Fire zijn vrij indrukwekkend en er wordt dan ook veelvuldig mee uitgepakt. De onderwaterscènes van de tweede proef van het TriWizard tornooit zijn heel knap net als de draken uit de eerste proef. Voor de eerste keer wordt Harry Potter geregisseerd door een Brit en dat heeft zo zijn gevolgen. Mike Newell (Four Weddings and a Funeral, Donnie Brasco) brengt meer humor in Harry Potter en dat is geen slechte zaak.


harry_potter_and_the_goblet_of_fire_2005_blu-ray_pic01.jpgharry_potter_and_the_goblet_of_fire_2005_blu-ray_pic02.jpgharry_potter_and_the_goblet_of_fire_2005_blu-ray_pic03.jpg
harry_potter_and_the_goblet_of_fire_2005_blu-ray_pic04.jpgharry_potter_and_the_goblet_of_fire_2005_blu-ray_pic05.jpgharry_potter_and_the_goblet_of_fire_2005_blu-ray_pic06.jpg
© Warner Bros.

Voor de rest zijn er ook nog zekerheden in het Harry Potter wereldje: Daniel Radcliffe kent nog altijd maar één gelaatsuitdrukking namelijk het wat-sta-ik-hier-eigenlijk-te-doen-gezicht. De rest van de cast maakt Radcliffes gestuntel gelukkig wel goed. In tegenstelling tot de vorige films zijn er ook een paar nieuwe acteurs. Brendan Gleeson speelt Mad-Eye Moody en doet dat heel goed. Verder maakt ook Ralph Fiennes zijn intrede als de bijzonder creepy Lord Voldemort. Hij deed mij overigens een beetje denken aan Mason Verger uit Hannibal.

In The Goblet of Fire zijn Harry, Ron en Hermione 14 jaar wat meebrengt dat de drie stilaan ook aandacht beginnen te krijgen voor het andere geslacht. Hermione heeft haar oog laten vallen op Viktor Krum (Stanislav Ianevski), Harry ziet wel iets in Cho Chang (Katie Leung) en Ron valt op Fleur Delacoer (Clémence Poésy). Maar niet alleen de personages worden volwassen, ook de film is volwassener dan zijn voorgangers. En dat is niet eens een slechte zaak. Op naar deel 5 Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007). Kortom, Harry Potter and the Goblet of Fire is misschien voor zij die het boek hebben gelezen een beetje een teleurstelling maar desondanks is het wel een film met een hoog entertainmentgehalte die ondanks zijn lange speelduur nooit verveelt.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 27 april 2008

 


*** Harry Potter and the Goblet of Fire trailer ***

1 Comment

  1. Gallichio

    Of het nu de slechtste film is of de beste, de meningen zijn in ieder geval verdeeld. Ik vond het eigenlijk nog wel ok. Ik moet zeggen dat de graphics en speciale effecten het meest indrukwekkend waren, en de details waren prachtig. Maar deze film doet het boek wat onrecht aan, elkeen die een echte fan van de boeken is, zou je dat kunnen vertellen. Het enorme volume aan informatie dat werd weggelaten uit deze film maakte me bijna ziek. Ze knipten een aantal zeer belangrijke personages uit het boek, zoals Winky, Ludo Bagman, The Dursleys, Molly en Percy Weasly, maar toch hadden ze tijd om zinloze scènes toe te voegen die nooit in het boek voorkwamen. Een van de grootste klappen was dat ze niet eens de quidditch-wereldbeker toonden! Ze hebben het nauwelijks geintroduceerd en schakelde vervolgens over naar de volgende scène. En de snelle omschakeling van de ene naar de andere scène was trouwens kenmerkend voor deze film en ik heb het gevoel dat als ik niet al te vertrouwd was met de boeken, ik het allemaal niet zou kunnen begrijpen. Als de studio het in twee films zou hebben omgezet en niet had geprobeerd het boek van meer dan 600 pagina’s in één film te proppen, zou het één van de meest verbluffende films kunnen zijn uit de Harry Potter reeks. Geen slechte film, maar wel behoorlijk teleurstellend.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *