Geen ruzie op de set tussen Norton en Marvel?

Diegene die Wag the Dog (1997) hebben gezien zullen zich waarschijnlijk nog de scène herinneren met Robert De Niro die aan zijn staff leert hoe ze een gerucht moeten verspreiden. De methode is eenvoudig: zonder dat er een specifieke vraag is begin je met de ontkenning van datgene wat je wilt verspreiden: “No, there is NO war in Albania!” Wanneer ik deze morgen het statement las van Edward Norton dat alles goed verloopt op The Incredible Hulk (2008) productie, wist ik nu niet zeker wat ik ervan moest denken.

The_Incredible_Hulk poster

Volgens de geruchten die nu al 2 weken duren en waarover ik nog niets heb geschreven (ik wist niet zeker of dit uiteindelijk allemaal foute roddels waren of realiteit) zou Edward Norton niet tevreden zijn met de final cut (de eindmontage) en heftig in oppositie zijn getreden tegen Marvel producer Avi Arad die hem eerder een invloedrijke positie had beloofd op de productie. En nu Norton het eindgevecht anders in beeld wou brengen maar daartoe de toestemming niet kreeg dreigde hij zijn steun aan de film op te zeggen, en dat zou dodelijk zijn voor de promotie van de film. Norton was door Marvel trouwens gevraagd om aan het script te werken tezamen met Zak Penn. Een acteur laten werken aan het script is altijd een beetje een wolf toelaten in het kippenhok. Het had er stilletjes alle schijn van dat dit een Edward Norton-film zou worden en dat de Franse regisseur Louis Leterrier eigenlijk third in command was na Norton en Marvel.

Ik heb me vroeger altijd al afgevraagd waarom er heel wat beginnende regisseurs werden gezet om comic en game adaptaties, in plaats van iemand met regie én cgi-ervaring. De reden is niet alleen financieel (beginnende cinasten zijn goedkoper), maar ze hebben ook minder invloed. Commerciële Hollywood-films als deze hebben veel weg van reclame-producties, waar het reclame-agentschap de scepter zwaait en de regisseur wordt “gebruikt” in dienst van het agentschap. De creatieve vrijheid van de cineast wordt gekortwiekt en dat resulteert meestal in vlakkere films die beantwoorden aan bepaalde criteria (bestemd voor een specifiek doelpubliek) en nauwelijks buiten de lijntjes kleuren. In Frankrijk zien we hetzelfde fenomeen met producer Luc Besson die het script niet alleen naar zijn hand zet, maar zich ook vermengt met vele regisseurs-beslissingen omtrent casting, shots, settings,…

Edward Norton heeft in twee weken niets van zich laten horen om de geruchten al dan niet te ontkrachten. Maar gisteren kwam hij naar buiten met een statement, die waarschijnlijk door 6 verschillende instanties werd gelezen en gecorrigeerd, maar hier is het:

Like so many people I’ve loved the story of The Hulk since I was a kid, so it was thrilling when Marvel asked me to write and help produce an altogether new screen incarnation, as well as play Bruce Banner. I grew up reading Marvel Comics and always loved the mythic dimension and contemporary themes in the stories, and I’m proud of the script I wrote. In every phase of production, including the editing, working with Louis Leterrier has been wonderful…I’ve never had a better partner, and the collaboration with all the rest of the creative team has been terrific. Every good movie gets forged through collaboration, and different ideas among people who are all committed and respect the validity of each other’s opinions is the heart of filmmaking. Regrettably, our healthy process, which is and should be a private matter, was misrepresented publicly as a ‘dispute,’ seized on by people looking for a good story, and has been distorted to such a degree that it risks distracting from the film itself, which Marvel, Universal and I refuse to let happen. It has always been my firm conviction that films should speak for themselves and that knowing too much about how they are made diminishes the magic of watching them. All of us believe The Incredible Hulk will excite old fans and create new ones and be a huge hit…our focus has always been to deliver the Hulk that people have been waiting for and keep the worldwide love affair with the big green guy going strong.

Na het lezen van het statement heb ik zo het gevoel dat er wel ‘iets’ moet geweest zijn tussen Marvel en Norton. Marvel wou alles goedmaken na de foute Hulk (2003) en Norton heeft al eerder tegen de kar van de regisseur en studio gereden (American History X, The Italian Job). Ook wel een beetje raar dat hij eerst twee weken wachten en dan met zo een statement voor de dag komt. Wat denken jullie hierover?

***Related Posts***
17/09/2008: Geen Hulk meer voor Edward Norton
08/06/2008: Edward Norton krijgt geen writers-credit
15/03/2008: The Incredible Hulk … not so incredible.
25/01/2008: The Incredible reboot
06/05/2007: Liv Tyler in The Incredible Hulk
16/04/2007: Edward Norton is The Incredible Hulk
20/08/2006: Dominic Purcell in de running voor Hulk 2
06/07/2006: Hulk 2 zonder Eric Bana én zonder Universal
04/01/2006: Eric Bana en Hulk 2?

2 Comments

 1. Miiki

  Wel, op de affiche staat hij trouwens gecredit voor het script als Edward Harrison. Betekent dit dat hij eogenlijk ook al afstand wil nemen van het script??

  Het zou natuurlijk ook kunnen gaan om een eenvoudige pseudoniem zoals Roderick Jaynes, de naam die de Coen Brothers gebruiken voor het montagewerk.

  Reply
 2. marcus²

  Ik heb gehoord dat Incredible Hulk eerst een half uur ingaat op de geschiedenis van de stretchy paarse spijkerbroek, en waar hij die heeft gekocht.
  :p

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *