Charlton Heston overleden

De Amerikaanse acteur Charlton Heston (John Charles Carter) is gisteren op 84-jarige leeftijd overleden (zie foto). Voor zijn titelrol in Ben-Hur (1959) won hij in 1959 een Oscar voor beste acteur. In de jaren vijftig en zestig speelde hij vaker in historische epossen, waaronder The Ten Commandments (1956), Touch of Evil (1958), Planet of the Apes (1968), El Cid (1961) en The agony and the ecstasy.

Heston leed aan de ziekte van Alzheimer. Zijn woordvoerder laat weten dat de acteur in zijn woning in Beverly Hills is gestorven met zijn vrouw Lydia, met wie hij sinds 1944 getrouwd was en twee kinderen kreeg, aan zijn zijde. Eén van Hestons bekendste films uit de jaren zeventig is de sciencefictionfilm Soylent Green (1973).


Soylent Green 01Ben Hur 01Planet of the Apes 01Touch of Evil 01

Zijn dieptepunt kwam eind jaren negentig wanneer hij gekozen werd tot president van de National Rifle Association (NRA). Deze Amerikaanse belangenorganisatie zet zich sinds jaar en dag in voor het grondwettelijke recht wapens te mogen dragen. Als climax van de bekroonde documentaire Bowling for Columbine (2002) gaat maker Michael Moore bij Heston langs om hem weinig subtiel op zijn activiteiten voor de NRA te wijzen en de desastreuze gevolgen van de wapenlobby, in dit geval het bloedvergieten op een universiteit in Columbine.

Ook al vind ik zijn associatie tot het NRA verwerpelijk moet ik toch erkennen dat de man zijn stempel heeft gezet op de filmgeschiedenis en dat hij nog voor vele jaren herinnerd zal worden als een talentvolle acteur die minstens twee onvergetelijke rollen heeft gespeeld (Ben-Hur en Mozes). Ik ben zelf verzot op zijn vertolking in Planet of the Apes en The Omega Man (1971). RIP.

3 Comments

 1. viviane

  .. fantastisch acteur.
  Voor mij puur jeugdsentiment..

  Reply
 2. johan

  ik weet nog goed dat ik planet of the apes zag toen ik nog klein was. Bij het einde had ik echt zoiets van omg dit kan niet waar zijn! Nog altijd een top film.

  Reply
 3. Kenneth

  Of hoe zijn beruchte ‘From My Cold Dead Hands”-NRA speech opeens heel luguber klinkt!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *