[Rec] krijgt al een US-remake

De beste film tot nu toe op het Filmfestival van de Fantastische film was [Rec] (2007) van Jaume Balagueró en Paco Plaza. Een 5tal jaar geleden was het allemaal Zuid-Korea en Japan die de klok sloeg op vlak van horror. Tegenwoordig duiken steeds meer Spaanse films de kop op in het gruwel-genre. Voor wie verzot is op Diary of the Dead (2007) en Cloverfield (2008) of zin heeft in een angstwekkende zombie-prent, dan is deze prent aan u besteed!

rec poster

Korte inhoud: Een groepje reporters van een lokale televisiezender volgt een brandweerteam tijdens hun dienst. Het is de bedoeling om een verslag te maken van het leven en werken van deze professionele hulpverleners. De eerste oproep van de nacht betreft een oude vrouw die om een onbekende reden zit opgesloten in haar appartement. Tijdens deze reddingsoperatie gaat er echter iets vreselijk fout. Wat op het eerste gezicht een routineopdracht leek, blijkt in werkelijkheid een hel te zijn. Afgesloten van de buitenwereld moeten de brandweermannen, de televisieploeg en de bewoners van het gebouw een dodelijk gevaar trotseren. Van een reddingsoperatie is geen sprake meer. De enige opdracht is nog de angst te overwinnen, te vluchten, te overleven en vooral te blijven filmen. Wat er ook gebeurt. Tot het allerlaatste moment. Hier is de trailer.

Deze film komt precies 9 jaar uit na The Blair Witch Project (1999), en ik heb zo de indruk dat de camcorder / movie-in-movie-hype / found-footage nog steeds niet dood is. Beide regisseurs zijn trouwens geen onbekenden in het horrorgenre. Paco Plaza heeft op zijn manier het weerwolf-genre nieuw leven ingeblazen met Romasanta (2004). Jaume Balagueró leverde een aantal niet-onaardige horrorthrillers af met The Nameless (1999), Darkness (2002) en Fragiles (2005). Voor Rec besloten de heren om de conventie te breken en hadden plannen om de nachtmerrie “realistisch” te maken. Dus besloten ze om dit verhaal te vertellen alsof het een tv-reportage is, waarin de horror zich in real time voor onze ogen afspeelt.

Met al die positieve buzz over de film heeft de filmstudio nu besloten om de remake (lees: met meer middelen, een bekende cast en in het Engels – ook al spreekt bijna de helft van de States Spaans) op de sporen te zetten. De remake zal Quarantine (2008) heten, en door John Erick Dowdle in beeld worden gezet. In deze film zien we Johnathon Schaech in de hoofdrol, alsook Dexter-girl Jennifer Carpenter. Maar ik raad jullie toch aan om de originele versie te bekijken vanaf 30 april 2008 in onze zalen.

4 Comments

 1. HitMan

  het heeft lang geduurd voordat er weer eens een spannende,akelige en originele horror uitkwam! Hoewel, de truuk met de handycam lijkt me intussen ook al wel weer achterhaald te zijn.

  Reply
 2. benny

  Dit is naar mijn mening één van de akeligste horrorfilms ooit gemaakt. Zelden heeft een film me zo bang gemaakt. Enkel Blair Witch Project en The Descent slaagden daar tot nu toe in.

  [Rec] is één van de beste films van 2008!

  Reply
 3. Ivo

  Ik tipte deze film begin dit jaar al als goede horror, heb je toen nog een mail gestuurd en toen kraakte je hem een beetje af 🙂 (tja wat wil je met alleen de trailer als info)

  Ik heb hem nu twee keer gezien en blijf hem leuk / origineel vinden. Ik denk wel dat hij beter tot zijn recht komt op groot scherm dan op een standaard tv.

  Kleine tip, zoek op youtube ook eens de teasers van deze film. De makers hebben de schrikreacties van het publiek als een van de teasers gebruikt, erg leuk om te zien.

  Reply
 4. Dave

  Kom, kom, de teaser was niet bijzonder en zoals ik al zei en ook herhaal ‘ik ben een beetje uitgekeken op die Diary of the Dead/Cloverfield – camcorder toestanden’. Nu heb ik de film gezien op het festival en was tot dan toe de beste van wat ik zag. 😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *