Paul Scofield en Arthur C. Clarke overleden

Ik ben benieuwd of al die overleden filmlegenden van de laatste maanden in de hemel samenkomen om een film te maken. Volgens de recente berichten heeft gisteren de SF-auteur Arthur C. Clarke (1917-2008) ons verlaten. Ook de Britse film- en theateracteur Paul Scofield (1922-2008) is op 86-jarige leeftijd gestorven.

Arthur C Clarke Paul Scofield

Scofield bezweek gisteren aan leukemie in een ziekenhuis nabij zijn woning in het graafschap Sussex in het zuidoosten van Engeland. Scofield acteerde sinds 1940. Hij ontpopte zich tot één van de meest gerenommeerde Sheakespeare-acteurs van het naoorlogse Groot-Brittannië. Hij leidde jarenlang ook de Royal Shakespeare Company. In 1956 werd Scofield benoemd tot Commander of the British Empire. Voor de titel van ridder bedankte hij evenwel, tot driemaal toe zelfs. De acteur, die geroemd werd om zijn monumentale présence en unieke stem, schuwde de media. Op het witte doek maakte Scofield furore met de film A Man for All Seasons (1966) van cineast Fred Zinnemann. Zijn vertolking van de zestiende-eeuwse staatsman Sir Thomas More leverde hem in 1967 een Oscar voor beste hoofdrol op. In 1995 werd hij genomineerd voor beste bijrol als Mark Van Doren in de film Quiz Show (1994) van Robert Redford. Hij kreeg ook bijval voor zijn rol als geheim agent in de film Scorpio (1973) en zijn rol in The Crucible (1996).

Arthur C. Clarke kampte sinds 1960 met het Postpolio syndroom, een aandoening die ontstaat jaren nadat iemand met polio is geïnfecteerd. De legendarische science fiction schrijver is overleden aan de gevolgen van ademhalingsproblemen. In 1948 schreef Clarke het korte verhaal The Sentinal voor een wedstrijd op de BBC. Dat verhaal is later gebruikt als basis voor de film 2001: A Space Odyssey (1968) van Stanley Kubrick. Clarke kreeg een Oscarnominatie voor Beste Script. Hij bleef in de jaren ’70 boeken schrijven en produceerde titels als Rendezvous With Rama en een vervolg op 2001, 2010 (1984). In 2007 nam de schrijver een videoboodschap op waarop hij vaarwel zei tegen zijn familie, vrienden en fans van zijn werk. Clarke overleed op 19 maart 2008, op 90-jarige leeftijd.

2 Comments

 1. Miiki

  de vervolgfilm op 2001 was een ramp. Geef mij maar de eerste film. De stijl is ook compleet anders en je vraagt je soms af wat het een met het andere te maken heeft.

  Reply
 2. >P>Shifty

  Clarke was een visionair,
  2001 is één vn beste films ooit,
  btw Clarke was één van de pioneers ivm gebruik geostationaire sattellietensysteem.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *