Zomerhitte van Monique van de Ven

Er zijn heel weinig films van onze Noorderburen die bij ons terecht komen, met uitzondering van grote producties zoals Zwartboek (2006) van Paul Verhoeven. Maar hier is een thriller die zichtbaar de ambitie heeft om op commercieel vlak te overtuigen, weliswaar met heel wat minder middelen. De verfilmde Zomerhitte (2008), geschreven door de in oktober 2007 overleden schrijver Jan Wolkers, heeft deze ambitie.

Zomerhitte poster

Het boek had succes en verwacht werd dat ook de film alle records gaat breken, hoewel het boek uiteindelijk niets bijzonders was dan een thriller met een beetje geweld en een beetje seks. Maar je weet maar nooit, het zou niet de eerste keer zijn dat waardeloze troep op de n°1 komt te staan van de binnenlandse box-office. Ik heb de film zelf nog niet gezien dus laat ik ook in het midden of dit al dan niet de moeite waard is om te zien, maar hier hebben jullie in ieder geval een kleine beschrijving van het project en een beoordeling van de eerste beelden.

Korte inhoud: Fotograaf Bob (Waldemar Torenstra) verliest zijn vriendin, Jara (Jelka van Houten), bij een terroristische aanslag in Afghanistan. Ruim een jaar later maakt hij op Texel een fotoreportage. Op het strand ontmoet hij Kathleen (Sophie Hilbrand), een beeldschone geschiedenisstudente, die in de plaatselijke disco werkt voor een louche, oude man, met de bijnaam ‘De Mummie’ (Johan Leysen). Een man die ook op het eiland vertoeft, een zekere Frederico Federici (Jeroen Willems), waarschuwt Bob voor de Mummie en voor Kathleen. Vanaf het eerste moment dat Bob haar ontmoet is hij in de ban van deze mysterieuze, vrijgevochten vrouw. Ze is ontwapenend en ongrijpbaar tegelijkertijd. Onopvallend probeert Bob haar te volgen. Is zij – net als hij – ook verliefd? Of gebruikt ze hem alleen maar voor haar duistere praktijken met de ongure maffia types die op het eiland rondhangen? Is dit de ware liefde of is het een nachtmerrie?

De regie van de film wordt verzorgd door Monique van de Ven die met deze film haar debuut maakt. En leuk om weten is dat Monique zelf gespeeld had in een andere film naar een boek van Wolkers, met name Turks Fruit (1973) en trouwens ook in Brandende Liefde (1983). Wie zich de actrice niet meer zo goed voor de geest kan halen is hier een fotoreeks.

De hoofdrol in de film wordt vertolkt door Sophie Hilbrand. Naast presenteren bij BNN (Mystery Party en het radioprogramma Storing) bleek de blonde Amsterdamse dus ook nog tijd te hebben voor het spelen in een film en met deze maakt ze dus ook haar debuut. Waldemar Torenstra neemt de rol van fotograaf Bob op zich. En af te leiden uit de eerste beelden van de trailer lijkt de relatie tussen die twee goed meevallen. Nu kijken de meesten al uit naar de fameuze masturbatiescène van Sophie Hilbrand, in de novelle op een bijna grappige manier beschreven.

Is de film de moeite om op te wachten? Wel, zoals eerder gezegd is de 92 pagina tellende novelle van Wolkers geen hoogvlieger. Het is een mager misdaadverhaaltje met filterdun plot, gecombineerd met veel seks en beschrijvingen van de prachtige Texelse natuur. Het is de vraag in hoeverre Monique van de Ven trouw is gebleven aan het boek van een van de bekendste Nederlandse schrijvers. Zeker is dat er geen immense plotwijzigingen aangebracht zijn in het verhaal, dat door Moniques echtgenoot Edwin de Vries bewerkt werd tot een script. Verwacht dus de typische Wolkers-thema’s als de dood, geweld, natuur, religie en onverbloemde erotiek.

De film komt op 20 maart 2008 uit in Nederland. Of er ook een release is gepland in België en de film daadwerkelijk zijn ambitie zal waar kunnen maken zal afhangen van het onthaal bij onze buren. Mochten er ondertussen al mensen zijn die de film hebben gezien mogen ze ons zeker vertellen of het al dan niet te smaken is.

3 Comments

 1. Dorian

  moet zeggen, de beelden uit tailer zien er een beetje amateuristisch uit, maar dat kan dan weer zijn charmes hebben. Wanneer krijgen we deze film tezien op tv?

  Reply
 2. Arjen

  Ben nog niet echt onder de indruk. Aan de ene kant zullen we wel mooie liefdes scènes zien tussen Torenstra en Hilbrand. Aan de andere kant ook een wat matig plot met enkele kartonnen personages.

  Reply
 3. Ivo Heus

  Ik heb deze film een paar weken terug in de Sneak gezien. Ik wist dat hij zou komen, ik ben geen fan van Jan Wolkers en als ik moet kiezen tussen een Buitenlandse film of een Nederlandse film dan ga ik liever voor het eerste.

  Toch maar naar de sneak gegaan en uiteindelijk een verrassend leuke flim gezien. Het is echt een standaard thriller, het acteerwerk van Sophie en Waldemar is in het begin nogal krampachtig maar opzich had ik er geen last van. Misschien komt het ook wel door het verhaal en kunnen ze er zelf weinig aan doen.

  Het regiedebuut van Monique van de Ven mag er wezen. Ze heeft van het verhaal van Jan Wokers een mooie film weten te maken.

  Moet je deze film dan gaan kijken in de bios?? Nee dat zou ik niet doen, er draaien op het moment wel betere films in de bios. Ik zou gewoon wachten totdat hij op dvd uit is en hem lekker thuis kijken.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *