Marion Cotillard in opspraak

Blijkbaar zou oscarwinnares Marion Cotillard in opspraak zijn gekomen nadat op internet een interview is opgedoken van een jaar geleden waarin ze de toedracht van de aanslagen op 11 september 2001 in twijfel trekt. Dit schreef althans de BBC. Volgens de actrice, die vorige week een Oscar won voor haar vertolking van Edith Piaf in La Môme (2007), waren de Twin Towers geldverslinders en zou de modernisering ervan meer kosten dan wanneer de wolkenkrabbers met de grond gelijk werden gemaakt.

“Ik denk dat we op meerdere fronten zijn voorgelogen”, vertelt de Française in het interview dat ze vorig jaar zou hebben gegeven in de Franse talkshow Paris Première. Ze suggereert in het vraaggesprek dat de aanslagen op de Twin Towers door de Amerikaanse autoriteiten zijn bedacht om op renovatiekosten te besparen. Ook twijfelt Marion Cotillard aan de echtheid van de maanlanding in 1969. “Zou iemand echt op de maan hebben gelopen?”, vraagt ze zich af. “Ik geloof niet alles wat ze me vertellen.”

Ik hecht zelf niet zoveel aandacht aan persoonlijke overtuigingen van acteurs over zaken die niet meteen met film te maken hebben. Sean Penn mag dan wel een vat vol uitgesproken meningen zijn over de oorlog en het Amerikaanse patriottisme – waarvan ik al dan niet bezwaren tegen kan hebben – ik beschouw hem nog steeds als één van de grootste acteertalenten uit Hollywood. Zelfs de raciale uitlatingen van Mel Gibson tijdens een dronkenbui achter het stuur is voor mij meer een soort fait-divers, die mij in geen geval beïnvloedt in mijn appreciatie van de acteur/regisseur. Ok, hij is zijn boekje te buiten gegaan, maar (1) heeft een particuliere jeugd gehad een een dominate vader, (2) was straalbezopen (3) heeft zijn excuses aangeboden. Slap on the wrist and case closed.

Mag een acteur een mening hebben? Mag een acteur ook een ondoordachte uitspraak maken?Bestaat er zoiets als vrije menings-uiting voor celebrities? Wel, die is er toch min of meer in het Westen, hoewel er voor deze vrijheid elke dag gevochten moet worden met goede overtuigingen. Zoniet gaat ze ten onder aan al te veel kneuterigheid, radicaal egocentrisme en heel veel geleuter en café-praat, en dat hebben we hier in Vlaanderen iets teveel mogen aanhoren.

Maar terug naar de 9/11-uitlatingen, wel ze zijn niet nieuw, want een pak acteurs zoals ook Charlie Sheen hebben hun twijfels geuit over de aanslag. Er zijn trouwens heel wat documentaires geweest die heel wat vragen oproepen en waarvan vele vragen nog steeds niet zijn beantwoord door de Amerikaanse autoriteiten. Marion Cotillard twijfelt aan datgene datgene wat wij voor waarheid aanzien. Ik zie hierin niet alleen een actrice met een overvloed aan talenten, maar tevens ook een actrice die is bedeeld met een kritische geest. Trouwens moeten we haar uitspraken niet al teveel op de letter nemen, gezien deze uit hun context werden gehaald. In het interview zei ze zelf dat ze beïnvloed werd door de vele documentaires en dat je dan wel op termijn begint te twijfelen aan alles. Een storm in een glas water noemen ze zoiets.

2 Comments

  1. Arjen

    Er zijn er wel meer die twijfelen aan de echtheid van de aanslagen tijdens 11 september. Zie ook de link. Het komt van een Brits parlementslid en stelt ook dat heel wat dingen rond 9/11 op zijn minst behoorlijk vreemd te noemen zijn.

    Reply
  2. maffioza

    Ze lag dan wel een mening hebben, de vraag is of dit wel verstandig is om deze te verkondigen. Dit tenminste als ze nog in Hollywood wil werken. Dat van die twin towers gaat zeker bij enkel filmbonzen in het verkeerde keelgat schieten en die gaan haar hiervoor links laten liggen, Oscar of niet. Het is niet de eerste oscar-actrice die je bijna nooit meer meer op het witte doek ziet verschijnen.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *